kerknieuws

 

Jaargang 10, nummer 6, 22-04-2020, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten, allen online

ZONDAG 26 april

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Aleida de Hoog

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. A. van Nijen

 
 

ZONDAG 3 mei

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Mirjam Kollenstaart-Muis, Ottoland

 

 

ZONDAG 10 mei

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

 

’t Hoge Licht

10.00

Ds. H.J. Reinders

 

       

Collectebestemmingen

Zondag 26 april 2020: St. De Hoop, Dordrecht, hulpverlening

Herstel in een liefdevolle omgeving. Mensen worden bij De Hoop gezien. Zij bieden hen hoop en werken samen aan herstel in een liefdevolle omgeving. Goede, deskundige zorg mét een hoopvol toekomstperspectief, dat is waar zij iedere dag voor gaan. De Hoop is een christelijke ggz-instelling met een krachtige boodschap. Vanuit deskundigheid en met als bron het geloof, biedt men hulp aan mensen, ongeacht hun achtergrond, wanneer zij te maken hebben met psychische problemen of verslavingsproblemen.

Wij vragen uw steun voor dit werk.

Zondag 3 mei 2020: KiA: 75 jaar bevrijding: Noodhulp Nigeria

Op 5 mei vieren we dat we 75 jaar geleden werden bevrijd, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Zo lijden mensen in Noord-Nigeria zwaar onder de terreur van Boko Haram. Onder hen kinderen, die soms de meest verschrikkelijke gruweldaden hebben gezien. Kerk in Actie heeft samen met een lokale organisatie een programma voor traumaverwerking opgezet. Zo’n honderd kinderen per jaar krijgen intensieve begeleiding. Ze leren te praten over hun ervaringen en krijgen hulp om hun leven voort te zetten ondanks hun trauma. Ook worden vrijwilligers getraind om in hun eigen gemeenschap te werken aan traumaverwerking. Laten we deze zondag stil staan bij onze vrijheid en tegelijk collecteren voor onze naasten in Nigeria.

Helpt u mee om dit project tot een succes te maken?

Zondag 10 mei 2020: Stichting Joods monument

Langdurige en zorgvuldige onderzoeken hebben geleid tot het beschikbaar krijgen van veel gegevens over Joden in Driebergen-Rijsenburg gedurende de oorlogsjaren. De resultaten hebben geleid tot het initiatief een stichting op te richten. De doelstelling van de “Stichting Joods Monument 1940-1945 in Driebergen-Rijsenburg” is het duurzaam onderhoud van het monument, het verzorgen van educatieve activiteiten/projecten voor scholen in de regio alsmede bewoners en bezoekers van Driebergen-Rijsenburg. Overdracht en behoud van kennis en waarden betreffende houding ten opzichte van Joden en andere volkeren wordt benadrukt. “Gedenken leidt tot verlossing….” Een plaats om te gedenken is van grote betekenis om richting te bepalen voor de toekomst. Wij vragen speciaal vandaag uw bijdrage.

Wijkgemeente Catharijne

 Pastoraat in Corona-tijden

 Zaterdag las ik in Trouw een gesprek met collega Alke Liebich. Het is op internet te vinden via de volgende link. Ik vond het een boeiend interview. https://www.trouw.nl/religie-filosofie/de-rotsvaste-grond-is-voor-iedereen-even-wankel~b3ea73f5/

Ik vond het een boeiend interview. Uit het artikel licht ik de drieslag ‘angst erkennen, de onzekerheid dragen en samen delen wat kracht geeft’.

Angst erkennen

In gesprekken met mensen ontdek ik dat dat een punt is. Dat mensen in de eerste plaats toegeven aan zichzelf: ik ben bang. Die angst mag er zijn, die mag ook worden geuit naar een ander mens. Daarvoor zijn we als mens gemaakt om te delen wat ons bezig houdt. Mooie, blije dingen, dat wat je verwondert en intrigeert, maar ook onze angsten. Het is best een ding elkaar in gewone contacten, maar vooral ook in pastorale momenten te bevragen, soms elkaar uit te vragen waar we concreet bang voor zijn.

Het is juist ook in de gemeente die van Pasen en van de Heer van Pasen leeft, belangrijk die angst ook te adresseren naar God. Hij heeft ons bedacht en gemaakt. De dichter Schulte Nordholt zegt het in Psalm 103: 5 zo:

“Zoals een vader liefdevol Zijn armen, slaat om Zijn kind, omringt ons met erbarmen, God onze Vader, want wij zijn van Hem. Hij die ons zelf uit aarde heeft genomen, Hij weet, dat wij, uit stof aan 't licht gekomen, slechts leven op de adem van Zijn stem.”

Zo dun is het leven als die laatste twee regels. Maar ook zo zeker als in de eerste twee regels wordt aangegeven. God is als een vader. En zo mogen we ons ook als kinderen aan Hem toevertrouwen. We horen bij Hem en daarom zijn we van eeuwigheidswaarde.

De onzekerheid dragen

We zijn niet van de onzekerheid. Daarvoor sluiten we allerlei polissen af, bedenken oplossingen, zijn we gewend aan de maakbare samenleving. Maar Corona breekt daardoor heen als een olifant in de porseleinkast. En zet alle mensen waar ook ter wereld, rijk of arm, in de grootst mogelijke onzekerheid. Daar hebben we niet van terug. Hoe vaak horen we het politici niet zeggen: ‘we hebben nog nooit zoiets meegemaakt’, ‘dat weten we niet’, ‘daar hebben we geen ervaring mee’. Er wordt geworsteld met de tekorten aan beschermende materialen, beademingsapparatuur, het tekort aan medisch personeel ook. Het gaat nu ietsje beter, maar de strijd blijft. We hebben de Stille week achter ons, we hoorden dit jaar opnieuw over de strijd van Jezus, zijn worsteling in Getsemane, zijn angst, de angst voor wat komen zou, angst voor de dood, de pijn, de eenzaamheid. Gaan onze gedachten dan ook niet naar een ernstig zieke patiënt op een i.c.? De onzekerheid is onverdraaglijk. Het is belangrijk ook deze onzekerheid uit te spreken, te delen. Ook en vooral met God. Psalmen zijn hierbij een grote hulp. In veel psalmen kom je mensen met grote angst tegen, mensen die het uitschreeuwen. In dat uitschreeuwen komt dan -en dat is heel tegenstrijdig- ook verlichting. Want het is aan Gód gericht. Niet zelden volgen dan na dat uitschreeuwen, ook woorden van verlichting, van troost, zelfs van redding. Hoewel de feiten op dat moment nog anders zijn. Maar de mens in nood weet zich gehoord, heeft een ervaring van de levende God.

Samen delen wat kracht geeft

We zijn als gemeente met elkaar verbonden. Dat ontdekken we opnieuw. Juist nu we elkaar niet zien, niet ontmoeten. Gelukkig hebben we mogelijkheden: appen, mailen, telefoneren, skypen, zoomen. Dat alles weegt niet op tegen echte ontmoetingen, zoals afgelopen zondag op de begraafplaats. Daar waren we dicht bij graven van mensen die we missen. Paaszondag was dat. Daar deelden we waar we in geloven, in de vreugde van het paasevangelie. Dat gaat voorbij aan de angst, dat is een zekerheid, dat te delen geeft kracht. Hij, een mens als wij, werd tot leven gewekt door zijn Vader. Dat is onze troost. Onlangs zei een vrouw het volgende tegen mij. ‘Mijn moeder leefde heel sterk met zondag 1 van de Heidelbergse Catechismus. Hoe begint het ook al weer’. Ik zei: ‘Wat is uw enige troost’.’ Ja, zei ze, ik weet niet precies wat het is, maar dat heb ik nodig’. Ik vond het prachtig, die vrouw herinnerde zich het geloof van haar moeder. Die zich het eigendom wist van de opgestane Heer die ook voor haar het leven liet, die haar bevrijdde van haar angst, die haar verzekerde van zijn liefde en bescherming. Die haar verzekert van eeuwig leven dat hier en nu met Hem begint. (vrij vertaald).

We kunnen elkaar bemoedigen in onze contacten en gesprekken. We kunnen -wellicht opnieuw- ontdekken wie God ook juist in deze omstandigheden voor ons wil zijn.

Hieronder noem ik een aantal psalmen of delen daarvan, die houvast kunnen geven. Je kunt de woorden lezen, je kunt er over mediteren. Je kunt ze opzoeken in het Liedboek, want ze zijn er natuurlijk ook om te zingen en ze zijn prachtig herdicht, etc.

Ik noem ze in willekeurige volgorde: 42, 43, begin van 46, 27, 31, 84, 103, 116, 121, 130, 138, 139, 146.

In de hoop dat het bovenstaande mag bijdragen tot een verdieping van wat wij samen geloven,

Aleida de Hoog

 

Kraanvogels

kraanvogelsCranes trace the tides of the seasons

Flying north, flying south, landing when

They weary to rest and find reasons

To take to the sky once again

May strength be found in sharing

Let our trusting prevail

May hope abound in caring

For then all shall be well

Kraanvogels volgen de getijden

van de seizoenen,

vliegen naar het noorden,

naar het zuiden en landen

als ze moe zijn om te rusten

en reden te vinden om weer op te stijgen.

Moge kracht gevonden worden in delen, laat ons vertrouwen de overhand hebben, moge hoop overvloeien in zorgen

want dan zal alles goed zijn.

Ik zit voor het open raam in mijn nieuwe studeerkamer in Culemborg. Er waait een zacht koeltje naar binnen. Een vogel roept heel hard: tie tè, tie tè, tie tè…

Ergens boldert een kliko, die zijn vandaag geleegd. Ik hoor bordjes: keukengeluid. En soms dreunt ergens een auto langs. Naast mij pruttelt de wasmachine. Mijn moeder heeft een kaartje gestuurd met twee lammetjes erop. Dat staat naast mijn beeldscherm.

We vragen ons in deze Corona dagen af hoe we Pasen moeten vieren. Wat is opstanding als het al waar is? Wat is opstanding als er heel veel mensen doodgaan aan een virus waar geen vaccin tegen is? Wat is opstanding als opstandigheid niet een handige strategie is? Wat is opstanding als je de dagen ervoor niet bij elkaar bent geweest om het verhaal te vieren van delen, lijden, dood en begrafenis? Wat is opstanding als je niet naar de Mattheus Passion hebt geluisterd?

Wat is opstanding als je zus het virus heeft en haar kinderen; als je zorgen hebt? Wat is opstanding, als je andere zus thuiszit te wachten op een transplantatie die niet komt, omdat alle trajecten gestopt zijn? Wat is opstanding, als je moeder de hele tijd alleen is, terwijl ze gevallen is en pijn heeft en ongemak? Wat is opstanding, als je zoon en schoondochter niet kunnen zeggen of het grote feest van hun leven samen een idee is of ooit werkelijkheid kan worden? Wat is opstanding, als kleinkinderen springen en springen en roepen en tekenen en stralen met de energie van jonge kinderen met blonde hoofden die zo aanstekelijk is? Wat is opstanding: een hogedrukspuit om de troep tussen de tegels weg te maken? Wat is opstanding, paasbrood bakken, meel, water, zout, olie, gist, kneden, rusten, kneden, rusten, kneden, rusten, vlechten, bakken? Wat is opstanding, lammetjes, vogels, zwanen, ooievaars, reigers, mussen, kraanvogels?

Gevouwen

Sinds ik ziek ben, heb ik weinig energie en heel korte spanningsboogjes. En ik dacht en dacht, Wat kan ik nou doen? Toen schoot me dat verhaal in gedachten van dat meisje in Japan in 1945 die 1000 kraanvogels vouwde voor ze doodging aan kanker door de atoombom op Hiroshima en Nagasaki. Een kraanvogel vouwen duurt niet zo lang. Ik nam me voor om er één per dag te doen. In het begin deed ik er een hele dag over en mislukte de vogel. De tweede dag begon ik opnieuw. Weer mislukt.

Maar op de derde dag had ik het opeens. Ik vouwde een hele vogel. Toen maakte ik een strengetje van blauwe glimmende kraanvogels met een witte binnenkant.

De beweging werd bidden. Vouwen, draaien, vouwen, friemelen om het papiertje op een bepaalde plek binnenste buiten te krijgen. Zo ben ik met mijn aandacht bij mensen die het nodig hebben. Zoals ik een zuster vanuit een gesloten klooster (clausuur) eens hoorde zeggen: “Ik bid de hele dag. Zo kan ik wel een gezin met tien kinderen bedienen.” Ik bid kraanvogel: ‘Kraanvogels volgen de getijden van de seizoenen….’ schreef mijn man ooit in een lied voor onze dochter. ‘Het getij’ is rampzalig dit seizoen. Als een kraanvogel volg ik vanuit mijn clausuur.

Ik vouw voor de mensen van de Catharijne gemeente in Driebergen, voor de mensen met een beperking, voor mijn collega’s, ik vouw voor mijn zussen en neefjes en nichtjes, ik vouw voor mijn kinderen, voor mijn moeder, voor mijn buren, ik vouw voor de mensen met wie ik zing, voor Martins familie in de Verenigde Staten, voor de mensen in de vluchtelingen kampen, in de oorlogsgebieden, in Afrika, in Brazilië, in verpleeghuizen, in armoede, in paniek, opgesloten ….

In de loop van de 21 dagen dat ik kraanvogels bid, ben ik papier gaan hamsteren. Uit de krantenbak haal ik een mooi nummer van het Groninger Landschap, de Waddenvereniging of het reclameblaadje van de Coop, daar scheur ik de mooiste kleuren uit en vouw ik vogels van. Als ik een kaartje krijg met de post en het is vierkant… meteen vouwen. Zo transformeerde een mooie architectuur tuin in Eelde tot een vogel en een plaatje van tomatensoep, een enveloppe, kabouters, een ijsbeer, …

Het ophangen is nog een heel gedoe. Telkens vallen de draadjes uit mijn handen. De kraanvogel wordt uit papier geboren, pas als die hangt, kan die vliegen. Zou dat opstanding zijn? Uitzicht en daar dan een vogel van bidden? Of doet het er even niet toe? Het gaat in het verhaal van Pasen om hoop.

‘Een reden vinden om weer op te stijgen naar de hemel’ Om te durven gaan. Op pad, samen, twee meter tussenruimte OK! Hoop. Springen. Als een lammetje, een kindje op een trampoline.

Dat zijn zo mijn gedachten. Hoe zal het volgend jaar zijn?

Elisabeth Posthumus Meyjes

KERKDIENSTEN

Gewone kerkdiensten mogen voorlopig niet meer. Maar online zullen aangepaste diensten worden uitgezonden. Volg de website en de wekelijke Nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de inhoud van deze diensten en hoe u die thuis kunt meevieren.

 

Zondag 26 april

Zondag 26 april is de derde paaszondag. We lezen verder in het boek Exodus hoe het het bevrijde volk verder in de woestijn verging (Exodus 16: 23 – 7: 7). De Evangelielezing is uit Johannes 21: 1-14. Paul van Oosten bespeelt het orgel en Marieke Schut is lector. Ik hoop zelf (Aleida de Hoog) voor te gaan.

Zondag 3 mei

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zullen dit jaar ook volkomen anders zijn dan anders. 75 jaar vrede en vrijheid. 75 jaar geen oorlog, niet in ons land. De verhalen blijven, doven niet uit, maar vertalen we steeds naar nu. Kan dat ook met dat oerverhaal over de strijd tussen Israël en Amalek (Exodus 17: 8-16)? Een blijvende strijd, die telkens weer de kop op steekt in de geschiedenis van Gods volk.

 

Zondag 10 mei

Moederdag 2020: mogen moeders al weer gekust en omhelst worden? Of moeten we op afstand zeggen hoe blij we zijn met alle zorg, aandacht en liefde? Moeders die zoveel regelen en redderen. Vaders niet dan? Natuurlijk, die ook. Mannen staan op de voorgrond in Exodus 18. Mozes en zijn schoonvader Jetro en zijn organisatieadvies om mannen aan te wijzen die helpen met het regelen en redderen van het volk en alle vragen die er spelen. Hoe tijdgebonden is zo’n patriarchaal verhaal? En volstaat het om te zeggen dat je in onze tijd de vrouwen inclusief leest?

PASTORAAT IN DE KOMENDE TIJD

De maatregelen die het coronavirus moeten tegengaan, zijn ingrijpend en raken ons allemaal. Maar vooral diegenen die kwetsbaar zijn en nauwelijks nog contact met anderen hebben. We merken dat mensen binnen en buiten de kerk meer naar elkaar omzien en roepen op om dat te blijven doen. We proberen als kerk zo goed mogelijk de contacten te onderhouden en een luisterend oor te bieden en waar nodig een praktische hand toe te steken. Het is daarbij wel belangrijk dat we ook horen waar behoefte aan is en dat u zelf ook aangeeft als u telefonisch contact wilt met een pastorale bezoeker, ouderling of predikant. Naast contact op afstand is het nog steeds mogelijk dat zij bezoeken afleggen waar dat contact op afstand ontoereikend is. Bij die bezoeken thuis wordt de oproep om 1,5 meter afstand te houden nageleefd. Voor contactgegevens: zie laatste pagina.

Om u goed te kunnen bereiken hebben we ook uw contactgegevens nodig; die hebben we   niet van iedereen. Daarom een beroep op u om aanvullende gegevens door te geven. We gebruiken uw gegevens alleen voor communicatie binnen de kerk en gaan er zorgvuldig mee om. Doorgeven kan aan Ron Spruit, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel.: 06-30485346.

Bijeenkomsten in kerkelijk verband zijn allemaal opgeschort. Dit is voor veel mensen een groot gemis. We denken speciaal aan degenen die het GoedenAvond Café graag bezoeken. We gaan in de komende weken op zoek naar mogelijkheden om online het onderlinge contact vorm te geven in de kerk. En nodigen u uit om daar creatief in mee te denken.

In memoriam Gerdien Verhoef

In het vorige nummer van Kerknieuws schreef ik over Gerdien Verhoef. Inmiddels is zij overleden op de avond van Witte Donderdag, 9 april. Een jaar geleden, ook op Witte Donderdag, hoorde zij dat de kanker was teruggekomen. In dat laatste jaar heeft zij tussen allerlei ziekenhuisbezoeken door nog voluit geleefd, heeft ze zich gegeven aan haar werk op Bartimeus en op de scholengemeenschap Revius in Doorn, had ze haar bijdrage in het werk van de beroepingscommissie. In haar contacten gaf ze zich vooral aan wie het nodig hadden, ze bemoedigde mensen. Dat ging door, ook toen haar ziekte verergerde. Gerdien was een paasmens. Pasen was voor haar het hoogtepunt van het kerkelijk jaar. Nadat het nieuwe paaslicht in de kerk was aangestoken ging zij naar huis en deed haar uiterste best om het licht onderweg brandend te houden. Daarom ging het op 16 april in de dienst over dat licht, over het nieuwe leven dat met Jezus de levende Heer in de wereld kwam. Zij zal onder ons voortleven, als een kind van het licht. We hopen dat haar familie en ieder die van Gerdien hield, getroost zullen worden door Jezus, de Heer van het Licht.

Overig pastoraat

We zien elkaar niet. Maar met velen van u heb ik wel telefonisch of mailcontact. Niet zelden gaat dat over de tijd die we nu beleven en hoe we ons daaronder voelen. Dat is voor die en gene soms heel moeilijk. Vooral als je zelf niet zo uit de voeten kunt, of chronisch ziek bent. Elkaar opzoeken is er in de meeste gevallen niet bij. En dan word je op jezelf teruggeworpen. De een kan beter met zulke omstandigheden omgaan dan de ander. Er zijn momenten van angst en vertwijfeling, gemengd met zorg om kinderen en kleinkinderen. Hoe moeten die zich redden als ze hun baan kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Wat gaat er gebeuren in de wereld. Hoe zijn alle gebeurtenissen te rijmen met God en zijn plannen met deze wereld, zijn plannen met ons. Laat God dit toe. Kan Hij ingrijpen. Waarom doet Hij het niet. Bestaat Hij wel. Dat is een heel arsenaal vragen waar je zomaar geen antwoord op weet of krijgt. Er zijn ook geen pasklare antwoorden te geven. Ik schreef enkele gedachten op naar aanleiding van bepaalde gesprekken. Zie elders in dit nummer. Ik wens ieder heel veel sterkte hierin. We houden contact!

Preken

Onlangs kreeg ik het verzoek een recent gehouden preek naar iemand te sturen. Als u dat ook wilt, stuurt u dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan wordt u op uw wenken bediend! U kunt ook bellen. Dan komt het ook goed.

Rest mij nog melding te maken van een gift ad € 20, ontvangen door mevrouw Tiny Liebeek van NN t.b.v. ZWO- Cuba waarvoor hartelijk dank!

Met een hartelijke groet, ds. Aleida de Hoog

Wijkgemeente Immanuel

Rondom de erediensten

Op zondag 26 april  gaat om 10.00 uur ds. Kees van der Kooi of zijn echtgenote ds. Margriet van der Kooi-Dijkstra voor. Een verrassing dus. Pianiste is Ans Reinders-van den Berg.

Op zondag 3 mei hoop ik om 10.00 uur voor te gaan. We leven tussen Koningsdag en gedenken van 75 jaar bevrijding in. Uiteraard zingen we twee coupletten uit het Wilhelmus. Achter de piano en/of het orgel treft u Wouter Harbers aan. Hij wil uit verbondenheid met onze wijkgemeente graag een keer spelen.

Op zondag 10 mei hoop ik eveneens om 10.00 uur voor te gaan. Ik denk erover om op de zondagen 3, 10 en 17 mei te preken over aspecten van het werk van de Heilige Geest. Op 3 mei zou heel mooi kunnen “Waar de Geest van de Heer is, is vrijheid” – waar en bij wie vind je in tijden van oorlog (75 jaar geleden) en crisis (nu) rust en vrijheid?!

Meeluisteren en meekijken onlinevieringen

Een paar weken geleden was het een berichtje op de NOS-app: er wordt online 2 á 3 keer zoveel meegeluisterd naar kerkdiensten. Velen zijn op zoek naar plaatsen en rituelen van houvast, troost en hoop. Ook als wijkgemeente merken we een enorme toename in kijkers en luisteraars. Op een gewone zondag rond de 200 á 225 kijkers en/of luisteraars. Op Palmzondag zelfs meer dan 300. In predikantenland wordt nu al gegrapt over wie er als dominee de meeste luisteraars en kijkers heeft!! Een nieuw soort competitie kan zijn intrede doen. Maar, alle gekheid op een stokje, al die uitzendingen zijn mogelijk dankzij het team van beamisten: Rienard Naberman, Jan-Willem Sturm, Hendrik-Jan Jansen en Rein Zoethout. Met elkaar ontdekken ze nieuwe dingen. Het is een avontuur, die onlinevieringen. We leren met vallen en opstaan, gesteund door adviezen en input van Henk Breukink. Verder is er de fijne bereidwilligheid van een zangersgroep van zeker vijftien gemeenteleden o.l.v. Henk den Boon en Els Kruidenier, waarvan er elke zondag een paar in de dienst zijn. Els verzorgt ook de bloemen. En iedere zondag zijn er weer kerkenraadsleden aanwezig. Ons uitgangspunt is dat er totaal niet meer dan tien personen in het gebouw aanwezig zijn. En als u ziet dat bepaalde mensen dicht bij elkaar zitten, dan is dat wel volgens de regels, omdat het echtparen zijn. Voor de rest houden we ook in het gebouw anderhalf tot twee meter afstand aan.

Anderhalve-meter-kerkzijn

Heel voorzichtig wordt er door de overheid richting de toekomst gekeken en vallen woorden als ‘anderhalve-meter-economie’. Wat dit voor de kerk, ons kerkzijn gaat betekenen? Ik probeer me er een voorstelling van te maken. Hoe richten we ons kerkgebouw dan in? Wat doen we met koffiedrinken? Hoe vieren we Avondmaal of Doop? Allemaal met mondkapjes (en dan liefst in de kleur van het kerkelijk jaar of passend bij de jurk of het pak?)

Weet in elk geval dat wij als wijkkerkenraad direct contact zullen zoeken met de andere wijkgemeenten om bij verlichting van de corona-maatregelen tot zoveel mogelijk gezamenlijkheid te komen in aanpak. Waarschijnlijk is dat als u deze berichten leest er net een belangrijke persconferentie geweest is. Overigens is het goed om te bidden voor onze premier, de regering en allen die hen terzijde staan. In 1 Timotheüs 2: 2 wordt nadrukkelijk voorbede gevraagd voor koningen en gezagsdragers – nee, rustig en ongestoord leven we niet – maar alsjeblieft wel in ‘vroomheid en waardigheid’.

Nieuwsbrief wijkgemeente 

Naast de onlinevieringen en natuurlijk alle digitale mogelijkheden, is een belangrijk instrument van verbinding de Nieuwsbrief van onze wijkgemeente. Een woord van dank aan scriba Arie Stans is hier zeker op zijn plaats. Elke week is er een zeer verzorgd exemplaar met altijd een bemoedigend woord. Nu met een nieuwe rubriek – ter (gedeeltelijke) vervanging van het samen koffiedrinken. Krijgt u de Nieuwsbrief niet, dan een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot slot

Er groeit en bloeit van alles en nog wat. We kunnen hier in Driebergen genieten van prachtige natuur. Laten we proberen om in alles wat over ons heen komt, oog te houden voor Gods schepping!

Hartelijke groet, Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

Geen vieringen in de Parklaankerk tot 1 juni i.v.m. het coronavirus. Houdt u de website https://www.parklaankerk.nl/ en de digitale Nieuwsbrief van de Parklaankerk in de gaten voor actuele informatie.

Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

We hebben twee keer via Kerkdienstgemist een online samenkomst gehouden vanuit ’t Hoge Licht (op 5 april en op 12 april). Het bestuur heeft ervoor gekozen om vanaf zondag 19 april online-samenkomsten via YouTube te gaan uitzenden.

We zijn er blij mee dat Rozemarijn en Marjolein daarin het voortouw nemen. Dit zeggen zij erover: ”We leven in een bijzondere tijd. Een tijd waarin we samen op zoek moeten naar nieuwe manieren om verbonden te blijven. Nu we niet meer iedere zondag samen kunnen komen is het een uitdaging om met elkaar te blijven delen, groeien en vieren. De verbondenheid in de kringen groeit, maar er is ook een verlangen om gemeente-breed elkaar te blijven zien en horen. Wij hopen dat met dit nieuwe concept de verbondenheid blijft. Traject24-online is een nieuw avontuur, dat we samen aangaan. Wij willen je dan ook vragen om samen met ons op weg te gaan en deel te nemen aan dit nieuwe concept. Maar voel je niet verplicht. Wellicht heb je op dit moment de ruimte en kracht niet en heb je juist nu de hulp van de gemeente nodig. Wij hopen dat je dat aangeeft zodat wij de mogelijkheid hebben om je te helpen. Laten we blijven ervaren dat we SAMEN zijn en vanuit die verbondenheid verder met elkaar optrekken.”

Praktisch komt het erop neer dat iedereen vanuit huis filmpjes kan opnemen. Die worden als een parelsnoer aan elkaar geregen en gemaakt tot één geheel. Een gastheer of gastvrouw zal zorgen voor de verbinding tussen de diverse onderdelen.

Op zaterdag versturen we een extra editie van de Weekbrief met daarin de link naar de Online-samenkomst op YouTube; die link komt ook op de website te staan. Elke zondag is die online-samenkomst vanaf 8.00 uur beschikbaar. Voor de kinderen maken Nelleke en Anita een speciaal programma. Ook dit programma kan op zondag vanaf 8.00 uur bekeken worden op YouTube.

Bijdrage van de gemeente 

De inhoud van de online-samenkomst maken we met z’n allen. Iedereen mag zijn of haar (creatieve) inbreng geven. Elke week is er een spreker die iets deelt uit het Woord en daarbij zal het muziekteam passende muziek kiezen. Daarnaast komt er een vaste rubriek: ‘Hoe gaat het met…?’ Daarin vertelt een gemeentelid hoe het met hem of haar gaat. Maar wellicht wil je wel iets anders delen: een mooi gedicht, een pakkende tekst of een inspirerend filmpje. Alles is welkom en ook nieuwe ideeën worden aangemoedigd. De online-meeting laat zien wie wij zijn, Traject24, een gemeente die samen Jezus volgt, juist in deze tijd! In verbondenheid met elkaar en om anderen te bemoedigen.

Meer online

We hebben in deze tijd ook nieuwe mogelijkheden ontwikkeld. Via de computer zijn er verschillende mogelijkheden van online-contact met elkaar. Als Mannenontbijt hebben we elkaar begin april zo ontmoet. En op woensdagavond is er een zogenaamde ‘Online-Inloop’ van 20.00 tot 21.00 uur; wil je hiervoor uitgenodigd worden, stuur dan een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We overwegen nog meer van dit soort online-ontmoetingen mogelijk te maken. Ook als bestuur hebben we zo op afstand kunnen vergaderen.

Laat ik afsluiten met enkele punten waarmee Hariët Tarpeh haar paastoespraak over Johannes 20:11-18 eindigde. In navolging van Maria:

1. We mogen op zoek gaan naar Jezus.

2. We mogen ons laten leiden door liefde in plaats van door angst.

3. We mogen anderen vertellen over de opstanding.

Van harte de zegen van God toegewenst in deze bijzondere tijd.

Roel Vermaas, secretaris / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

       

Sparrenheide

Mw. G. de Vries is nu nog in het Leendert Meeshuis in Bilthoven en de heer J. Schneijder in de Amandelhof in Zeist. Een kaartje zal hen goed doen.

Mw. D. Niekerk mocht na een ziekenhuisopname weer terugkeren naar huis.

In de ochtend van Palmzondag werden we opgeschrikt door het plotseling overlijden van Kees van Dijk. Na een geslaagde operatie en nog even zijn vrouw Reina ontmoet te hebben, is hij toch in de vroege ochtend overleden. Jarenlang woonden zij samen met hun kinderen in de mooie grote boerderij aan de Odijkerweg en later in de bungalow iets verderop. Kees was druk met het vee en land en Reina deed ook nog de verkoop van de eieren. Ondanks hun drukke leven waren zij zeer actief in het kerkenwerk. Kees als diaken en voorzitter van het bestuur van de Gereformeerde Bond in Driebergen en Reina jarenlang penningmeester van de vrouwenvereniging. Na het herseninfarct van Kees zijn ze op Sparrenheide komen wonen. Reina heeft Kees de laatste jaren ondanks haar eigen beperking heel liefdevol verzorgd. Op Goede Vrijdag 10 april is Kees i.v.m. de huidige omstandigheden in familiekring op de begraven. Reina heel veel sterkte en Gods zegen gewenst. Ook voor degenen die om haar heen staan.

Voor u en voor mij zijn dit de meest vreemde Paasdagen geweest. Geen kerkdienst waarbij we elkaar konden ontmoeten. Geen koffiedrinken. We waren bezig met het lezen van het boek Exodus waarin de Israëlieten ook angst hadden. Laten we de angst niet over ons laten komen. Alles is weliswaar onzeker maar juist dan komt het aan op geloof en vertrouwen. Laten we zingen, bidden, ontsteek een kaars. Als alles duister is….. Laten we ook bidden voor de mensen die zich eenzaam en alleen voelen en voor diegenen die rouwen over verlies van dierbaren van wie geen afscheid genomen kon worden. Sta op! Een morgen ongedacht. Met dit lied begonnen we op de vroege Paasmorgen op de begraafplaats. Het luisteren naar het Evangelie door Ds. Aleida en het trompetspel van Laurens, het aansteken van de kaarsen met het noemen van je dierbaren die ons zijn voorgegaan. Ver uit elkaar maar toch samen verbonden. De stilte, het fluiten van vogels en een heerlijk zonnetje. Het was goed om zo samen de opstanding te vieren.

De zondag na Pasen heet Beloken Pasen. Deze naam herinnert aan het gebruik in de (oude) kerk om in de Paasnacht te dopen. De dopelingen droegen vervolgens de hele week hun witte kleed om het op deze zondag af te leggen. Op deze dag wordt de Paasweek afgesloten. Laten we hopen dat Pasen dit jaar ook een voorzichtig begin van opstanding mag betekenen in de zorgen van de huidige tijd.

We zijn nog steeds in oorlog met de onzichtbare vijand. Het is eigenlijk een rare gewaarwording dat ieder mens die je tegenkomt je vijand kan zijn. Het is voor de bewoners van zowel het huis als voor de aanleun, heel erg belastend. De afgelopen tijd zijn er wel diverse optredens geweest buiten op het gras maar nu zijn er rode linten gespannen (voor ieders veiligheid) zodat bezoek ook niet meer via de beneden ingang bij bewoners kan komen. Ook Koningsdag en de 4 en 5 mei vieringen kunnen niet doorgaan zoals gepland. Als u dit leest zijn er waarschijnlijk weer andere maatregelen bekend maar de tocht zal nog wel heel lang duren. Houd vol.

In een boek kwam ik een kaart tegen met een uitspraak van Franciscus van Assisi:

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen.

Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen.

Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.”

Ik wens u in de komende tijd heel veel sterkte toe. Elly Heek–van Doorn                                   

 

Rehoboth

 Op het moment van het schrijven van dit stukje zijn er gelukkig geen zieken in Rehoboth. Nu het langer gaat duren wordt het wel steeds moeilijker voor de bewoners. Het geen bezoek mogen ontvangen is moeilijk, ook de verveling slaat toe nu er minder activiteiten zijn, hoezeer de zorg ook zijn best doet. We wensen de bewoners en de medewerkers sterkte toe in deze moeilijke tijd, moge God hen nabij zijn.
Verhuizing
Op 6 april is de heer L.W. Zandbergen verhuisd van naar een kamer in de zorg.

Namens de pastorale commissie, een hartelijke groet, Tiny Liebeek

 

Hagediensten

Het contact met de Hagedienstleden en de mensen er om heen wordt onderhouden via de Nieuwsbrief en via de website: www.hagediensten.nl

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

 

Voedselpakketten met huishoudelijke artikelen voor gezinnen in sloppenwijken

Momenteel bevinden we ons allemaal in uitzonderlijke omstandigheden. Door de COVID-19 crises veranderen plannen en vallen ze in elkaar als een kaartenhuis. Dit woord is nu bijzonder toepasselijk: "De God nu van de hoop moge u vervullen met alle blijdschap en vrede in het geloven, opdat u overvloedig bent in de hoop, door de kracht van de Heilige Geest." (Romeinen 15:13)

Het werk van Mission Possible gaat door, hoewel de noodtoestand met zijn beperkingen dat werk behoorlijk beïnvloedt. Met name de Roma in Bulgarije zijn sterk getroffen. Het einde van de winter is voor gezinnen in Bulgaarse sloppenwijken altijd al een moeilijke tijd. De reserves opgebouwd met behulp van baantjes in de afgelopen zomer zijn uitgeput. In de winter is het moeilijk om werk te vinden. Op dit moment is aan alles een ernstig tekort. Zelfs brood is moeilijk te verkrijgen.

Niemand kan zeggen hoeveel mensen besmet zijn. Hygiëne in sloppenwijken is gebrekkig. Gezinnen wonen in hutjes zonder stromend water. Er wordt niet gesproken over het regelmatig wassen van handen met zeep.

Wij zijn een hulpactie gestart om deze mensen onmiddellijk te helpen. We verdelen voedselpakketten en teilen gevuld met artikelen voor hygiëne. We kunnen niet aan al hun behoeften voldoen, maar we kunnen het goede nieuws met hen delen en doen wat we kunnen met door God gegeven middelen om hen te helpen overleven.

Doet u mee aan dit project door het overmaken van elk willekeurig bedrag ovv “Roma".

Meer weten? Kijk op www.missionpossible.nl

Met vriendelijke groet, Bert Dokter, Mission Possible Nederland, 0508511902 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / NL07 RABO 0158 0454 24

Deadline KerkNieuws 7 > 8 mei 2020

 

Adressen

 

Kerkelijk Bureau

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Website: www.pgdriebergen.nl

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Telefoon: 0343-513570

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Catharijne

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wgcatharijne.nl

Scriba: R. Spruit (06-30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar ma. t/m vrijdag van 09.00 tot 9.30 uur, (030-785 2218) of 0621893914; mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Gerrit van Dijk, (0343-758523 of

06-31515565); 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pim Vrijmoeth Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel.: 06-42281845; vaste werkdag: Maandag

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, 

(Wegens ziekte niet telefonisch bereikbaar)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

Voorzitter: C. van der Kooi (0343-517685)

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343512869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkrentmeesters

Voorzitter: H. Smit

mail: p/a secretaris

Secretaris: K. Allaart

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwillige bijdragen: NL28RABO0373718241

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Diaconie

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: M. Nijenmanting

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen v Amerongen

(0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

Wijkgemeente Immanuel

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Voorzitter: Ds. H.J. Reinders

Scriba: A. Stans (06-27430666)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: Ds. H.J. Reinders (06-10730732)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: mw. Clara Hagen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: E. van Amerongen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

Wijkgemeente Traject24

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.traject24.nl

Secretaris: R. Vermaas (0343-517768)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant voor bijstand en adviezen:

Ds. Hariet Tarpeh (06-10069330)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

Website: www.parklaankerk.nl

Theologisch inspirator: Dr. W. van der Meiden

(06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal punt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ISZ De Brug

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug,nl

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: Elly Heek (0343-518869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.