pgdriebergen

Jaargang 10, nummer 4, 11-03-2020, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten

 

ZONDAG 15 maart

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

10.15

Mevr. M.G. Fernhout

 

Beukenstein

10.30

Pastor Kees Maasland

Vastentijd III

Sparrenheide

10.30

Ds. Willem Timmerman

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Hariët Tarpeh

Belijdenis

 

ZONDAG 22 maart

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

M.m.v. Cantorij

’t Hoge Licht

10.00

Dr. F.G. Immink

 

Parklaankerk

10.15

Ds. M.M. van Zoest

 

Beukenstein

10.30

Coby v.d. Boogaard

 

Sparrenheide

10.30

Ds. Sam Janse

 

Druivenkas Bartimeus

10.30

Joke de Zwaan

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Robert Doornenbal

 

 

ZONDAG 29 maart

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Aleida de Hoog

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

10.15

Ds. J. Kubacki

 

Beukenstein

10.30

Pater Jan Holman

Vastentijd V

Sparrenheide

10.30

Elizabeth van Deventer

 

’t Hoge Licht,Traject24

12.00

Willem van der Straten

 

Raad van Kerken, Vespers.  Van 19.30 – 20.00 uur – allen in De Bron

Vrijdag 13 maart

Ds. Aleida de Hoog

Vrijdag 20 maart

Ds. Henk Reinders

Vrijdag 27 maart

?

Vrijdag 3 april

Ds. Gerrit van Dijk

 

Collectebestemmingen

                   

Zondag 15 maart 2020: KiA: Noodhulp Zuid-Soedan

In 2011 vierde Zuid-Soedan haar onafhankelijkheid. Twee jaar later brak een burgeroorlog uit. Honderdduizenden mensen zijn gedood. Vier miljoen mensen sloegen op de vlucht, waarvan de helft in eigen land. Hongersnood ligt voortdurend op de loer.

Samen met de Zuid-Soedanese kerk helpt Kerk in Actie boeren en boerinnen om hun gezinnen dagelijks te kunnen voeden. We verstrekken gereedschap en goed zaaizaad. Mensen leren een eigen inkomen verdienen, bijvoorbeeld door zeep te maken. Weduwe Jane richtte met zes andere vrouwen een coöperatie op. Op een gezamenlijk stuk grond verbouwen ze spinazie, tomaten, kool en bonen. Ze verkopen de oogst op de markt. De vrouwen overwegen om een waterpomp aan te schaffen, zodat ze meer land kunnen irrigeren.

Helpt u mee de boerinnen te overleven.

Zondag 22 maart 2020: Binnenlands Diaconaat: Vakantiebureau PKN

Op landgoed Hydepark in Doorn staat het zorghotel Nieuw Hydepark. Het Vakantiebureau verzorgt Vakanties met aandacht. Men organiseert met veel plezier al bijna 60 jaar vakantieweken in heel Nederland voor circa 2.500 vakantiegasten en zijn gespecialiseerd op het gebied van zorgvakanties en senioren vakanties in Nederland. Mantelzorgers  moeten af en toe op adem kunnen komen. Dat is belangrijk om de, vaak zware, zorgtaak vol te kunnen houden. Het Vakantiebureau organiseert diaconale vakanties en kan dan de zorgtaak tijdelijk van de mantelzorgers overnemen. De zorgvakanties zijn begeleide vakanties voor mensen die in het dagelijks leven zorg of begeleiding nodig hebben. (Denk aan Prinsheerlijk). Zo’n 1.500 vrijwilligers per jaar maken deze vakanties mogelijk. De vakanties staan bekend om hun goede sfeer, de ruimte die men als individu krijgt binnen de groep en het bijzondere contact tussen gast en vrijwilliger. Het Vakantiebureau is nauw gelieerd aan de Protestantse Kerk en wordt financieel ondersteund door Kerk in Actie. Uw steun kan hieraan bijdragen.

Zondag 29 maart 2020: KiA: Werelddiaconaat: Ghana

Ghana is een West-Afrikaans land in ontwikkeling, maar de verschillen tussen noord en zuid zijn nog groot. In de dorpen in het droge noorden is het bestaan hard, is het onderwijs niet altijd goed en hebben jongeren weinig kans op werk. Toen Joyce 13 was stonden haar ouders op en trokken met hun jonge kinderen naar de hoofdstad Accra in het zuiden. Maar als je laagopgeleid bent en de taal niet spreekt, kan dat vies tegenvallen. Joyce volgde eerst nog wel onderwijs, maar moest al gauw water op straat gaan verkopen tussen het drukke verkeer. Toen ze 17 was ontmoette ze Grace van het opvangcentrum. Ze stond opnieuw op. Maar dit keer kon ze het kappersvak leren. Het heeft haar leven totaal veranderd. Joyce heeft inmiddels haar eigen kapsalon, waar ze nu zelf een meisje tot kapster opleidt. Ze wil haar kennis delen en iets terugdoen voor de kans die ze zelf kreeg.

Helpt u mee meer meisjes zoals Joyce de kans te geven om een vak te leren: sieraden maken, naaien, of het kappersvak. Namens meisjes zoals Joyce: dank u wel!

 

Wijkgemeente Catharijne

Kerkdiensten

Zondag 15 maart is de 3e zondag op weg naar Pasen. We lezen door in Exodus. De Hebreeërs zuchten onder dwangarbeid. Hoopvol is dat de HEER het ziet en hoort en bevrijding aankondigt. Mozes en Aaron gaan daadwerkelijk naar de farao. Die wil niks van vrije dagen om te gaan bidden in de woestijn horen. Integendeel: het volk moet nog harder werken en krijgt meer slaag. Mozes vraagt God moedeloos wat nu de bedoeling is. Opnieuw belooft God bevrijding, maar zegt ook dat Hij de farao hardnekkig zal laten weigeren en kondigt tekenen en wonderen aan. Lukt het ons om iets te proeven van wat dit verhaal wil vertellen, ook aan ons? We lezen Exodus 6:2-9; 6:28 – 7:7.

Zondag 22 maart werkt de cantorij weer mee aan de dienst. We vieren met elkaar halverwege de veertigdagentijd de Maaltijd van de Heer. Brood en wijn delen we bewust met elkaar in verbondenheid met Christus en generaties gelovigen voor ons. Tegelijk zijn we ons ook bewust van het heden en vragen die het doorgeven van brood en beker oproepen in het licht van besmetting. De kerkenraad denkt nuchter na over wat hierin verstandig beleid is.

In Exodus gaan Mozes en Aaron opnieuw naar de farao. Die is niet onder de indruk van de truc met de stok die in een slang verandert. Hij weigert de Hebreeërs te laten gaan. Dat leidt tot de eerste plaag: het water van de Nijl verandert in bloed (Exodus 7:8-25).

Zondag 29 maart is de 5e zondag in de veertigdagentijd. Zondag Judica. Genoemd naar het begin van Psalm 43: Doe mij recht. Op die zondag vervolgen we de lezing uit Exodus met hoofdstuk 9: 13-35. Israël zit in de verdrukking maar ook de Egyptenaren zijn een geplaagd volk. ‘Het hagelt op deze zondag’. De evangelielezing deze zondag gaat over de opwekking van Lazarus – Johannes 11. We lezen de verzen 38-44. Heleen van den Brom verzorgt deze morgen de schriftlezingen en Paul van Oosten bespeelt het orgel.

Pastoraat is omzien naar elkaar. Daar proberen we als gemeente op allerlei manieren vorm aan te geven. In dit verband graag uw aandacht voor Gerard Jansen en zijn vrouw Ankie. Gerard woont in Park Sparrendaal en zijn vrouw al een hele poos in Huize Marijke, Langbroekerweg 13, 3941 MS Doorn. Dit vanwege haar geestelijke situatie. Gerard bezoekt zijn vrouw dagelijks. Samen waren zij jarenlang actief meelevend in de voormalige M en M-wijkgemeente. Zullen we hen laten merken dat we als gemeente om hen heen staan?

Nieuw e-mailadres!  

Sinds kort heb ik een nieuw e-mailadres en wel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het oude adres leverde vaak problemen op omdat het nogal eens verkeerd geschreven werd. Wilt u daarom s.v.p. het bovenstaande adres gebruiken.

Met een hartelijke groet, ds. Aleida de Hoog

Agenda

  • 12 maart Samen lezen in de Bijbel: Exodus. Tijd: 10.30 – 11.30 uur (koffie en thee vanaf 10.15 uur). Locatie: ’t Hoge Licht
  • 17 maart Bijbelse verhalen in beeld. Tijd: van 19.00 – 22.00 uur. Locatie: ‘t Hoge Licht. Opgeven bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 18 maart Kring over boek ‘Goede Vrijdag’ van Tom Wright. Tijd: 20.00 – 22.00 uur. Locatie: ’t Hoge Licht. Opgave bij: Aleida de Hoog Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 19 maart Samen lezen in de Bijbel: Exodus. Tijd: 10.30 – 11.30 uur (koffie en thee vanaf 10.15 uur). Locatie: ’t Hoge Licht
  • 26 maart Samen lezen in de Bijbel: Exodus. Tijd: 10.30 – 11.30 uur (koffie en thee vanaf 10.15 uur). Locatie: ’t Hoge Licht

 

VRIJPLAATS

Aan de rivieren van Babel daar zaten wij treurend en dachten aan Sion, in de wilgen op de oever hingen we onze lieren. Psalm 137

Niet dat ik nou de hele dag zit te huilen in Culemborg aan de Lek, nu ik mijn werk in de gemeente niet kan doen. Maar ik denk wel veel aan de gemeente in Driebergen. Uit de verte leef ik mee. Wordt gesterkt door kaarten en telefoontjes en blijken van verbondenheid. Dank daarvoor. ‘Is ziek zijn een soort ballingschap?’, vraag ik me dezer dagen af. De stroom van de lopende zaken aan je voorbij zien gaan en stil aan de oever zitten. Zonder te weten hoe lang het zal duren en hoe ver het zal zijn? En dan zelfs de lier, het muziekinstrument bij uitstek om zang op te begeleiden aan de wilgen hangen. Ook mijn stem is aangedaan door de medicatie.

En ik zie aan een andere rivier vluchtelingen stranden. De Evros, de grens tussen Turkije en Griekenland. Wat een onmetelijk drama voltrekt zich daar. Geen gelegenheid tot treuren of opgeven van muziek. Acute verschrikkelijke nood voor mensen die geen kant op kunnen. Geen ballingschap maar een fuik.

Onzichtbaar is de streep die een virus trekt door landen en steden. Mensen worden ziek met het Corona virus. Sommigen overleven het niet. Het gaat zo snel dat er geen tijd is om te treuren of te zingen. Het gaat over contacten en hygiëne en thuiswerken of grote groepen mensen vermijden.

De psalmdichter laat ons aan Jeruzalem denken. De herinnering aan de stad van de verwachting, van de hoop. Ook als we niet kunnen zingen die herinnering te binnen brengen. Een vrijplaats voor wat komen zal. Dat is ook wat ik telkens weer zoek. Vrede boven alles.

Elisabeth Posthumus Meyjes

 

Passiebijeenkomst wijkgemeente Catharijne

Dit jaar wordt de passiebijeenkomst voor ouderen gehouden op 2 april 2020 in Nieuw Salem. Vanaf 10.30 uur is de ontvangst en staat de koffie klaar.

De bijeenkomst begint om 11.00 uur met een liturgisch gedeelte, dat wordt verzorgd door ds. Gerrit van Dijk, met pianobegeleiding door Frits de Zwaan.

Daarna is er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Aansluitend sluiten we af met een gezamenlijke lunch.

In verband met de organisatie en catering, is het gewenst dat u zich voor 30 maart opgeeft bij mevr. Liesbeth van der Ploeg, tel. 520683 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als u vervoer nodig hebt, adviseren wij u gebruik te maken van de Belbus (tel. 523004; aanmelden op 1 á 2 werkdagen tevoren, tussen 8.30 en 11.30 uur) of van de Regiotaxi.

In geval van onvoorziene omstandigheden kunt u voor vervoer contact opnemen met mevr. Heleen van den Brom, tel. 514531.

We zien u graag op donderdag 2 april.

 

Uit de kerkenraad

De kleine kerkenraad vergaderde op 11 februari jl. Aan de orde zijn o.a. geweest:

de mogelijkheid tot een zgn. Vitaliteitscheck van onze wijkgemeente; benodigd groot onderhoud aan de vleugel in de Grote Kerk; de noodzaak tot tijdelijke versterking van ons pastorale team, enerzijds t.b.v. de mensen met een beperking, anderzijds t.b.v. secties 1 en 2;

aanwezigheid van leden van de wijkkerkenraad op de avonden van het Goedenavond Café; de voortgang van het jeugdwerk, tot onze vreugde in goede samenwerking met wijkgemeente Immanuël; de kerkdiensten in de Stille Week met o.a. de toevoeging van een Vroege-ochtenddienst; de keuze van de nieuwe Paaskaars; verder zijn we bijgepraat over zaken vanuit de taakgroepen “Pastoraat” en “Gebruik kerkgebouw”. Een groep gemeenteleden is zich samen met ds. Gerrit van Dijk aan het oriënteren over het weer opstarten van een taakgroep “Kerk naar Buiten”.

De wijkkerkenraad vergadert weer op 10 maart. Deze vergadering staat geheel in het teken van de evaluatie van ons werken in taakgroepen en de daaraan gekoppelde vergaderstructuur.

Onze classispredikant ds. Trinette Verhoeven zal deze vergadering bijwonen.

Per 1 april hopen wij een theoloog/predikant in opleiding te kunnen aanstellen voor het pastoraat aan mensen met een beperking. Dit voor 1 dag in de week voor een periode van vier maanden. Tevens hopen wij per 1 april a.s. voor vier maanden een gedeeltelijke versterking te kunnen realiseren van ons pastorale team. Beide hebben te maken met de afwezigheid door ziekte van ds. Elisabeth Posthumus Meyjes. In de volgende KerkNieuws zullen wij hier verder over kunnen informeren.

Verslagen van de kerkenraadsvergaderingen zijn te lezen in het ledengedeelte van www.wgcatharijne.nl

Met hartelijke groet, Ron Spruit, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Immanuel

 

Rondom de erediensten

Op zondag 15 maart hoop ik voor te gaan. We lezen Mattheüs 5: 43-48, een spannend stuk over goed zijn voor de mensen om je heen, ook de mensen van wie je niet direct blij wordt, zelfs je vijanden. De muzikale begeleiding in deze dienst wordt geheel verzorgd door het combo: Christian Westeneng (gitaar), Ans Reinders (piano) en Rineke Sturm (zang).

Op zondag 22 maart hoopt dr. Gerrit Immink voor te gaan, een vertrouwd gezicht op én voor de preekstoel. In de kindernevendienst staat dan het gebed centraal, het Onze Vader uit Mattheüs 6: 9-13. Heer, leer ons bidden.

Op zondag 29 maart hoop ik zelf weer voor te gaan. We lezen dan het verhaal waarin Jezus mensen uitdaagt om Zijn woorden ook echt in praktijk te brengen. Mattheüs 7: 24-8:1, het huis op het zand of het huis op de rots.

We wensen elkaar goede en gezegende diensten toe.

Palmzondag - Stille Week – Pasen

Op zondag 5 april is het Palmzondag en zullen de kinderen aan de slag gaan met Palmpasenstokken en feestelijk de kerk binnenkomen. Op donderdagavond 9 april wordt in Roermond the Passion gehouden, verderop in KerkNieuws verschijnen de gegevens en waar je je kunt opgeven. Er is al een bus én chauffeur – een luxe.

Vorig jaar hebben velen genoten van het Paasontbijt om 8.30 uur in ’t Hoge Licht, ook dit jaar gaan we als gemeente weer aan tafel en zijn gasten uiteraard welkom. Binnenkort liggen er weer de intekenlijsten en/of treft u een mailadres aan.

Onder de algemene berichten treft u verder de plannen aan voor de komende Stille Week van 6 tot en met 12 april. We hopen dat er ook uit onze wijkgemeente velen mee zullen doen. Het is een waardevolle voorbereiding op de weg naar Pasen. En bedenk: de vespers en vieringen zijn onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de beide kerkenraden!

Vespers in de Veertigdagentijd

Door de Raad van Kerken wordt er tot het begin van de Stille Week elke vrijdagavond van 19.30-20.00 uur een moment van verstilling, gebed en muziek gehouden in het kerkgebouw De Bron bij winkelcentrum de Sluis. Ook onze wijkgemeente verzorgt een vesper en wel op vrijdag 20 maart.

Afsluiting kring Samuel Wells

Op woensdagavond 4 maart hebben we met 15 deelnemers, onder het genot van heerlijke appeltaart, de boeiende leeskring rond het boek “Wees niet bang” afgerond. Te gast was ds. Wim Vermeulen uit de Jacobikerk te Utrecht. Ruim 10 jaar geleden werd Wim geraakt door een preek van Samuel Wells en daarna heeft hij zich verdiept in diens theologie en leven. Vragen die er waren opgekomen in het seizoen en zaken die ons waren opgevallen, vonden door de boeiende inleiding en verhalen van Wim een antwoord of achtergrond.

Over kerkzijn en christelijk leven leerden we het volgende: ”De vernieuwing van de kerk vindt niet plaats aan de universiteit maar in de lokale gemeente: daar moet je zijn.”

En verder: “Het gaat niet om origineel zijn, maar om gelovig zijn. Het gaat niet om slim zijn, maar om samenwerken. Het gaat niet om angstig leven voor het onbekende, maar om vol vertrouwen te kijken naar de toekomst en veranderd te worden door Gods genade. Het gaat niet om ernst maar om vreugde.”

Voor het nieuwe winterseizoen zullen we op zoek gaan naar een nieuw boek. Suggesties zijn van harte welkom.

Zin in Film

Op donderdagavond 26 maart om 19.30 uur kijken we naar “Het betoverde land achter de kleerkast”. Het is de verfilming (Disney 2005) van het meest bekende, tweede deel - The Lion, the Witch and the Wardrobe) - uit de zevendelige Narnia-Kronieken van de

Engelse schrijver C.S. Lewis. Hij schreef deze boeken tussen 1949 en 1955. Er werden meer dan honderd miljoen exemplaren van verkocht en dat in 47 talen. De boeken laten zich ontspannen lezen als kinderboeken, maar ben je bereid iets dieper te spitten, dan kom je fundamentele thema’s en verwijzingen naar het christelijk geloof tegen. Zo ook in deel 2 waarin o.a. beeldende verwijzingen naar het sterven en opstaan van Jezus Christus te vinden zijn. Een film die goed past in de veertigdagentijd. Inleiding op de film en de Narniaboeken wordt verzorgd door Arnold van Heusden en ondergetekende.

Kerkelijke Agenda

Ma. 16 maart: 20.00-21.00 uur Catechese oudere tieners 16+

Di. 17 maart: 19.00-22.00uur Bijbelverhalen in Beeld – Els Kruidenier, ds. Henk Reinders

   20.00 uur Vergadering Algemene Kerkenraad

Wo.18 maart: 9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

   20.00-22.00 uur Kring Tom Wright – ds. Aleida de Hoog en Gerard-Frank Sollman

Do. 19 maart: 10.30-11.30 uur Samen Lezen in de Bijbel - Exodus

Ma. 23 maart: 9.30 uur Overleg pastoraat tehuizen – Nieuw-Salem

   20.00-21.00 uur Catechese oudere tieners 16+

Wo. 25 maart: 9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

20.00-22.00 uur Kring Tom Wright – ds. Aleida de Hoog en Gerard-Frank Sollman

20.00 uur Voorbereiding Kliederkerk (zondag 19 april)

Do. 26 maart: 19.30 uur Zin in Film: “The Lion, the Witch and the Wardrobe”- naar het

gelijknamige boek van C.S. Lewis

Vr. 27 maart: 18.00-19.30 uur – maaltijd, ontmoeting, tienercatechese                                                                                                                                                        

Ma. 30 maart: 20.00-21.00 uur Catechese oudere tieners 16+

Di. 31 maart: 20.00 uur Vergadering Wijkkerkenraad, inloop vanaf 19.45uur

Wo. 1 april: 9.00-10.00 uur Gebedskring bij Alies van der Deijl

19.00-22.00 uur Bijbelverhalen in Beeld – Els Kruidenier, ds. Henk Reinders

 

Een hartelijke groet uit de pastorie, in Christus verbonden, Ds. Henk Reinders

Parklaankerk

Agenda

19-03 (do):   Warme tafel, 17.30 – 19.30 uur

20-03 (vr):    Filmhuis ‘Todos lo Saben’, 20.00 uur

25-03 (wo):   Algemene Leden Vergadering Parklaankerk, 20.00 uur

29-03 (zo):    Film & Food Milieuspecial:

‘The Uncertainty has settled’ en ‘The biggest little farm’, 14.00 uur

Mocht u meer willen weten over onze activiteiten, kijk dan op www.parklaankerk.nl

 

Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

Op zondag 15 maart staat Hariët Tarpeh weer op het sprekersrooster; op deze zondag doen ook twee leden belijdenis: Annemarijn van Dalen en Henk Schauw. Ze hebben zich er samen met Hariët op voorbereid; Henk zal ook gedoopt worden. We zien uit naar een feestelijke bijeenkomst.

Zondag 22 maart spreekt Robert Doornenbal weer.

Zondag 29 maart is weer een 5e zondag en dat betekent altijd weer iets speciaals. Het voorbereidingsteam heeft Jan Willem van der Straten bereid gevonden dan te spreken. Jan Willem - alias Dominee Baardmans - is theoloog, schrijver (nieuwste boek: Je kunt het), vlogger, radio-tv-media-man en communicatiedeskundige. Aan deze bijeenkomst is ook weer een gezamenlijke lunch gekoppeld.

De thema’s van de toespraken worden meestal in de elektronische weekbrief vermeld en op de website.

Focus op God

Op zondag 1 maart sprak Herman van Wijngaarden in de bijeenkomst over Psalm 16, met als thema ‘Focus op God’. David schreef deze psalm waarschijnlijk tijdens een dieptepunt in zijn leven, maar het gaat wel over de hoogte van geloof in God. Davids geluk lag niet in wat God wil geven, maar in God Zelf. In vers 5, 6 staat: ‘U houdt mijn lot in handen. Een lieflijk land is mij uitgemeten, ik ben verrukt van wat mij is toebedeeld.’ Het zijn grote woorden, maar ook wij mogen het zo ervaren. Vers 11 zegt het opnieuw heel krachtig: ‘U wijst mij de weg naar het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.’

Herman eindigde met 3 praktische ‘tips’:

1. Bidden tot God (verzen 1, 2).

2. De nabijheid van andere gelovigen zoeken (vers 3).

3. Steeds de Heer voor ogen houden (vers 8); dat is een wilsbesluit; zijn Woord bestuderen, erover mediteren. Deze bemoedigende toespraak nog eens beluisteren kan via: www.trajct24.nl/toespraken

Mannenontbijt

Op zaterdagmorgen 14 maart is er weer het Mannenontbijt, ‘ons maandelijkse mannen-moment’. Deze keer bereiden Matthijs van Kranenburg en Gosse Hiemstra het voor en kiezen een onderwerp uit het boek Man. Van 8.00-9.30 uur in ’t Hoge Licht. Alle mannen zijn welkom, ook al zijn ze geen lid van Traject24 of waren ze er nog niet eerder.

Bestuur en koers van Traject24

In het bestuur is de afgelopen weken veel gesproken over de koers van Traject24. Ook hebben we hierover gemeente breed regelmatig overleg. Het is nu nog te vroeg om er meer over te melden. Maar dat gaat de komende tijd zeker gebeuren.

Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

Sparrenheide

Na een zeer korte periode in het Hospice is overleden mevr. Jansen-de Ruijter van K107. We hebben haar leren kennen als een vriendelijke lieve vrouw. Bij het koffiedrinken na de dienst vorige maand was zij nog aanwezig met haar dochter. Komende uit het westen van ons land is zij dichterbij haar familie komen wonen. De klompjes bij haar deur waren altijd een leuk begin om te praten over de boerderij. We zullen haar missen.

De heer C. van Dam mocht na een korte ziekenhuisperiode weer thuis komen en op dit moment is mevr. de Vries nog in het ziekenhuis. Zowel in huis als in de aanleunwoningen zijn er zorgen om gezondheid. We leven mee met allen die lichamelijk steeds meer in moeten leveren.

Op woensdag 11 maart of de zondag erna wordt er weer in veel kerken aandacht geschonken aan Biddag voor gewas en arbeid. Op biddag vragen we om Gods zegen over ons werk. Het voorjaar komt er aan en het is dus tijd om te zaaien. Ook ik kan niet wachten om lekker weer met mijn handen in de aarde te wroeten en God danken voor alles wat hij maakt. Het is goed om stil te staan bij de wonderen van de schepping.

Op zondag 12 april a.s. is er weer koffiedrinken na de dienst. Het is dan ook eerste Paasdag. We hopen dat u allemaal komt en neem gerust uw familieleden mee. Iedereen is van harte welkom en we zullen zeker iets lekkers bij de koffie hebben. De voorganger is mevr. Elizabeth van Deventer. Zij is bijna klaar met haar studie.

Het Zingend Geloven is in verband met Pasen nu de eerste maandag van de maand en wel op 6 april a.s. Onze Johannes de Heer Zingend Geloven is op maandag 11 mei a.s. Verzoeknummers kunt u opgeven en we gaan ook nog flyers op de borden hangen. De eerste verzoeknummers zijn al binnen, heel fijn. Voor degene die het nog niet weten, we willen bij het Zingend Geloven om 15.00 uur beginnen en vanaf 14.30 uur staat de koffie/thee klaar. Bewoners die niet zelfstandig kunnen komen halen we op en we brengen u ook weer terug naar uw kamer. Ook mensen van buiten Sparrenheide zijn welkom om met ons mee te zingen. Zet u de datum vast op de kalender?

In Beukenstein zijn er een aantal bewoners die niet of nauwelijks bezoek krijgen. Wij zijn dan ook dringend op zoek naar mensen (man of vrouw) die af en toe 1 of 2 bewoners willen bezoeken. Graag hoor ik van u (tel. 518869). Alvast dank.

Tot slot las ik een artikel dat over Psalm 31: 6 ging. In uw hand beveel ik mijn Geest. Joodse kinderen baden deze regel uit Psalm 31 ’s avonds voor het slapengaan. Talloze Nederlandse kinderen bidden dan: Ik ga slapen, ik ben moe. Dat avondgebed uit Psalm 31 is meestal de eerste Bijbeltekst die Joodse kinderen uit het hoofd leren. Als de dag is gedaald en de nacht komt, leggen ze in kinderlijk vertrouwen hun leven in de handen van God. Die sluimert noch slaapt. Heere, houd ook deze nacht over mij getrouw de wacht.

Collectes

Op 16/2 € 93,65, op 23/2 € 91,- en op 1/3 € 112,15. Met dankbaarheid vermeld.

Namens de pastorale commissie wens ik u een gezegende tijd toe. Elly Heek–van Doorn

Rehoboth

 

In herinnering

Op dinsdag 18 februari is mevr. C. van der Geugten–van Asdonck overleden op de hoge leeftijd van 99 jaar. Haar kinderen klein- en achter kleinkinderen zullen haar missen. Zoals op de kaart staat zij weten haar veilig in Jezus armen, moge dit hen troosten.

Namens de pastorale commissie, een hartelijke groet, Tiny Liebeek

 

 

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

 

Stille Week 2020 “Op weg naar bevrijding”

Op maandag 6 april gaat de Stille Week van start, die gezamenlijk door wijkgemeenten Catharijne en Immanuël gehouden wordt in de Grote Kerk.

Tijdens de vespers en vieringen klinken gedeelten uit het boek Exodus waarbij als overkoepelend thema gekozen is: “Op weg naar bevrijding”.

Graag delen we als predikanten na samenspraak met de leden van de taakgroep eredienst met u het volgende over de opzet en invulling van deze bijzondere week: uiteraard zijn er van maandag tot en met woensdag de vespers, verzorgd door gemeenteleden. Op Witte Donderdag vieren we het Avondmaal met elkaar en zullen de jongere gemeenteleden The Passion in Roermond meemaken. Op Goede Vrijdag verleent de cantorij haar medewerking aan de dienst en wordt de paaskaars gedoofd, altijd een aangrijpend moment. De Stille Zaterdag en Paaswake begint als het buiten donker wordt, dat zal 21.00 uur zijn. We verwijlen dan eerst een poosje bij de stilte van het graf daarna maken we de overgang naar het Leven en het Licht door diverse lezingen uit Oude en Nieuwe Testament en het binnendragen van het nieuwe paaslicht – Christus is opgestaan. We gedenken onze doop door langs de doopvont te lopen en even stil te staan; of door het water aan te raken; of dat de voorganger met het water het voorhoofd aanraakt. Omdat deze viering met doopgedachtenis van binnen het nodige kan losmaken, is er de mogelijkheid om een persoonlijke zegen te ontvangen. Met alles in ons leven - vreugde en verdriet - zijn wij in Gods hand geborgen en mogen we opstaan tot nieuw leven.

Volgens de oecumenische traditie wordt dan in de paasnacht doorgelezen in de Schriften en daar in stilte over gemediteerd, dat loopt dan uit op de viering van het Avondmaal in de vroege morgen, als het licht wordt.

Zo zal dan ook in de Grote Kerk in dat vroege licht, d.i. om 6.45 uur, een dageraadsviering gehouden worden waarin het Avondmaal gevierd wordt. Mooi is ook om daarbij te bedenken dat op die eerste paasdag Jezus zelf het brood breekt in het huis van de Emmaüsgangers. Na de dageraadsviering is er gelegenheid naar de begraafplaats te gaan om daar tegen alle dood in te zingen en te belijden “U zij de glorie, opgestane Heer”.

Vervolgens vieren de beide wijkgemeenten in hun eigen kerkgebouw om 10.00 uur Pasen middels een gezinsdienst, waarbij voorafgaand aan de viering in wijkgemeente Immanuel om 8.30 uur een paasontbijt is. Wij wensen u, jou een bijzondere week toe. En echt Pasen krijgt zoveel meer kleur en diepgang als je de voorafgaande vespers en vieringen hebt meegemaakt. Van harte welkom dus!

Ds. Gerrit van Dijk, Ds. Aleida de Hoog en Ds. Henk Reinders

75 jaar bevrijding – een oproep

Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar geleden is, dat er een eind kwam aan de 2e  Wereldoorlog. In vrijheid mogen we dit herdenken en dat is een groot goed.

De kerken groeiden in die tijd tegen de verdrukking in. Wij zijn op zoek naar verhalen en spullen uit deze periode om dit in een tentoonstellingsvorm in de kerk een plaats te geven.

Het liefst willen we herinneringen en dingen die een relatie met de kerken hebben gehad, want ook op andere plaatsen in ons dorp wordt herdacht.

Bij het museum voor militaire traditie gaat het hoofdzakelijk over alles wat met het leger te maken heeft en bij 'Vroeger en Nu' komen de algemenere onderwerpen aan de orde.

Voor reacties kunt u Bram Dekker tel. 518826, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Ida van Duuren tel. 515793, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. benaderen.

Inzameling postzegels, mobieltjes, speciale kaarten

Al een aantal jaren wordt er met enthousiasme postzegels, mobieltjes, cartridges e.d. ingezameld voor het zendingswerk van de PKN (door leden van de ZWO-cie. – en door andere vrijwilligers). De opbrengst komt ten goede aan het werk van KiA en de GZB.

De bakken hiervoor staan in ‘t Hoge Licht en de Grote kerk. De vrijwilligers brengen deze spullen met enige regelmaat naar het kantoor van de GZB aan de Faunalaan.

Toch wil ik graag weer eens uw aandacht vragen voor hetgeen u erin doet. Dit is nl. niet altijd wat gevraagd wordt en/of goed verpakt, wat leidt tot irritatie. We vinden met enige regelmaat losse (lekkende) cartridges, stapels ansicht/kerstkaarten (soms met persoonlijke teksten) waar de PKN niks mee kan! Zelfs allerlei rommel die bij de kringloop thuishoort.

Daarom alleen de volgende dingen in de bak doen:

- postzegels (liefst afgescheurd) verpakt in een sluitend zakje;

- kleine cartridges (goed verpakt!);

- mobieltjes;

- bijzondere ansichtkaarten met historische waarde (dorpsgezichten e.d.);

- geboortekaartjes.

Voor brillen (geen zonnebrillen) kunt u tegenwoordig terecht bij de Hans Anders, Traay.

We hopen dat u met ons mee blijft sparen.

Namens de Diaconie, Ellen van Amerongen

Verhalen van hoop door Bijbelvertaalwerk                 

Wycliffe Bijbelvertalers Nederland lanceert samen met uitgeverij Gideon, het boek De Eindstreep. We naderen de eindstreep: de dag waarop elke taalgroep op aarde toegang heeft tot het woord van God en kan begrijpen wat erin staat. De Eindstreep is een boek vol korte inspirerende verhalen van hoop door Bijbelvertaalwerk.
“Het is indrukwekkend” zo stelt Bram van Grootheest, directeur van Wycliffe Nederland. “Het Bijbelvertaalwerk ging nog nooit zo snel. Het is ons verlangen dat elke taalgroep Gods Woord kan lezen en begrijpen, zodat levens veranderen.” Het boek is een uitnodiging om betrokken te raken bij Gods missie in een unieke tijd van de wereldgeschiedenis. Het vertelt hoe het Bijbelvertaalwerk het verschil maakt in de levens van miljoenen mensen. 

Bijbelvertaalwerk
Momenteel wordt er wereldwijd in 2600 talen gewerkt, dat is meer dan ooit tevoren. Van Grootheest: “We zijn anders gaan werken, er is veel meer samenwerking en afstemming tussen organisaties en in veel landen hebben de kerken het Bijbelvertaalwerk opgepakt. Het is een grote, wereldwijde beweging geworden waarvan geen mens kan zeggen: ‘Dat hebben wij voor elkaar gekregen.’ Aan Hem alle eer!” 

Project 20/25
Wycliffe Nederland levert heel graag een bijdrage aan het bereiken van ‘de eindstreep’. We hopen veel mensen te mobiliseren, om samen zoveel mogelijk taalgroepen te bereiken die nog niet over de Bijbel in hun eigen taal beschikken. 
Daarom start Wycliffe Nederland dit jaar met Project 20/25. Het doel: in vijf jaar tijd 50 nieuwe vertaalprojecten starten, zodat steeds meer mensen de Bijbel in hun eigen taal kunnen lezen, begrijpen en toepassen. 
 

Zaterdag 14 maart: GZB-dag in Barneveld

Op 14 maart vindt in Barneveld de jaarlijkse GZB-dag plaats. Het thema is ‘Geef het door!’ Centraal staat de vraag: hoe delen we het Evangelie van generatie op generatie? En wat kunnen we daarbij leren van de wereldkerk? Meer informatie over de sprekers van de GZB-dag vindt u op: https://www.gzb.nl/over-gzb/gzb-dag/sprekers

De Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug (VWUH) zoekt vrijwilligers

Vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben en aan wie een woning in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is toegewezen worden bij hun inburgering begeleid door vrijwilligers van stichting VWUH. Wij zoeken dringend naar vrijwilligers die als maatschappelijk begeleider gedurende een dagdeel of meer per week de statushouders helpen hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. Het is leuk en erg nuttig werk.

Mocht u belangstelling hebben: er is informatie beschikbaar over wat het inhoudt en wat van u verwacht wordt. Neem contact op met de coördinator van stichting Vluchtelingewerkgroep Utrechtse Heuvelrug, Bep van Delden, bereikbaar op mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of tel. 0343–413004 (dinsdag, woensdag en donderdag overdag).

 

 

 

Deadline KerkNieuws 5 > 27 maart 2020


 

Adressen

 

Kerkelijk Bureau

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Website: www.pgdriebergen.nl

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Telefoon: 0343-513570

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Catharijne

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wgcatharijne.nl

Scriba: R. Spruit (06-30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar ma. t/m vrijdag van 09.00 tot 9.30 uur, (0343-476878) of 0621893914; mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Gerrit van Dijk, (0343-758523 of

06-31515565); 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, 

bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag.

(050-5532194);

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

Voorzitter: C. van der Kooi (0343-517685)

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343512869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkrentmeesters

Voorzitter: H. Smit

mail: p/a secretaris

Secretaris: K. Allaart

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwillige bijdragen: NL28RABO0373718241

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Diaconie

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: M. Nijenmanting

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen v Amerongen

(0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

Wijkgemeente Immanuel

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Voorzitter: Ds. H.J. Reinders

Scriba: A. Stans (06-27430666)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: Ds. H.J. Reinders (06-10730732)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: mw. Clara Hagen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: E. van Amerongen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

Wijkgemeente Traject24

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.traject24.nl

Secretaris: R. Vermaas (0343-517768)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant voor bijstand en adviezen:

Ds. Hariet Tarpeh (06-10069330)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

Website: www.parklaankerk.nl

Theologisch inspirator: Dr. W. van der Meiden

(06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal punt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ISZ De Brug

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug,nl

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: Elly Heek (0343-518869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.