kerknieuws

 

Jaargang 10, nummer 3, 19-02-2020, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten

 

ZONDAG 23 februari

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. C. de Jong, Houten

 

Parklaankerk

10.15

Ds. E. de Boom

 

Beukenstein

10.30

Coby v.d. Boogaard

Avondmaal

Sparrenheide

10.30

Mevrouw E. van Deventer

 

Kapel Bartimeus

10.30

Jasja Nottelman

Hagedienst

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Hariët Tarpeh

Avondmaal

ASWOENSDAG 26 februari

Grote Kerk

19.30

Ds. Gerrit van Dijk

 
 

ZONDAG 1 maart

Grote Kerk

10.00

Mevrouw J. de Zwaan

 

’t Hoge Licht

10.00

Mevrouw E. van Deventer

 

Parklaankerk

10.15

Ds. D. Gutter

 

Beukenstein

10.30

RK: Pater Jan Holman

Vastentijd I

Sparrenheide

10.30

Mevrouw L. Schoonderbeek

 

Kapel Bartimeus

10.30

Annemieke Dekker

40 dagen

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Herman van Wijngaarden

 

 

 

ZONDAG 8 maart

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. B. Baakman

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

10.15

Ds. C.M. Geel

 

Beukenstein

10.30

Tia Braam

 

Sparrenheide

10.30

Ds. S. Janse

 

Bartimeus Kapeldienst

10.30

Wija van der Kaaden

40 dagen

Druivenkas

10.30

Huguette Jurriaanse

Hagedienst

’t Hoge Licht,Traject24

12.00

Robb Ludwick

 

Grote Kerk

19.30

Ds. A. de Hoog

Poëzie vesper

 

Collectebestemmingen

Zondag 23 februari 2020: Vrije collecte keuze

Traject 24: Youth For Christ; Georgie – Dagcentra

In Georgië heerst veel armoede en werkloosheid. Voor kinderen is er na schooltijd niets te doen. Voor clubs of andere activiteiten is er geen geld. YfC creeert samen met plaatselijke kerken veilige plaatsen voor deze kinderen. Zij krijgen er een warme maaltijd, hulp bij huiswerk, de kans hun creativiteit te ontwikkelen en horen Bijbelverhalen. Wij willen kinderen en jongeren helpen opgroeien en met hen het geloof delen. Er zijn nu drie dagcentra: in Gardabani, Vaziani en Agaiani.

Veel kinderen worden al op zeer jonge leeftijd blootgesteld aan het leven op straat. In hun gezinnen zijn alcoholisme en mishandeling aan de orde van de dag. De meesten van hen gaan nauwelijks naar school. Het dagcentrum brengt verschil in hun leven. Ze worden socialer en gelukkiger, bereiken betere cijfers op school en krijgen maaltijden te eten die vrijwilligers voor hen koken. YfC Georgia is van plan om in 2020 het aantal Dagcentra te verhogen door in samenwerking met kerken nog twee locaties toe te voegen.

Hiervoor is een begroting gemaakt waaruit blijkt dat er nog € 9.000 tekort is.

Wilt u meehelpen om dit tekort aan te vullen?

Zondag 1 maart 2020 40 dagentijd: Voorjaarszending: Golfstaten

In de Golfstaten groeit de kerk door de grote toestroom van arbeidsmigranten uit landen als India, Nepal en de Filipijnen. De meesten van hen zijn ongeletterd. Tegelijkertijd willen ze graag meer leren over de Bijbel. Kerk in Actie traint voorgangers in de storytellingmethode: een succesvolle interactieve methode waarbij bijbelverhalen mondeling worden verteld en men met elkaar op zoek gaat naar de betekenis ervan voor het eigen leven. De arbeidsmigranten, die vaak een zwaar en eenzaam bestaan leiden, putten nieuwe moed uit deze verhalen.

Bemoedig hen met uw bijdrage.

Zondag 8 maart 2020: Plaatselijke armoedebestrijding

Ook in Driebergen zijn er mensen die in (stille) armoede leven. Uit een breed kerkelijke onderzoek volgt de conclusie dat de effecten van de kredietcrisis en economische neergang terug te zien zijn in het aantal hulpvragen bij de kerken. Die hulpvragen zijn spectaculair gestegen. Binnen de Protestantse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk groeide het aantal hulpaanvragen met meer dan 20%. De kerken zien zich daarom genoodzaakt om nog vaker in te springen om aan meer mensen hulp te kunnen verlenen. Ook de kerken in Driebergen hebben hiermee te maken.

We bevelen deze collecte van harte bij u aan.

 

Wijkgemeente Catharijne

Veertigdagentijd

De tijd voor Pasen is een periode waarin soberheid voorop staat. Vasten, om je te bezinnen over de overvloed die wij hebben. Om dat wat je uitspaart door te minderen, weg te geven aan anderen die tekort komen. Vasten, als concentratiemiddel om je te bezinnen op het lijden in de wereld, het lijden van Jezus en wat dat voor je eigen leven en geloof betekent. Vasten kan je op vele manieren doen, alleen of samen. Laten we elkaar ook meenemen in de beweging op weg naar Pasen en elkaar vertellen wat vasten voor ons betekent en wat we (niet) doen.

In memoriam

Op 2 februari overleed Jan van Barneveld op de leeftijd van 86 jaar.

Hij was een grote sterke man, die hard werkte, graag fietste en wandelde. Die genoot van de natuur, de vogels en de bergen. Hij was een man van weinig woorden maar de liefde voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen was onmiskenbaar. Hij zette zich in voor de kerk en zong graag en in veel koren. In 2001 bracht een ongeluk dat het leven kostte aan hun zoon Erik en kleinzoon Twan een groot verdriet. Het was lastig om daar woorden aan te geven voor Jan, maar hij uitte zich in zijn tekeningen en in muziek.

De laatste jaren van zijn leven waren lastig door ziekte die hem kwetsbaar en afhankelijk maakte. Maar hij vocht tot het einde voor zijn waardigheid. Wat hem lukte dankzij de toegewijde zorg van zijn vrouw Jenny.

Op 8 februari was er een dankdienst voor zijn leven. Met daarin muziek en liederen die hij gekozen had. En woorden uit een Bijbels lied dat zingt over vogels die een thuis hebben bij God. In geloof dat wij als mensen thuis mogen komen bij God laten wij hem los. En onze gedachten en gebeden zijn bij zijn familie en vrienden.

Gerrit van Dijk

Kerkdiensten

De kop van Exodus is er af. Het wordt een spannende leestocht tot en met Pinksteren. Want meelezers merkten bij het eerste hoofdstuk direct op dat ze, naast alle grote verschillen, een parallel zien met onze situatie in Nederland, met een grote groep mensen met een migratieachtergrond die slecht geïntegreerd zijn. En die een gevoel van onveiligheid en angst oproepen, maar die we tegelijk economisch niet kunnen missen. Precies die twee elementen worden door de farao genoemd in Exodus 1: ze vormen een bedreiging en ze zijn een bron van (goedkope) arbeid. Zijn antwoord is: “Laten we verstandig zijn.” Wat resulteert in een aanpak met harde hand en de gruwelijke opdracht om alle geboren Hebreeuwse jongetjes om te brengen.

En waar zitten wij in dit verhaal? Toch vooral aan de kant van de Egyptenaren, was de eerlijke reactie van iemand, die daarna een prachtervaring vertelde over hoe haar vooroordeel smolt in het contact met twee allochtone chauffeurs van de regiotaxi.

In het verhaal wordt Mozes geboren en in zijn biezenmandje gevonden door de dochter van de farao. Mozes groeit op als een prins. Maar ondertussen zwoegen de Hebreeërs als slaven.

Op 23 februari lezen we hoe Mozes met die spagaat omgaat. En eindresultaat is dat hij moet vluchten uit Egypte. De woestijn wacht.

Voorganger is Gerrit van Dijk, op het orgel speel Maarten van Kapel.

Op 26 februari is er een Aswoensdagviering in de Grote Kerk. Voor veel protestanten blijft het misschien een vreemd gebeuren midden in de week. Tegelijk is het waardevol om met elkaar als gemeenschap het begin van de tijd van bezinning en soberheid op weg naar Pasen te markeren. Gerrit van Dijk is voorganger in deze dienst die om 19.30 uur begint.

Op 1 maart is Joke de Zwaan de voorganger, Paul van Oosten is organist en Geja Achterberg is lector. In Exodus (3:1-18) zien we Mozes in de woestijn, onherbergzaam gebied, en tegelijk is er voor schapen en geiten eten te vinden. In die woestijn wordt Mozes aangesproken en begeeft hij zich op heilige grond. Uitgerekend hij krijgt te horen dat God het roepen van de slaven in Egypte gehoord heeft. Ze zullen bevrijd worden en Mozes zal daarbij een cruciale rol spelen. Uit het Mattheus-evangelie ook een woestijnverhaal (4:1-11). Jezus wordt door de Geest gedreven en ontmoet daar de duivel. Wat hebben deze twee tegengestelde ervaringen ons te zeggen?

Op 8 maart is Bernhard Baakman voorganger, Walter van de Brom is organist en Barend Samson is lector.

Agenda

  • 19 februari – Zin in popmuziek. Welke popmuziek heeft bijzondere betekenis voor jou en wat raakt je in die muziek? Deze avond is bedoeld om jouw verhaal te delen en muziek te laten horen. Om elkaar te inspireren. Geef bij aanmelding aan of en welke popsong jij wilt laten horen (0343-758523 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Locatie: Nieuw Salem, van 20.00 tot 22.00 uur.
  • 20 februari – Samen lezen in de Bijbel: Exodus. Tijd: 10.30 – 11.30 uur (Koffie en thee vanaf 10.15 uur). Locatie: ’t Hoge Licht
  • 27 februari – Samen lezen in de Bijbel: Exodus. Tijd: 10.30 – 11.30 uur (Koffie en thee vanaf 10.15 uur). Locatie: ’t Hoge Licht
  • 3 maart Bijbelse verhalen in beeld. Tijd: van 19.00 – 22.00 uur. Locatie: ‘t Hoge Licht. Opgeven bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 5 maart – Samen lezen in de Bijbel: Exodus. Tijd: 10.30 – 11.30 uur (Koffie en thee vanaf 10.15 uur). Locatie: ’t Hoge Licht
  • 5 maart Economie en geloof, over het boek Economie van goed en kwaad van Tomas Sedlacek. Locatie: Nieuw Salem, van 20.00 tot 22.00 uur.
  • 11 maart Kring over boek ‘Goede Vrijdag’ van Tom Wright. Tijd: 20.00 – 22.00 uur. Locatie: ’t Hoge Licht. Opgave bij: Aleida de Hoog Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 12 maart – Samen lezen in de Bijbel: Exodus. Tijd: 10.30 – 11.30 uur (Koffie en thee vanaf 10.15 uur). Locatie: ’t Hoge Licht

Wachten

Een toneelstuk over wachten. Ik las erover in de krant. Acteurs stellen zich in rijen op om wachten in beeld te brengen. Een van hen is geïrriteerd omdat de repetitie te laat begint. Een ander, een asielzoeker, zegt: “Ik heb 9 jaar moeten wachten voor ik een status kreeg in Nederland.” Wat zijn dan een paar minuten?

Ik lees over het cruiseschip met meer dan duizend opvarenden aan boord waar passagiers moeten wachten vanwege het Corona virus dat rondgaat. Mensen van soms boven de 90 die wachten zonder te weten wanneer het voorbij is. ‘Ik huil de hele nacht,’ zegt de één. ‘Ik maak er het beste van,’ roept de ander.

Ik ben ook aan het wachten. ‘Watchfull waiting’, wakend wachten. Wanneer gaat het beter met mij? Wanneer is het weer verantwoord om mijn werkzaamheden op te pakken? Voorlopig nog niet. Mag het met Pasen zijn? Wanneer mag het zijn?

Als mensen van de gemeente wachten we allemaal. Wachten op bezoek van een dominee die er nu niet is of die druk is met andere activiteiten. Wachten op de volgende keer voorgaan. Wachten wanneer Elisabeth weer in het Goedenavondcafé mee komt doen.

In het wachten komen liedteksten in mij op:

Wait for the Lord, who’s day is near, wait for the Lord, be strong take heart.

Het Taizé lied bij psalm 27, 14. In onze psalmberijming Wacht op de Heer, die u in zwakheid schraagt, wacht op de Heer en houd u onversaagd. (Lbk 67,4)

Maar ook de woorden van Jezus in Getsemané (Matt. 26, 38) Blijf bij mij en waak hier met mij, waak en blijf bidden. We weten hoe moeilijk het is voor de leerlingen van Jezus om te waken met Jezus in het uur van zijn beproeving. Ze vallen steeds in slaap.

Waken en wachten.

In het wachten dat mij nu te doen staat voel ik verbinding met al die verschillende vormen van wachten. Wachten op de uitslag van het volgende onderzoek, wachten op de jongste dag, wachten op nieuw begin, wachten op nieuws, wachten op inzicht, wachten op de onthulling van een tipje van de sluier van het geheim.

Lied 647 uit het Liedboek Bidden en Zingen voor Huis en Kerk verwoordt het in het derde vers. Het wachten en waken gekoppeld aan het vragend door het leven gaan. God wil ons verstaan, daarom weerklinken woorden uit de Bijbel, daarom zoek ik steeds weer in de traditie. Daarom vat ik moed, geschraagd in mijn zwakheid. Lied 647 staat ingedeeld bij de Paasliederen. Het gaat over opstanding, terwijl de dagen van inkeer op weg naar Pasen nog moeten beginnen. Wat ben ik blij dat het liedboek niet alleen Zingen en Bidden voor in de kerk is, maar ook Zingen en Bidden in huis. Wat ben ik blij dat we Pasen elke dag mogen vieren. Wat ben ik blij dat God ons wil horen, dat wij worden verstaan in ons wachten en waken.

Elisabeth Posthumus Meyjes

 

 

Wijkgemeente Immanuel

 

Rondom de erediensten

Op zondag 23 februari gaat ds. Kees de Jong uit Houten voor. Na lange tijd als dienstdoend predikant gewerkt te hebben in de Protestantse Gemeente van Houten is hij nu werkzaam in de Protestantse Waddengemeente op Texel.

Op zondag 1 maart gaat proponent mevr. Elizabeth van Deventer uit Woudenberg voor. Ze hoopt deze zomer aan de PThU af te studeren als geestelijk verzorger. Deze zondag is de eerste in de Veertigdagentijd. Aan de orde is Mattheüs 5: 1-12, waarin Jezus vertelt over het echte geluk. We zien uit naar wat Elizabeth daarover gaat delen.

Op zondag 8 maart luisteren we naar Mattheüs 5: 13-16, waarin Jezus uitlegt dat je zijn leerlingen herkent aan hoe ze leven. Hij gebruikt daar twee beelden voor: zout en een lamp. Op deze zondag Reminiscere= Gedenk uw Barmhartigheid, God – vieren wij als een teken van Zijn Trouw, Liefde en Barmhartigheid het Heilig Avondmaal met elkaar.

We wensen elkaar goede en gezegende diensten toe!

Fijn als u, jij er bij bent.

Paasproject Kindernevendienst BIJBEL BASICS – TUSSEN HEMEL EN AARDE

In de veertigdagentijd lezen we teksten uit het evangelie volgens Mattheüs. We horen wat Jezus zegt over Gods nieuwe wereld. En we denken na over wat wij hier en nu al van die nieuwe wereld kunnen zien. Tijdens dit project komen de volgende verhalen uit het evangelie volgens Mattheüs aan bod: Jezus vertelt over het echte geluk (Mattheüs 5:1-12); Laat zien wie je echt bent (Mattheüs 5:13-16); Je moet goed zijn voor iedereen (Mattheüs 5:43-48); Onze Vader (Mattheüs 6:9-13); Het huis op het zand (Mattheüs 7:24-8:1); Palmzondag: ‘Wie is die man?’ (Mattheüs 21:1-11); Pasen: Jezus leeft! (Mattheüs 28:1-10); Na Pasen: De uitzending van de leerlingen (Mattheüs 28:16-20)

We beginnen met vijf teksten uit de Bergrede. Jezus vertelt daarin over Gods nieuwe wereld en hoe een leven met God eruitziet. Hij schetst deze nieuwe wereld aan de hand van mooie zegenspreuken, scherpe voorbeelden en uitdagende opdrachten. In het vervolg van het evangelie zien we hoe Jezus door Israël trekt en deze nieuwe wereld zichtbaar maakt in zijn woorden en daden.

Op Palmzondag, paaszondag en de zondag na Pasen horen we het paasverhaal zoals Mattheüs dat vertelt. We denken erover na wat dit te maken heeft met Gods nieuwe wereld.

Zoals deze serie zondagen begon op een berg, zo eindigt hij ook: we lezen hoe Jezus vanaf een berg in Galilea zijn leerlingen eropuit stuurt om iedereen over hem te vertellen en om Gods nieuwe wereld te laten zien. ‘En,’ zegt hij, ‘vergeet nooit: ik ben altijd bij jullie, totdat de nieuwe wereld komt’ (Mattheüs 28:20).

Voor het moment met de kinderen in de kerkdienst is er een 3D-berg waaraan verschillende voorwerpen opgehangen kunnen worden. Op deze berg volgen de kinderen Jezus en zijn leerlingen die de berg beklimmen, onderweg naar Pasen. Elke zondag komt er een voorwerp bij dat bij het thema van die zondag hoort.

Veertigdagenkalender 2020 – Op weg naar Pasen – Sta op

Op woensdag 26 februari start de veertigdagentijd, een tijd van bezinning. We leven toe naar Pasen, het feest van Jezus’ opstanding uit de dood. Jezus zei: “Sta op!” tegen zieken en mensen die lijden onder onrecht. Hij riep zelfs doden tot leven. En Hij gaf zijn eigen leven voor ons als ultieme daad van liefde. Niet het duister maar de liefde overwon.

De veertigdagenkalender roept u, roept jou op om op te staan en in beweging te komen voor anderen. Voor iedere dag is er een Bijbeltekst, passend bij het thema, een vraag om over na te denken of juist een oproep om zelf aan de slag te gaan, afgewisseld met een gedicht, lied of quote.

Als wijkkerkenraad reiken we u, jou deze kalender aan als een stimulans voor een gezegende tijd van bezinning. Neem, lees en kom in beweging.

Kliederkerk

Kliederkerk is een missionaire vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekken. Kinderen ontdekken wat geloven in God en het navolgen van Jezus betekent in hun leven. Door elkaar regelmatig te ontmoeten kan er een nieuwe vorm van verbinding en gemeenschap ontstaan. Deze vorm van kerk-zijn is overgekomen uit de Anglicaanse Kerk van Groot-Brittannië, waar er zeker 2500 Messy Churches zijn.

In onze PGD is Wijkgemeente Catharijne daar een aantal jaren geleden mee gestart. Met de komst van nieuwe voorgangers is ook gezocht naar verbreding en nu werkt onze wijkgemeente volop mee aan dit waardevolle missionaire project. Een enthousiaste groep van 11 mensen uit beide wijken is onlangs gestart en de eerste gezamenlijke Kliederkerk zal op zondag 19 april om 15.30 uur gevierd worden in ’t Hoge Licht. Ook de volgende kan genoteerd worden: zondag 14 juni om 15.30 uur in de Grote Kerk/Nieuw-Salem.

Kerkelijke Agenda

Wo. 26 febr.: 9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

Di. 3 maart: 19.00-22.00 uur Psalmen in Expressie – ’t Hoge Licht

Wo. 4 maart: 9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

20.00-22.00 uur Slotavond kring Samuel Wells met kenner ds. Wim Vermeulen uit de Jacobikerk te Utrecht

Do. 5 maart: 10.30-11.30 uur Samen lezen in de Bijbel – Exodus

Wo. 11 maart: 9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

14.30-16.30 uur Spelletjesmiddag in ‘t Hoge Licht

20.00u lees/studiekring Tom Wright over Goede Vrijdag

Do. 12 maart: 10.30-11.30 uur Samen lezen in de Bijbel - Exodus

Vr. 13 maart: 9.30-10.30 uur Women to Women gebedsgroep, Wethouder Teselinglaan 29

18.00-19.30 uur Tienercatechese met maaltijd en ontmoeting

Voorjaarsvakantie

Van zaterdag 22 februari tot en met zondag 1 maart heb ik vakantie en ben ik niet beschikbaar voor het gemeentewerk. Achterwacht is geregeld. Als u in dringende pastorale situaties een predikant nodig heeft dan kunt u contact opnemen met scriba Arie Stans, tel: 06-27430666 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tenslotte

Een hartelijke groet uit de pastorie, in Christus verbonden

Ds. Henk Reinders

Parklaankerk

 

Agenda

21-02 (vr):    Filmhuis ‘Amori Fragili’, 20.00 uur

25-02 (di):    Huiskamerlunch, 12.30 – 14.00 uur

03-03 (di):    Filmhuis ‘Daens’, 20.00 uur

05-03 (do):   Stilteontmoeting, 24.00 – 14.45 uur

06-03 (vr):    Chez Baas ontmoetingsmoment, 16.00 – 18.00 uur

Mocht u meer willen weten over onze activiteiten, kijk dan op www.parklaankerk.nl

Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

Op zondag 23 februari houdt Hariët Tarpeh de toespraak en vieren we samen Avondmaal. Op 1 maart spreekt Herman van Wijngaarden weer en op 8 maart is Robb Ludwick onze spreker. De thema’s van de toespraken worden meestal in de elektronische weekbrief vermeld en op de website.

Klokslag12

Op zondag 8 maart is er ook weer Klokslag12, voor kids tot 10 jaar. Het thema is dan: ‘Wil je wel geloven dat het groeien gaat?’ De kinderen beginnen direct om 12 uur met hun eigen programma: een simpele lunch, zingen, over het thema en er creatief mee aan de slag met zaaien en planten. Ook kinderen die niet zo vaak (of nooit) naar de kerk gaan, zijn hartelijk welkom. Ouders kunnen dan bij dit programma meedoen of gewoon naar de bijeenkomst in de grote kerkzaal.

Kwetsbaarheid en zwakte

In januari sprak Jan Wolsheimer over het thema ‘Gewapend met kwetsbaarheid’. De wereld is geobsedeerd door macht; zwakte wordt weggestopt. En vaak is het in de kerk niet anders. Maar Jezus kwam in zwakte; en de kerk mag een plek zijn waar zwakheid onze kracht is.

Jan noemde 3 punten rond de zwakte waarin Jezus kwam.

1. Politieke kwetsbaarheid. Jezus was - o.a. vanwege de volkstelling rond zijn geboorte - een politieke vluchteling die er niet mocht zijn.

2. Economische kwetsbaarheid. Jezus stamde af van het rijke koningshuis van David. Maar Davids nakomelingen waren ‘plat zak’.

3. Lichamelijke kwetsbaarheid. God maakte zich ontzettend kwetsbaar door als baby in deze wereld geboren te worden.

Paulus schepte op over zijn zwakte, want daardoor kon de kracht van Christus zichtbaar worden. Jan riep ons op om de kerk een plek te laten zijn waar zwakheid, pijn, verlies enz. mogen zijn, zodat de kracht van Christus zichtbaar mag worden. Lijden en zwakheid horen bij het leven.

Over Hariët Tarpeh

Half januari vertelde Jan van Gestel (voorzitter van het bestuur van Traject24) in de kerk dat we als bestuur op korte termijn een besluit moeten nemen over de voortzetting van het 2-jarig-contract met Hariët Tarpeh. Dit loopt tot eind mei, met de optie van een verlenging van twee jaar. Het is een aanstelling van 8 uur per week, hoewel Hariët in de praktijk meer uren maakt. We vernamen echter kort daarna van Hariët dat zij zich geroepen voelt tot een andere taak, en dat zij daarom van haar kant het contract niet wil verlengen. Hariët en haar man John weten zich - na een periode van gebed - geroepen om zich samen te gaan inzetten in de Utrechtse wijk waar ze wonen. Het is een wijk zonder kerk, met veel jonge gezinnen en er komen steeds meer mensen uit andere culturen wonen. Hariët blijft wel tot de zomer actief als predikant van Traject24. We zijn verrast door deze ontwikkelingen, maar willen Hariët van harte steunen in de weg die zij en haar man hierin met de Heer willen gaan; en we hopen dat dit voor hen en de mensen in Utrecht tot zegen zal strekken.

Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

 

Sparrenheide

In het huis is komen wonen Mevrouw Van Roest – Vonk. Zowel in huis als in de aanleunwoningen zijn er een aantal mensen die ziek zijn of een medische ingreep hebben of moeten ondergaan. Hen allen en degenen die om hen heen staan veel sterkte en Gods zegen toegewenst.

Hoewel het weer niet erg aantrekkelijk is op dit moment kan ik wel weer genieten van de sneeuwklokjes en krokussen rond het huis die al bloeien. Ook heb ik al een enkele bloeiende narcis gezien. Het voorjaar komt er aan en het wordt weer licht. Dit doet mij denken dat het al weer op 26 februari a.s. de veertigdagentijd (vastentijd, lijdenstijd) er aan komt. We leven toe naar Pasen. Niet het duister maar de liefde overwon. Jezus geeft ons nieuwe hoop. Eigenlijk is het 46 dagen, maar de zondagen worden niet mee geteld, want de zondag is namelijk een feestdag en hoeft er niet gevast te worden. Veertig is gekozen omdat het in de bijbel een belangrijk getal is.

Vorige week zondag mochten we lezen en zingen van Psalm 42. In vers 10 staat: Ik wil tot God mijn rots zeggen”. Het woord rots intrigeerde mij en ik moest denken aan dat er heel vaak in de bijbel over rots gesproken wordt, b.v. in Mattheus 7 waar een huis op de steenrots gebouwd is. Ook in veel liederen komt het woord rots voor, b.v. Vaste rots van mijn behoud, Rots der eeuwen, Machtig God, sterke rots enz. Rots is iets waarop men kan vertrouwen. Rotsen zijn voor iedereen het beeld van iets dat altijd blijft, van kracht.

Het doet ons genoegen dat er weer zo veel bewoners na afloop van de dienst op 9 februari jl. zijn blijven koffiedrinken. De eerstvolgende keer is op zondag 8 maart a.s. en de voorganger is dan Ds. S. Janse.

Op 9 maart is er weer ons maandelijks Zingend Geloven. In april is het in verband met Pasen de eerste maandag van de maand, dus op 6 april. In mei (11 mei) willen we liederen van Johannes de Heer zingen. We zullen na de Pasen flyers op de borden hangen waarop u uw favoriete liederen kunt opschrijven. Ook kunt u dit melden bij Marijke bij het e.v. Zingend Geloven. Iedereen is van harte welkom en de koffie/thee met wat lekkers staat vanaf 14.30 uur klaar. We beginnen om 15.00 uur en de bewoners die niet zelfstandig kunnen komen, halen en brengen we natuurlijk. Zet u de data weer in uw agenda?

Collectes

Op 19/1 € 83,80, op 26/1 € 180,70,  op 2/2 € 90,20 en op 9/2 € 93,75.

Van N.N. een gift ontvangen van € 10 en van N.N. € 50,-. Hartelijk dank en met dankbaarheid vermeld.

Namens de pastorale commissie wens ik u allen een goede, gezegende tijd toe.

Elly Heek – van Doorn

Rehoboth

 

Mutaties

Voorheen vermelde ik van alle bewoners van Rehoboth de mutaties, in verband met de privacy wet zal ik vanaf heden alleen de mutaties van de bewoners vermelden die een P.K.N. achtergrond hebben.

Maandopening

Dinsdag 3 maart is er weer een maandopening in de salon, aanvang 10.30 uur. Voorganger is Kees Maasland, aan de piano Marieke v.d. Linden.

Namens de pastorale commissie, een hartelijke groet, Tiny Liebeek

 

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

 

Vasten

Vasten is een beproefde manier om u voor te bereiden op Pasen, het feest van Jezus’  opstanding uit de dood. Jezus riep´Sta op!’ tegen zieken en mensen die lijden onder onrecht. Hij riep zelfs doden tot leven en gaf zelf Zijn leven voor ons als ultieme daad van liefde. Niet het duister maar de liefde overwon. Kerk in Actie start een vastenactie om in de Veertigdagentijd extra aandacht te geven aan de naaste, dichtbij en wereldwijd. Zo delen we het goede nieuws van Gods liefde voor ons. Doet u ook mee?

 

Iko lezing dinsdag 10 maart om 10.00 uur in ’t Hoge Licht

“ONS HART: problemen en oplossingen” door Rob Heethaar

Ons lichaam is een verrassend complexe structuur van miljarden cellen, die door onderlinge communicatie ons in staat stellen te functioneren, te lezen, gedachten te vormen, te bewegen, etc. Ons hart is daarvan een boeiend en belangrijk onderdeel. In rust pompt het ongeveer 5 liter bloed per minuut rond om ons lichaam te voorzien van voedingsstoffen en verbrandingsproducten af te voeren. Een elektrisch geleidingssysteem zorgt ervoor dat de vier compartimenten van het hart in een goede volgorde samentrekken. (Levensbedreigende) stoornissen kunnen echter optreden. In de lezing zal daar nader op ingegaan worden met een groot model van het hart waarin de elektrische geleiding wordt verduidelijkt met led’s. Ook zal daarmee de werking van pacemakers worden toegelicht; vernuftige apparaatjes waarmee miljoenen mensen weer een leefbaar leven leiden. Diverse pacemakers, kunstkleppen en kunstbloedvaten zullen worden gedemonstreerd.

Prof. Rob Heethaar is em. hoogleraar medische technologie en medische fysica en daarnaast ook een boeiend spreker. Vervoer: Tiny Kingma tel: 518799.

Spiritueel reisje naar Elburg - zaterdag 14 maart 2020

De werkgroep 'Spirituele reisjes' nodigt u weer uit voor deelname aan een spiritueel reisje naar Elburg. We bezoeken daar de unieke expositie met zandsculpturen: “Bijbelverhalen in Zand”. Het zijn geen kleine zandkasteeltjes die je tegen gaat komen, maar tot acht meter hoge zandsculpturen.

De expositie begint bij het vroege Christendom, waar de paus de scepter zwaaide en in Europa een grimmige sfeer, vol religie en dreiging hing. Vanuit de donkere middeleeuwen leiden de zandsculpturen je terug naar de wortels van het Christendom: de bekende Bijbelverhalen: van Adam en Eva tot de kruisiging van Jezus. Rolstoelen aanwezig!

Na gebruik van de lunch, ter plaatse, bezoeken we “Museum Sjoel Elburg”. Hier krijgen we een rondleiding met uitleg van de Joodse geschiedenis en de vele Joodse rituelen.

We reizen weer, carpoolend, met eigen vervoer. Bij opgave voor deelname, graag vermelden of u zelf rijdt of gereden wilt worden. Ook horen wij graag vooraf of u problemen hebt met lopen. We kunnen dan de auto-indeling zo regelen dat 'de moeilijke lopers' over zo min mogelijk auto’s verspreid zitten zodat zij steeds voor de deur kunnen uitstappen. We willen de chauffeurs vragen de deelnemers weer thuis op te gaan halen. We starten weer om 09.00 uur vanaf het parkeerterrein achter de BP –bezinepomp aan de Hoofdstraat in Driebergen. U wordt verzocht als meerijder, met de chauffeur €15,00 in contanten zelf af te rekenen.

Verder geraamde overige kosten per persoon:

Entree Zandverhalen €16,50. Koffie/thee met plak cake €3,35. “Elburgs ½ uurtje” (buffet) €15,50. Entree Sjoel €7 (MJS gratis, neem je kaart mee). Een kop koffie/thee restaurant “De Haas” €3,50. Fooien €4,15. Totaal €50 (excl. reiskosten).

Voor nadere informatie / opgave voor deelname, kunt u contact opnemen met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0343-515793; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Mieke) 06-54703902; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-27461974

 

Voorjaarsconcertarrangement  Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg

Zaterdag 14 maart 2020

Op zaterdag 14 maart a.s. is er weer het voorjaarsconcertarrangement van Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg, bestaande uit een wandeling en/of een concert.

We wandelen een historische route bij Wolfheze van ongeveer 5 km. Tijdens de wandeling kun je ontdekken dat het een gevarieerd landschap is met heide, loofbos, beekjes en oude graslanden. We wandelen o.a. langs grafheuvels en de bekende Wodanseiken.

Ontvangst met koffie/thee om 11.00 uur in Het Koetshuis. Voor een lunchpakket wordt gezorgd. In de middag is er het Koetshuisconcert met Marjolein de Wit op fluit en Martin Zonnenberg aan de vleugel. Het concert begint om 14.30 uur. Ontvangst met koffie/thee vanaf 14.00 uur.

Kosten: Volledig arrangement: € 25. Alleen concert: € 15. De musici verlenen belangeloos hun medewerking; de netto opbrengsten van deze dag komen volledig ten goede aan Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg. Aanmelding: bij voorkeur via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (alleen op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur): 026-33 42 225.

Het concert vindt plaats in het Koetshuis van Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg, Pietersbergseweg 19, 6862 BT Oosterbeek.

 

 

 

Deadline KerkNieuws 4 > 6 maart 2020

Adressen

 

Kerkelijk Bureau

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Website: www.pgdriebergen.nl

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Telefoon: 0343-513570

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Catharijne

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wgcatharijne.nl

Scriba: R. Spruit (06-30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar ma. t/m vrijdag van 09.00 tot 9.30 uur, (0343-476878) of 0621893914; mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Gerrit van Dijk, (0343-758523 of

06-31515565); 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, 

bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag.

(050-5532194);

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

Voorzitter: C. van der Kooi (0343-517685)

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343512869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkrentmeesters

Voorzitter: H. Smit

mail: p/a secretaris

Secretaris: K. Allaart

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwillige bijdragen: NL28RABO0373718241

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Diaconie

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: M. Nijenmanting

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen v Amerongen

(0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

Wijkgemeente Immanuel

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Voorzitter: Ds. H.J. Reinders

Scriba: A. Stans (06-27430666)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: Ds. H.J. Reinders (06-10730732)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: mw. Clara Hagen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: E. van Amerongen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

Wijkgemeente Traject24

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.traject24.nl

Secretaris: R. Vermaas (0343-517768)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant voor bijstand en adviezen:

Ds. Hariet Tarpeh (06-10069330)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

Website: www.parklaankerk.nl

Theologisch inspirator: Dr. W. van der Meiden

(06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal punt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ISZ De Brug

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug,nl

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: Elly Heek (0343-518869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.