kerknieuws

 

 

Jaargang 9, nummer 16, 18-12-2019, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten

 

ZONDAG 22 december 4e Advent

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. E. Posthumus Meyjes

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. C. van der Kooi

 

Parklaankerk

10.15

Ds. J. Kubacki

 

Beukenstein

10.30

De heer Jan Holman

RK

Sparrenheide

10.30

Arjen Vaartjes

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Jaap Haasnoot

 

Grote Kerk

19.30

Festival Lessons en Carols

Cantatekoor Driebergen

 

DINSDAG 24 december

Grote Kerk

19.00

Ds. G. van Dijk

Kinderkerstfeest met Immanuelwijkgemeente

’t Hoge Licht, Traject24

19.30

Kerstavondviering

 

Kapel Bartimeus

20.00

Hagedienst

 

Grote Kerk

23.00

Kerstnachtdienst

M.m.v. Kerkkoor

       

WOENSDAG – 25 december - 1e Kerstdag

Grote Kerk

10.00

Ds. E. Posthumus Meyjes

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. H.J. Reinders

 

Sparrenheide

10.30

Ds. W. Timmerman

 

Kapel Bartimeus

10.30

Wija van der Kaaden

 

 

DONDERDAG – 26 december – 2e Kerstdag

Beukenstein

10.30

Coby van den Boogaard

 

Parklaankerk

10.15

Willem v.d. Meiden, Rogier v.d. Wal en Joost Visser

           

 

ZONDAG 29 december

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. E. Posthumus Meyjes

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. T. Jansen-Kleinjan

Ermelo

Parklaankerk

10.15

Midwintercafé

 

Beukenstein

10.30

De heer Bart van Empel

 

Sparrenheide

10.30

Mevrouw E. van Deventer

 

’t Hoge Licht,Traject24

12.00

Dorothée Berensen

 
       

OUDJAARSAVOND 31 december

’t Hoge Licht

19.30

Ds. M.A. de Hoog

Gezamenlijke dienst

       

NIEUWJAARSMORGEN 1 januari 2020

’t Hoge Licht

10.30

Ds. M.A. de Hoog

Gezamenlijke dienst

 

ZONDAG 5 januari

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. E. Posthumus Meyjes

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. J. Wolswinkel

Woudenberg

Parklaankerk

10.15

Willem van der Meiden en Maaike Luykx

Beukenstein

10.30

Pater Jan Holman

RK - Epifanie

Sparrenheide

10.30

Mevrouw E. van Deventer

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Marije Vermaas-Boer

 

 

Collectebestemmingen

 

Zondag 22 december, 4e Advent

KiA: Kerstcampagne – Opvang en onderwijs voor jonge vluchtelingen in Myanmar

Als gevolg van de langdurige conflicten in Myanmar (Birma) zijn veel Birmezen de grens met Thailand over gevlucht. Kerk in Actie steunt via partnerorganisatie Mae Tao Clinic (MTC) de opvang en scholing van kinderen in het grensgebied van Myanmar en Thailand. Want ondanks dat de politieke- en veiligheidssituatie in Myanmar aan het veranderen is, kunnen veel kinderen niet terug, omdat ze geen ouders meer hebben of omdat hun ouders als illegale arbeiders in Bangkok werken. Terug in de dorpen in Myanmar zijn vaak nog geen voorzieningen zoals scholing, voldoende voedsel of uitzicht op een inkomen. Helpt u mee deze kinderen weer wat licht te geven?

 

Dinsdag 24 december, Kinderkerst: de collecte tijdens de Kinderkerst viering is bestemd als bijdrage voor de gemaakte kosten.

Dinsdag 24 december, Kerstnachtdienst: Plaatselijke armoedebestrijding

Ook in Driebergen zijn er mensen die in (stille) armoede leven. De hulpvragen zijn spectaculair gestegen. Binnen de Protestantse Kerk en de Rooms-katholieke Kerk groeide het aantal hulpaanvragen met meer dan 20%. De kerken zien zich daarom genoodzaakt om nog vaker bij te springen om meer mensen hulp te kunnen verlenen.

We bevelen deze collecte van harte bij u aan.

Woensdag/donderdag 25 en 26 december 1e en 2e Kerstdag: Kinderen in de knel

Voor veel kinderen is het met Kerst helemaal geen feest. Zij zijn op de vlucht, groeien op in armoede of hebben hun hele leven nog geen vrede gekend. Ze worden misbruikt of verwaarloosd. Juist met Kerst verdienen zij onze bijzondere aandacht en steun. De opbrengst is bestemd voor de kinderprojecten van Kerk in Actie.

Zondag 29 december: Wycliffe Bijbelvertalers

Waarom Bijbelvertaalwerk? Het is ons doel dat ieder mens op deze wereld toegang krijgt tot de Bijbel in zijn eigen taal. Hiermee geven we invulling aan de zendingsopdracht (Mattheüs 28:19) om alle volken tot Zijn leerlingen te maken. Wereldwijd is er nog Bijbelvertaalwerk nodig voor miljoenen mensen die samen ruim 1.600 talen spreken. Deze mensen hebben op dit moment nog geen toegang tot Gods Woord in een taal die ze het best begrijpen. Helpt u mee dit werk mogelijk te maken?

Dinsdag 31 december Oudjaarsavond + Woensdag 1 januari 2020 Nieuwjaarsdag Plaatselijk ouderenwerk

Deze collecte is voor het ouderenwerk van onze eigen diaconie. Er wordt o.a. een bijdrage gegeven aan het werk van IKO en AVE. Veel bloemetjes voor zieken en ouderen worden ook door de diaconie betaald. De kosten hiervoor stijgen, vandaar dat wij u, de gemeente, vragen om de diaconie en deze projecten te steunen.

Zondag 5 januari 2020: Plaatselijke armoedebestrijding (zie 24 december)

 

 

Wijkgemeente Catharijne

December is een maand vol drukte en bedrijvigheid. Er is veel te doen zowel buiten als binnen de kerk. Het barst van de kerstvieringen en kerstconcerten. Weken en maanden van repeteren en voorbereiden verzilvert zich in stralend gezang en talloze lichtjes.

Dit KerkNieuws lijkt wel een soort spoorboekje dat je door alle vieringen en diensten heen loodst. Komen we tussen alle bedrijven en in de veelheid van activiteiten nog toe aan bezinning die Advent ook in zich draagt? Hopelijk wel en helpt alles waar we ons voor opmaken om ons dichter bij dat mysterie te brengen dat God mens werd en onder ons gewoond heeft. Maar hoeveel lichtjes we ook ophangen en hoeveel kaarsen we ook aansteken en hoe vaak we ook Stille Nacht en Ere zij God zingen, het lijkt wel alsof we er nooit helemaal grip op krijgen. En misschien is dat wel precies de bedoeling.

 

Zondag 22 december – 4e Advent

Deze zondag is de laatste van een blok met vier teksten over voorouders van Jezus. Op deze zondag staat 2 Koningen 22: 1-2, 11-13 en 23: 1-3, 25 centraal. In de tijd van koning Josia wordt tijdens herstelwerkzaamheden in de tempel een boekrol met de wetten van Mozes gevonden. Josia belooft, samen met het hele volk, dat ze zich vanaf nu weer zullen houden aan die wetten.

Voorganger deze dienst is ds. Elisabeth Posthumus Meyjes. Organist is Walter van den Brom. En de lezing wordt verzorgd door Thijs van den Berg.

Kinderkerstnachtdienst 24 december

Om 18.30 gaan de deuren van ‘herberg’ Nieuw Salem open en is er voor wie wil soep en brood. Om 19.00 uur begint de kinderkerstnachtdienst met medewerking van het ad-hoc kinderkoor met Liesbeth van der Kwast op piano. Voorgangers zijn ds. Henk Reinders en ds. Gerrit van Dijk. We zingen en bidden met elkaar en horen het kerstverhaal. Rond 19.30 gaan we op pad naar de ‘stal van Bethlehem’ (in het Woelige Nest). Met elkaar vormen we een mooi lichtjes spoor en wie weet wat en wie we onderweg allemaal tegenkomen. Bij de kinderboerderij kunnen we het kerstkind met eigen ogen zien en is er drinken voor jong en oud. Rond 20.30 uur zijn we klaar.

Kerstnacht 24 december

Voorafgaand aan de kerstnachtdienst verzorgt een delegatie van harmonie Aurora voor sfeervolle kerstmuziek voor de Grote kerk. Chocolademelk, thee en koffie zijn er voor de liefhebbers. Om 23.00 uur beginnen we met de dienst waarin het kerkkoor Driebergen onder leiding van Wouter Harbers muzikaal meewerkt. Het orgel wordt bespeeld door Jochen de Gier. Voorganger is ds. Gerrit van Dijk.

 

Kerstmorgen 25 december

Op deze kerstochtend lezen we het verhaal over de geboorte van Jezus zoals Mattheüs dat vertelt in Mattheüs 1: 18-25. Maria wordt zwanger door de heilige Geest. Jozef hoort van een engel dat hij tóch met Maria moet trouwen en dat het kind Jezus zal heten, maar ook Immanuel genoemd zal worden. Dat betekent: God is bij ons.

In deze gezinsdienst gaat voor ds. Elisabeth Posthumus Meyjes en is Peter Tabbers de lector.

Zondag 29 december

Op deze zondag na Kerst lezen we Psalm 8: een psalm die los staat van het project, maar waarin het toch over sterren gaat. Op deze zondag staat Psalm 8 centraal: een loflied over de macht van God. God heeft de hemel en de aarde gemaakt, en de mensen een belangrijke plek gegeven.

Ds. Gerrit van Dijk gaat voor in deze dienst en Walter van den Brom is de organist.

Oudjaar 31 december

We sluiten het kalenderjaar in de Grote kerk af met een gezamenlijke dienst met wijkgemeente Immanuel om 19.30 uur waarin ds. Aleida de Hoog zal voorgaan.

Nieuwjaar 1 januari 2020

Om 10.30 uur komen we in de kerk opnieuw als twee wijken bij elkaar voor de eerste dienst in het nieuwe jaar. Ds. Aleida de Hoog is de voorganger.

Zondag 5 januari – Driekoningen

Het thema van de zondagen van advent en Kerst was dit jaar: ‘Volg de ster!’ We lazen een aantal verhalen uit het Oude Testament, over voorouders van Jezus die genoemd worden in het Mattheüs-evangelie. De rode draad werd daarbij gevormd door de wijze mannen uit het oosten die op zoek zijn naar de pasgeboren koning van de Joden. In de heilige boeken van de Joden ontdekten zij – en wij – steeds meer over deze koning.

Het verhaal van deze zondag hoort daar nog bij: eindelijk vinden de wijze mannen de koning naar wie ze al zo lang op zoek zijn. Het verhaal past ook goed bij de zondag rond 6 januari, waarop traditioneel wordt stilgestaan bij de wijze mannen die een ster volgen om de nieuwe koning te vinden. Op deze zondag staat Mattheüs 2:1-12 centraal: Wijze mannen uit een ver land zijn op zoek naar een pasgeboren koningskind.

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes gaat voor en Mirjam Dekker doet de Bijbellezingen.

 

Kerstgroet

Als team van predikanten in wijkgemeente Catharijne kijken we terug op intensieve maanden van opnieuw beginnen, verhuizen, kennismaken en samenwerken als nieuwe collega’s. Veel is nog steeds nieuw en vreemd en nog niet alles loopt als een geoliede machine, maar we zijn dankbaar voor de ontvangst en de inzet van veel gemeenteleden om ons te helpen ons snel thuis te voelen in de gemeente. We wensen u en jullie allemaal mooie en zinvolle feestdagen en tot ziens bij één van de vele diensten of andere ontmoetingen.

Ds. Elisabeth Pusthumus Meyjes, ds. Aleida de Hoog, ds. Gerrit van Dijk

Uit de kerkenraad

De kleine kerkenraad vergaderde op 10 december jl. Aan de orde zijn geweest: de eerste maanden van onze nieuwe predikanten en alles wat daarbij op hun weg komt; de invulling van het pastoraat, te denken aan bijvoorbeeld Beukenstein; Feest van de Geest 2020; de Kerstviering van het GoedenAvondCafé op 20 december; bij JJG de fijne samenwerking met de Immanuelgemeente bij onder andere de Kinderkerstnachtdienst, Kliederkerk en Sirkelslag; contact met basisscholen; Night of Light 13 december; de organisatie van de Kerstnachtdienst; de Adventsbijeenkomst voor ouderen op 17 december; de gehouden bijeenkomst ‘Ken uw Kerk’, voor nieuw ingekomen leden; de gehouden bijeenkomst over het thema ‘Levenseinde’ en de wijkgids 2020.

Het moderamen vergadert weer op 7 januari, de wijkkerkenraad op 14 januari.

Verslagen van de kerkenraadsvergaderingen zijn te lezen in het ledengedeelte van www.wgcatharijne.nl

Met hartelijke groet, Ron Spruit, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Immanuel

 

Rondom de erediensten

Op zondag 22 december, 4e Advent, hoopt dr. Kees van der Kooi voor te gaan. In de kindernevendienst staan delen uit 2 Koningen 22 en 23 centraal, over koning Josia die leefde zoals God het wil. Josia is de vierde ster die geopend wordt en voorouder van Jezus.

Op dinsdagavond 24 december, Kerstavond, is het een drukte van belang. U, jij kunt met de herders ‘haastig op weg gaan’: 19.00 uur de Kinderkerstnachtdienst. Dit jaar onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de wijkgemeenten Catharijne en Immanuel. U zult in de dienst collega Gerrit van Dijk en ondergetekende aantreffen, een gelegenheids-kinderkoor, mooie, bekende liederen en muziek. Voor 19.00 uur is er gelegenheid tot soep eten bij Nieuw-Salem. Na afloop van de viering, even na 19.30 uur, trekken we met kinderen en (groot)ouders in optocht naar ’t Woelige Nest waar het kerstverhaal is uitgebeeld. Onderweg zullen we in het park ook nog de nodige kerstfiguren ontmoeten.

’s Avonds om 23.00 uur is in de Grote Kerk de traditionele kerstnachtdienst m.m.v. het kerkkoor o.l.v. Wouter Harbers. Voorganger is ds. Gerrit van Dijk.

Op woensdagmorgen 25 december, 1e Kerstdag, staan de deuren van ’t Hoge Licht wijd open om met jong en oud het kerstfeest te vieren. Om 10.00 uur hoop ik in deze feestelijke dienst voor te gaan. Medewerking wordt verleend door een zich vormend combo van muzikale gemeenteleden en wellicht klinken er noten uit een trompet. Immanuel – God is bij ons; Jezus – de Heer redt. Prachtige en betekenisvolle namen krijgt het kind van Bethlehem. We ronden het kindernevendienstproject “Volg de Ster” af. Na afloop van de dienst is er voor de kinderen en tieners een verrassing.

Voor ons allemaal is er koffie/thee of limonade.

Op zondag 29 december hoopt ds. Irma Jansen-Kleinjan uit Ermelo voor te gaan. Voor de meesten van u waarschijnlijk onbekend, voor mij een goede bekende uit mijn studietijd en later CWN. Van harte aanbevolen.

Op dinsdag 31 december, Oudejaarsavond, gaat om 19.30 uur in een gezamenlijke dienst met wijkgemeente Catharijne, in ’t Hoge Licht voor ds. Aleida de Hoog. Zij besluit met ons het jaar. We kijken achterom met dankbaarheid en vreugde, met pijn, zorgen en verdriet, en we leggen het in Gods handen. Híj is ons een toevlucht, jaar in, jaar uit.

Op woensdag 1 januari 2020, Nieuwjaarsdag, gaat eveneens ds. Aleida de Hoog voor en wel om 10.30 uur (!) in deze gezamenlijke nieuwjaarsmorgendienst in ’t Hoge Licht. Wij bidden met elkaar om Gods zegen over het nieuwe jaar. Na afloop is er uiteraard gelegenheid om elkaar heil en zegen toe te wensen, onder het genot van koffie/thee en wie weet zullen er ook nog ergens wel oliebollen of appelbeignets te vinden zijn!

Op zondag 5 januari, Driekoningen, hoopt om 10.00 uur voor te gaan ds. Jan Wolswinkel,

Emeritus-predikant uit Maarssen.

We wensen elkaar inspirerende en gezegende diensten toe en veel waardevolle ontmoetingen!

Kerstperiode

In de kerstvakantieperiode van zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari liggen de meeste gemeenteactiviteiten stil. Ook de zondagse nieuwsbrief staat op een lager pitje. Vanaf maandag 6 januari gaat het werk weer door en kunt u ook een nieuw boekje Toerusting en Vorming tegemoet zien, een gezamenlijke gids van alle drie de wijkgemeenten.

Dinsdag   7 januari: 20.00 uur Vergadering wijkkerkenraad Immanuel

Woensdag 8 januari: 09.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

20.00 uur Leeskring Samuel Wells – Wees niet bang voor verschil

                             (deel 4, blz. 147-199)

Ter inspiratie

Om je eigen roeping te onderscheiden, moet je erkennen dat het de oproep van een vriend is: Jezus. Wanneer je vrienden een geschenk geeft, geef je het beste. En dat is niet noodzakelijkerwijs het duurste of het moeilijkst om te kopen, maar datgene waarvan wij weten dat het de ander blij zal maken. Een vriend heeft een zo duidelijke voorstelling hiervan dat hij de glimlach van zijn vriend, als hij zijn cadeau openmaakt, in zijn verbeelding voor zich kan zien. Dit onderscheidingsvermogen van de vriendschap is wat ik jongeren voorhoud als voorbeeld, als zij willen begrijpen wat de wil van God voor hun leven is.

Paus Franciscus

Tenslotte

Tussen Kerst en Oud/Nieuw ben ik een paar dagen afwezig. In dringende pastorale situaties kunt u bellen naar het mobiele nummer van de wijkgemeente of naar de scriba Arie Stans.

Vanuit de pastorie aan de Oranjelaan wensen Ans en ik u, jou goede en gezegende kerstdagen. Veel goeds voor het nieuwe jaar ook. In Christus verbonden,

Ds. Henk Reinders

Parklaankerk

Agenda

20-12-2019 (vr):     Filmhuis ‘Only lovers left alive’, 20.00 uur

01-01-2020 (wo):    Bij Rits en Wim, nieuwjaarsbijeenkomst, 10.30 – 12.00 uur

02-01-2020 (do):           Stilteontmoeting, 14.00 – 14.45 uur

03-01-2020 (vr):     Chez Baas, 16.00 – 18.00 uur

07-01-2020 (di):      Filmhuis ‘The Children Act’, 20.00 uur

Kerst, Nieuwjaar en Driekoningen in de Parklaankerk

Woensdag 25 december
is het Eerste Kerstdag en gaat theologisch inspirator Willem van der Meiden voor in de Parklaankerk. Een feestelijke viering, het seizoenthema ‘Waarheid & Verbeelding’ komt zeker langs en ook muzikaal valt er het een en ander te beleven onder de bezielende leiding van organist Rogier van der Wal. Trompettist Joost Visser is ook van de partij.

Zondag 29 december, 10.15 uur. Een nog ondiepe traditie brengt op de laatste zondag van het jaar in de Parklaankerk het Midwintercafé, van en voor leden en begunstigers van de kerk: een genoeglijk en laagdrempelig samenzijn, met koffie en lekkers, maar ook met inhoud. Dit jaar zorgen Arthur Modderkolk en Minny van Oortmerssen daarvoor.

En dan, op de eerste zondag van het nieuwe jaar, 5 januari 2020 om 10.15 uur, een themaviering vanaf de Bernard Klein Wassink leerstoel. Ter nagedachtenis van een geliefd gemeentelid van de Parklaankerk en een inspirerende voorganger besteden we deze eerste zondag van het jaar aandacht aan het jaarthema ‘Waarheid & Verbeelding’, met theologisch inspirator Willem van der Meiden en Maaike Luykx, kleindochter van Bernard Klein Wassink: jonger en ouder over oud en nieuw… Misschien komen de drie koningen ook nog langs.

 

Mocht u meer willen weten over onze activiteiten, kijk dan op www.parklaankerk.nl

 

 

Traject24

 

Bij de (zondagse) bijeenkomsten

Op 22 december spreekt Jaap Haasnoot weer bij ons; de eerste keer was in juni dit jaar.

Jaap werkte samen met zijn vrouw Mirjam een aantal jaren als bijbelvertaler in Ethiopië; sinds 2016 is hij regiocoördinator voor de GZB in oostelijk Afrika. Hij woont nu weer in Nederland. Jaap zal spreken over het thema: Advent 2019 - Als je niet kunt dromen van een 'White Christmas’. Het draait om de betekenis van kerst in de werkelijkheid van elke dag. Wat betekent de komst van Jezus voor mensen die eenzaam zijn, op de vlucht of gebukt gaan onder schuld? De focus in de toesprak ligt vooral op het ‘wachten’. Dat deed Habakuk ook: wachten op Gods antwoord, zijn ingrijpen.

Op dinsdagavond 24 december vieren we als Traject24-gemeente samen kerstfeest voor jong en oud, om 19.30 uur in ’t Hoge Licht.

Op 29 december is Dorothée Berense de spreker; zij is theoloog, trainer en trajectbegeleider bij IZB-Focus en spreekt voor ’t eerst bij ons.

Op 5 januari spreekt Marije Vermaas-Boer weer. ‘Omzien naar elkaar’ is haar thema. Ze wil ingaan op een klein detail in het verhaal van Jozef in Egypte. Een klein moment met grote gevolgen.

Geestelijke strijd

In de Traject24 stond afgelopen maanden ‘gebed’ centraal. Een van de thema’s daarbij was ‘geestelijke strijd’. Eind november sprak Arnoud Drop daarover in onze bijeenkomst. Een paar uitspraken:

C.S. Lewis stelde ooit dat we ten aanzien van de duivel twee vergissingen kunnen maken:

  1. geloven dat hij niet bestaat; B. hem teveel belangstelling geven.

De duivel jaagt actief op ons (1 Petrus 5:8), probeert ons weg te trekken van de liefde van God; we moeten waakzaam zijn en op onze hoede.

En Efeziërs 6 (vanaf vers 12) gaat over geestelijke strijd; dit is geen verzonnen idee; het is een reële en actuele strijd.

De strijd van Jozua met zijn manschappen tegen de Amalekieten (zie Exodus 17) laat zien hoe de geestelijke wereld verbonden is met de wereld die wij kunnen zien.

De duivel doet er alles aan om ons weg te houden bij de impact die we willen of kunnen hebben voor de verspreiding van het evangelie.

Kijk eens in de spiegel: jij bent slachtoffer van een geestelijke strijd; op welk gebied heeft de duivel jou weerhouden om impact te hebben voor Gods Koninkrijk?

Arnouds toespraak kun je nog beluisteren via www.traject24.nl/toespraken.

Vrouwenborrel en mannenontbijt

Op moment van schrijven van deze rubriek was nog niet duidelijk of deze beide activiteiten weer in het 1e of in het 2e weekend van januari gaan plaatsvinden. Dus die info zal straks wel op de website te vinden zijn.

Het is wel boeiend om een paar stellingen over vriendschap (die in het december mannen-ontbijt aan de orde kwamen) hier even te noemen:

- Om een vriend te krijgen moet je er een zijn.

- Vriendschap is ook zonder Facebook weten wanneer iemand jarig is.

- God tot Vriend te hebben is troostrijker dan de vriendschap van de hele wereld.

- Vriendschap is als lucht in je banden: het kost niets, maar het rijdt veel fijner.

- Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met je gaat… en wachten op je antwoord.

- Een uitspraak van Jezus: Niemand heeft grotere liefde dan hij die zijn leven inzet voor zijn vrienden.

Namens het Traject24-bestuur wens ik allen gezegende feestdagen; dat stilstaan bij het geweldige van Jezus’ komst naar de aarde ons echt goed mag doen. En natuurlijk ook een fijne jaarwisseling en een goed begin van 2020.

Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

Sparrenheide

Op de KDO is tijdelijk opgenomen Mevrouw de Jager. Fijn dat zij dicht bij haar man kan zijn. Mevrouw Koudijs en Mevrouw London zijn verhuisd naar Beukenstein.

Op 27 november jl. is kort na het overlijden van zijn vrouw Corine overleden de heer Sybren de Jong. Tot voor een paar maanden maakte hij nog grapjes. Jarenlang kopieerde hij samen met een team van vrijwilligers de liturgieën van de kerken op vrijdagochtend in de voormalige Immanuelkerk. Eerst grotendeels met de hand en later kwam er een mooie machine. Het was altijd een gezellige sfeer en iedereen kon binnenlopen om onder het genot van een kop koffie de laatste nieuwtjes door te nemen. Hij was trots op zijn “roots”. Verheugend nieuws is dat de heer van Leerdam na een lange revalidatieperiode weer terug mocht keren naar zijn eigen huis. Onze organist Johan Voet is voor verder aansterken opgenomen in de Wijngaard in Bosch en Duin. De belangstelling in de afgelopen periode hebben hem en zijn familie goed gedaan. Ook zijn er een aantal bewoners die in het ziekenhuis hebben gelegen maar inmiddels weer thuis zijn. Laten we voor hen allen bidden om Licht, om uitzicht, om hoop en kracht om door te gaan.

De afgelopen week hebben we het Kerst Zingend Geloven gehad met het eerste optreden van de Zilversparren. In februari gaan de repetities hiervan weer van start. Ds. Reinders hield een mooie meditatie op onze adventsviering. Het zingen van Stille nacht en Ere zij God in een alleen door kaarsjes verlichte Vierhoutzaal vond ik heel bijzonder. Sparrenheide is prachtig versierd mede dankzij de verzorgenden en vrijwilligers. Chapeau.

We gaan nu op weg naar het Kerstfeest. Soms heb ik wel eens het idee dat het lijkt op grote verzoendag. Op kerkhoven staan veel kerststukjes maar men vergeet ze vaak weg te halen en dan staan ze er met Pasen nog. We komen ook tot de ontdekking dat er zoveel mensen eenzaam zijn die we blij kunnen maken met een bezoekje. Natuurlijk is men er blij mee, maar die eenzame mensen zijn het hele jaar door eenzaam en vaak alleen. Laten we er dan eens heengaan. Jezus stierf zelfs van God, zijn Vader, verlaten. Wij hoeven nooit eenzaam te zijn. God zorgt voor ons omdat Jezus voor ons op aarde is gekomen.

Tot slot nog dit: het bezoekwerk in Beukenstein willen we weer gaan opstarten. We zouden het fijn vinden als er dames en/of heren af ten toe eens bij 1 of 2 (mag meer) bewoners op bezoek zouden gaan. Er zijn bewoners die niet of nauwelijks bezoek krijgen. Voor informatie kunt u bij mij terecht.

Collectes

Op 24/11 € 152,52, op 1/12 € 99,45 en op 8/12 € 95,20. Hartelijk dank.

Namens de pastorale commissie wens ik u met een hartelijke groet, goede gezegende dagen toe en een voorspoedig 2020.

Elly Heek – van Doorn

 

Rehoboth

Mutatie
Maandag 9 december is mevrouw J.M. Verscheijden-Hendrikx, wonend in kamer 2, verhuisd naar Den Bosch, daar woont zij dichter bij de kinderen. Wij wensen haar daar een goede tijd toe.

Maandopening
De eerste maandopening in het nieuwe jaar is op dinsdag 7 januari, 10.30 uur in de salon.
Voorganger is Kees Maasland en aan de piano Gerrit Pijper.

Namens de pastorale commissie, goede kerstdagen gewenst en een gezegend nieuw jaar.
Hartelijke groet, Tiny Liebeek.

 

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

Festival of nine Lessons and Carols

Op zondag 22 december bent u van harte welkom om deel te nemen aan dit Festival.

Het Cantatekoor Driebergen o.l.v. Margo van Biezen zal, alleen en samen met u, bekende en onbekende carols zingen in deze bijzondere dienst, met begeleiding van orgel, strijkkwartet, contrabas en hobo.

In 1918 werd op het King’s College in Cambridge voor het eerst op kerstavond een dienst gehouden waarin negen teksten uit de bijbel werden gelezen, afgewisseld met het zingen van Engelse kerstliederen (carols). Daarmee werd een traditie geboren en ook in ons land is op veel plaatsen het Festival een opmaat geworden naar Kerst.

In zowel de lezingen als de liederen wordt de aanloop naar de geboorte van Jezus Christus verwoord vanaf het begin (Genesis) tot aan de komst van de koningen bij de stal.

De keuze van de liederen varieert per Festival, hoewel een aantal carols vrijwel altijd wordt gezongen: Once in Royal David’s City aan het begin van de dienst en aan het eind Hark the Angels sing.

De beide wijkpredikanten zullen de inleiding en de lezingen verzorgen. Het Festival vindt plaats in de Grote Kerk, Hoofdstraat 115 te Driebergen en begint om 19.30 uur.

Oproep vrijwillige maatschappelijk begeleiders voor Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug.

Om het heel officieel te zeggen: onze stichting heeft ten doel “het zich op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens inzetten voor bescherming van asielzoekers en vluchtelingen door persoonlijke steun en belangenbehartiging bij hun toelating, opvang en maatschappelijke participatie in het werkgebied van de stichting, en voorts al hetgeen met het vorenstaande rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord”.

Wij zoeken versterking van ons vrijwilligersteam. Als je bij ons vrijwilligerswerk doet, krijg je de kans om mensen uit verschillende culturen te leren kennen. Doordat je elkaar regelmatig ziet, ontstaat er vaak een goede band waarbinnen betrokkenheid en professionele afstand belangrijke elementen zijn. Tijdsbesteding: ± 8 uur per week.

De website is te vinden onder www.vluchtelingenwerkgroeputrheuvelrug.nl

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator, Bep van Delden,

telefoon 0343 413004 (maandag t/m donderdag) of een reactie sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

I.v.m. de feestdagen zijn wij niet telefonisch bereikbaar tussen 20 december en 6 januari.

GZB lanceert Zendingsmaatje

Eind november lanceerde de GZB een nieuw initiatief: Zendingsmaatje! Zendingsmaatje geeft de mogelijkheid om concreet het zendingswerk te steunen en met zendingswerkers mee te leven. De GZB is dankbaar dat elk jaar een grote groep mensen zich geroepen voelt om te worden uitgezonden. Mensen van allerlei leeftijden en achtergronden. Wat zij delen is hun verlangen om Gods liefde in deze wereld zichtbaar te maken. Een wereld waar zoveel mensen God nog niet kennen en waar zoveel gebrokenheid is.

Het liefst zendt de GZB hen meteen uit, want iedereen moet de kans krijgen om het Evangelie te horen. Toch lukt dat vaak niet. De financiën zijn de grootste uitdaging. Vandaar dit nieuwe initiatief. Hoe meer Zendingsmaatjes, hoe meer mensen de GZB kan uitzenden. Kijk voor meer informatie op www.zendingsmaatje.nl of neem contact op met Wilma van der Meij, coördinator Zendingsmaatje, tel. 0343-512444 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuwsbrief Familie van der Vinne

De volledige Nieuwsbrief van de familie van der Vinne van de Schone Poort uit Kaapstad kunt u lezen door op de onderstaande link te klikken:

https://pgdriebergen.nl/kerknieuws/175-nieuwsbrief-kaapstad-familie-van-der-vinne

 

Wij heten als Redactie van KerkNieuws mevrouw Rolinka van den Hoek van harte welkom in ons team. Wij zijn dankbaar en blij dat we nu weer met 4 mensen zijn om elke 3 weken uw Kerkblad te kunnen vormgeven.

 

 

 

Deadline KerkNieuws 1 > 3 januari 2020

Adressen

 

Kerkelijk Bureau

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Website: www.pgdriebergen.nl

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Telefoon: 0343-513570

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Catharijne

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wgcatharijne.nl

Scriba: R. Spruit (06-30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar ma. t/m vrijdag van 09.00 tot 9.30 uur, (0343-476878) of 0621893914; mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Gerrit van Dijk, (0343-758523 of

06-31515565); 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, 

Vanaf december bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag.

Tot nadere aankondiging: (050-5532194);

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

Voorzitter: C. van der Kooi (0343-517685)

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343512869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkrentmeesters

Voorzitter: H. Smit

mail: p/a secretaris

Secretaris: K. Allaart

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwillige bijdragen: NL28RABO0373718241

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Diaconie

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: M. Nijenmanting

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen v Amerongen

(0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

Wijkgemeente Immanuel

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Voorzitter: Ds. H.J. Reinders

Scriba: A. Stans (06-27430666)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: Ds. H.J. Reinders (06-10730732)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: mw. Clara Hagen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: E. van Amerongen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

Wijkgemeente Traject24

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.traject24.nl

Secretaris: R. Vermaas (0343-517768)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant voor bijstand en adviezen:

Ds. Hariet Tarpeh (06-10069330)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

Website: www.parklaankerk.nl

Theologisch inspirator: Dr. W. van der Meiden

(06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal punt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ISZ De Brug

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug,nl

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: Elly Heek (0343-518869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.