kerknieuws

 

Jaargang 11, nummer 2, 09-02-2021, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten

ZONDAG 14 februari                                                                                                  

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk  

10.00

Ds. Aleida de Hoog

Johan de Heer dienst

Grote Kerk

19.30

 

Taizéviering

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

online dienst

Parklaankerk

 

 

GEEN viering

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Jaap Haasnoot

 

ZONDAG 21 februari

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

1e lijdenszondag

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Marten Visser uit Wezep

online dienst, 1e zondag in de veertigdagentijd

Parklaankerk

 

 

GEEN viering

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Jonathan Westerkamp

 

ZONDAG 28 februari

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Pim Vrijmoeth

2e lijdenszondag

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Lisette van Buuren uit Wierden

online dienst, 2e zondag in de veertigdagentijd

Parklaankerk

 

 

GEEN viering

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Guido van der Neut

 

ZONDAG 7 maart

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

3e lijdenszondag

’t Hoge Licht

10.00

student Walter Reitsma, stagiair in de wijkgemeente

online dienst, 3e zondag in de veertigdagentijd

Parklaankerk

 

 

GEEN viering

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Corine Zonnenberg

 

 

Collectebestemmingen

 Zondag 14 februari 2021 - plaatselijke armoedebestrijding

Ook in Driebergen zijn er mensen die in (stille) armoede leven. De hulpvragen zijn spectaculair gestegen. Binnen de Protestantse Kerk en de Rooms-katholieke Kerk groeide het aantal hulpaanvragen met meer dan 20%. De kerken zien zich daarom genoodzaakt om nog vaker bij te springen om meer mensen hulp te kunnen verlenen. We bevelen deze collecte van harte bij u aan.

Woensdag 17 februari 2021 - Aswoensdag/40 dagentijd

De Veertigdagentijd is de periode van Aswoensdag tot Pasen. Van oudsher is dit een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus én bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg. Steeds meer protestantse gemeenten hebben ook een Aswoensdagviering.

 Zondag 21 februari 2021 - Plaatselijk ouderenwerk

De collecte is voor het ouderenwerk van onze eigen diaconie. Er wordt o.a. een bijdrage gegeven aan het werk van IKO en AVE. Veel bloemetjes voor zieken en ouderen worden ook door de diaconie betaald. De kosten hiervoor stijgen, vandaar dat wij u, de gemeente, vragen om de diaconie en deze projecten te steunen.

 Zondag 28 februari 2021 - Pastoraal Centrum de Hezenberg

Pastoraal Diaconaal Centrum de Hezenberg wil als verlengstuk van de plaatselijke kerkelijke gemeente een tijdelijk huis en geestelijke begeleiding bieden aan individuele gemeenteleden die, om wat voor reden dan ook, even afstand willen nemen van hun woon/werksituatie en zich willen bezinnen op levensvragen.

Wij vragen uw steun.

 Zondag 7 maart 2021 - SOFAK, Stichting ondersteuningsfonds allochtone kerken

SOFAK is een christelijke stichting die interkerkelijk georiënteerd is: Wij waarderen de gezamenlijke traditie waarin wij als kerken staan en het uitgangspunt van onze visie is dan ook de geestelijke eenheid van de kerk van alle eeuwen en plaatsen door de Geest van God.

Wij vragen uw steun voor deze stichting.

 Collecteopbrengsten

Overzicht collectes november en december: Kerk €954; Indonesië €800; INLIA €676; Kinderen in de knel €2.777; Armoede €695; GZB €525; 31 december €55.

Namens de Diaconie/ZWO

 

Wijkgemeente Catharijne

 Kinderen in de kerk

De basisscholen gaan weer open. Dat is goed nieuws. We hopen over een paar weken ook weer te kunnen beginnen met kinderkerk. Het zal nog wel een tijdje duren voordat volwassenen weer naar de kerk mogen komen. Maar we hopen met de kinderen samen op weg te gaan richting Pasen, het feest van hoop, licht en leven.

De leiding van de nevendienst

 Zondag 14 februari

Deze zondag is de jaarlijkse Johan de Heer-dienst. Op mijn uitnodiging voor favoriete liederen heb ik een aantal mooie reacties gekregen. Die zullen in deze dienst worden verwerkt. Verder wordt het een mix van live muziek: Lieke Geraats-van Oostenbrugge zal zingen! en van opnamen van ‘Nederland zingt’. Rogier Postma bespeelt het orgel in deze dienst. De preek zal een soort liedpreek zijn. Over een Johan de Heerlied waarmee ik in klas 6 van de lagere school kennis maakte.

Taizéviering 14 februari

taizeOp 14 februari is er een Taizé-viering in de Grote Kerk. Vanwege de nog altijd geldende beperkingen is de dienst online te bekijken vanaf 19.30 uur.les amoureux

De liederen zullen worden begeleid door Liesbeth van der Kwast en in de kerk worden gezongen door Lieke Geraats. Thuis kunnen we allemaal meezingen. Uit de Bijbel horen we een fragment uit het Hooglied. Twee mensen die vol liefde over elkaar spreken. Het past bij deze Valentijnsdag. In de liefde die we als mensen voor elkaar voelen, mogen we Gods liefde voor ons weerspiegeld zien.

Tijdens de stilte kijken we naar een schilderij van Marc Chagall (Les amoureux de Vence), die zich bij veel werken liet inspireren door de liefde en het Hooglied.

In de kerk bidden we en steken we kaarsen aan. Je kunt dit thuis ook doen en mogen we ons met elkaar op afstand verbonden weten en voelen. We hopen met elkaar op een mooie en inspirerende Taizé-viering.

Graag tot 14 februari!

Liesbeth, Lotte, Pim, Gerrit

 Zondag 21 februari

etsHet begin van de Veertigdagentijd begint klassiek met het verhaal van de verzoeking van Jezus in de woestijn. Het markeert het begin van zijn weg waarbij de Geest van God hem in het diepe gooit. Jezus pareert de verleidingen van de door-elkaar-gooier, de diabolos of duivel. We lezen daarbij een fragment uit het Johannesevangelie waar Maria van Bethanië met kostbare olie de voeten van Jezus zalft. Het levert kritisch commentaar op van Judas die het verspilling vindt. Opnieuw pareert Jezus deze tegenstand. Hoe kan dit ons helpen als wij de tijd van vasten en bezinning in gaan? Voorganger is Gerrit van Dijk, organist is Maarten van Kapel en Lieke Geraats zingt in de dienst.

 

Zondag 28 februari

Pim Vrijmoeth is voorganger in deze dienst. Inmiddels een bekend en gewaardeerd gezicht in onze wijkgemeente. Uit de Bijbel klinkt dit keer het verhaal uit het Johannesevangelie (hoofdstuk 13 vers 1 – 17) waar Jezus aan het begin van de laatste maaltijd die hij met zijn leerlingen zal hebben, zich bukt en hun voeten wast. Petrus reageert verontwaardigd en zegt dat dit beneden de waardigheid van Jezus is. Maar Jezus laat zien dat dit juist de kern van zijn waardigheid toont. Maarten van Kapel speelt op het orgel.

 

Zondag 7 maart

Twee fragmenten uit het Johannesevangelie op deze derde zondag op weg naar Pasen. Waarin we twee gezichten van Jezus zien. In hoofdstuk 2 (vers 13-22) zien we een woedende Jezus die huishoudt in de tempel en schreeuwt dat ze een markt hebben gemaakt van het huis van zijn Vader. In hoofdstuk 14 (vers 1-10) zegt Jezus tegen zijn leerlingen dat hij ruimte gaat maken voor hen in het huis van zijn Vader waar veel kamers zijn. Hoe krijgen we deze uitersten bij elkaar? Uitsluiting en ruimte voor iedereen? Voorganger is Gerrit van Dijk, Paul van Oosten speelt op het orgel en Lieke Geraats zingt.

 

Tot slot

Onvoorstelbaar dat op 17 februari de 40dagentijd al weer begint. Een tijd van inkeer en bezinning over het ongelooflijke dat er een mens is geweest die zó in alles van ons gekomen is. Het is een mens met een hoofdletter M, die er is, ook in deze pandemische tijd met bijbehorende onrust en verwarring. De weg die Hij ging in alle kleinheid en nederigheid mag ons in dit bijzondere voorjaar tot stille vreugde zijn op onze eigen weg.

Met een hartelijke groet, Ds. Aleida de Hoog

P.S. Mw. Gerrie Bos kreeg van een dankbaar echtpaar € 20,- voor de kerk.  Zelf ontving ik van fam. NN € 20 voor de diaconie en van een andere familie NN € 20 voor de kerk.

84

Dat prachthuis

Dat daar staat op Groene Heuvel

Wijdgevleugelde schaduwrijke waranda’s

Hoge ramen diepe kamers

Dat Huis van jou

Waar alles welkom is, waar alles woont-

De mussen mogen mee aan tafel

De zwaluw vlecht haar nest onder de goot

Ik ben een van haar jongen                             

Onrustig is mijn hart, onstuimig heb ik naar deze plek verlangd.

Huub Oosterhuis, 150 psalmen vrij

 

Als ik het huis uitloop om naar de dokter te gaan hoor ik een vogel zingen. Een vogel… het is begin februari. Wat een fijn geluid. Wat heb ik dit lang niet gehoord. Het maakt me zo blij. kraanvogels 3Deze slag in de lucht, tiepiet, tweettweet … Tere verbinding met de ziel die klank; al is het maar even. En daar hoor ik er nog één ..

In de maand januari heb ik in huis aan een vogelproject gewerkt. Het zal u niet verbazen. Met papier dat een vriendin zomaar opstuurde begon ik een wand van kraanvogeltjes te maken. Een klaagmuur leek me eerst…. Een beetje zoals in de psalm 137, een plek aan de rivier om te jammeren. Het ontwikkelde zich anders, het werd een troostmuur. De onderkant in een verloop van regenboogkleuren, de bovenkant wat rommeliger, een oranje, een groen, een rood met blauw en een geel paneel. De kleuren aaneenrijgen geeft me rust. De gevouwen gebeden optuigen tot kleurenpalet. Deze papieren vogels zingen niet, net als de gemeente op zondag. Ze zijn stille getuigen, van nood en dankbaarheid, van jammeren en verlangen.

De troostmuur is af. De gescharnierde panelen maken dat je er in kan gaan zitten, verwijlen, omringd door vouwbeden.

De terugweg van de dokter is anders … nog zeker zes maanden heb ik in de spreekkamer gehoord, wellicht langer. Ik hoor auto’s rijden en een vuilniswagen kletteren. En ik ga weer naar binnen, het huis in, de kamer binnen waar ik niet om de troostmuur heen kan.

 Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Uit de kerkenraad

Als gevolg van de lockdown vergaderde de kerkenraad twee weken later dan de bedoeling en dan ook digitaal, op 26 januari jl. Met als gast Pim Vrijmoeth, die ons een update gaf van zijn werkzaamheden. U kunt deze lezen in het verslag, dat in het ledengedeelte van www.wgcatharijne.nl wordt geplaatst.

Aan de orde kwam verder hoe invulling te geven aan de kerkdiensten in de lockdown, maar ook naar Pasen toe. Tot eind februari in ieder geval alle diensten alleen digitaal en zonder zanggroepjes. Wij ervaren met u/jou deze beperkingen als een gemis en wij verlangen met u/jou naar het moment dat wij elkaar weer vierend en zingend kunnen ontmoeten. Het doet ons overigens wel genoegen dat de digitale diensten door zeer veel gemeenteleden worden bekeken. Vervolgens werd aandacht besteed aan de door ziekte of operatie afwezigen en werden we geheel bijgepraat vanuit de taakgroepen, de Diaconie en de ZWO. Uitgebreid hebben we gediscussieerd over de app “Donkey Mobile”, een digitaal communicatiesysteem met collectesysteem ingebouwd. Deze app, die vanuit de landelijke PKN positief wordt geadviseerd en ook financieel ondersteund, biedt een scala van mogelijkheden om de interne communicatie binnen onze kerkelijke gemeenschap een enorme verbetering te geven. U gaat hier beslist meer over horen.

Voor uitgebreidere informatie verwijs ik u graag naar het verslag, dat is te lezen in het ledengedeelte van www.wgcatharijne.nl

De kerkenraad vergadert weer op dinsdagavond 23 februari.

Afscheid Kamiel van der Laan
De afgelopen twee jaar heeft Kamiel van der Laan zich ingezet voor het ondersteunen en stimuleren van het jeugdwerk in wijkgemeente Catharijne. We denken dan bijvoorbeeld aan het Jezus kwartetspel, ZWO-diners en de broodduifjes met Pinksteren. Richting het einde van zijn opdracht zag Kamiel hoe - mede ook door de samenwerking met WG Immanuël - zijn inbreng minder van toegevoegde waarde werd. Daarbij speelde ook nog een rol dat hij meer als mantelzorger voor partner Jim paraat moest zijn. Hij heeft er daarom voor gekozen te stoppen. Als wijkkerkenraad Catharijne danken wij Kamiel voor zijn inzet en wensen hem veel zakelijke, maar ook persoonlijke voorspoed.  

Met hartelijke groet, Ron Spruit, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuws uit de Oecumenische Hagediensten  Driebergen - Doorn
Op zondag 14 februari wordt - als proef - een Zoom Hagedienst gehouden.
In die dienst gaat Joke de Zwaan voor. Een toegangslink kunt u opvragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor de veertig dagen tijd tot Pasen is het Hongerdoek 2021 van Misreor het thema.
Onder de Hagedienstgangers is een leidraad voor de vieringen rondgedeeld.

Met vriendelijke groet, Teun van der Ven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wijkgemeente Immanuel

Rondom de erediensten

Vooralsnog zijn de diensten alleen online te volgen gedurende de strenge lockdown. We missen elkaar, de verbondenheid en zoveel meer. Het ziet ernaar uit dat het ook nog wel een poos kan gaan duren. Tegelijk is het goed tegen u, jou te zeggen dat we ons al maanden verheugen in een grote groep luisteraars/kijkers – het zou bij fysieke aanwezigheid elke zondag te vol zijn in ’t Hoge Licht. Goed om dat op de mindere momenten tot je door te laten dringen. Het helpt mij in elk geval (een beetje, veel) als ik voor een vrijwel lege kerk sta.

Op zondag 14 februari hoop ik voor te gaan. We lezen uit Johannes 3: 14-21, over God die de wereld zó lief heeft.

Op zondag 21 februari gaat voor ds. Marten Visser uit Wezep. Het is de 1e zondag in veertigdagentijd. Bijbel Basics start met een aantal lezingen uit het Johannesevangelie en heeft als overkoepelend thema “Een spoor van liefde”. Deze zondag Johannes 12: 1-8, over Maria die de voeten van Jezus zalft. De veertigdagenkalender van Petrus die u allemaal ontvangen heeft, heeft voor deze week als 2e werk van barmhartigheid “de zieken bezoeken”. Neem en lees.

Op zondag 28 februari gaat voor ds. Lisette van Buuren uit Wierden. Op deze 2e zondag in de veertigdagentijd staat in Bijbel Basics Johannes 13: 1-5, 12-17 centraal, Jezus die de voeten van de discipelen wast. Voor deze week leest Petrus over 3e werk van barmhartigheid “de dorstigen laven”.

Op zondag 7 maart gaat stagiair Walter Reitsma voor. In de maanden november en december heeft hij pastorale bezoeken gebracht in de gemeente als onderdeel van zijn opleiding tot predikant. Het tweede onderdeel van zijn stage is voorgaan in de eredienst. Hij ziet ernaar uit, maar vindt het ook spannend uiteraard. We zoeken naar een mogelijkheid tot nagesprek onder mijn leiding, binnen de coronaregels.

Op deze 3e zondag in de veertigdagentijd leest Bijbel Basics Johannes 14: 1-7, over Jezus die je bij de Vader brengt. Voor deze week leest Petrus over het 4e werk van barmhartigheid “de vreemdelingen onderdak bieden”.

We wensen en bidden elkaar goede en gezegende diensten toe! Hoe dan ook!

Veertigdagentijd

Deze bijzondere periode in het kerkelijke jaar zal evenals vorig jaar stil zijn. Misschien nog wel stiller. Dachten we toen, het zal met Pasen wel klaar zijn en in de zomer kunnen we weer doen en laten wat we willen, het is inmiddels wel duidelijk geworden dat het zo niet gaat. Er wordt veel “verduren” en “uithoudingsvermogen” van ieder van ons gevraagd. Jong en oud. Ik vind de tekst van de veertigdagenkalender dan ook bijzonder troostend en bemoedigend  ‘Ik ben er voor jou’. En bij alle somberheid en machteloosheid lees ik in de woorden van de jonge Amerikaanse dichteres Amanda Gorman een geweldige aansporing, niet alleen persoonlijk, maar ook voor ons als gemeente “Er is altijd licht, als we maar moedig genoeg zijn om het te zien, als we maar moedig genoeg zijn om het te zijn.”

Zoals gezegd kunnen de kinderen met Bijbelbasics aan de slag. Een spoor van liefde als thema. Jezus laat een spoor van liefde achter in de bijbelverhalen die uit het Johannesevangelie gelezen worden. De kinderen krijgen voor zondag 21 februari een poster thuis waarop elke zondag een luikje geopend kan worden, daarnaast een boekje met de verhalen en verwerkingen. Onze wijkgemeente trekt hierin samen op met wijkgemeente Catharijne. Samen zullen we ook zoeken naar mogelijkheden om ná de voorjaarsvakantie de kinderkerk weer te starten. Maar voor het zover is, zal in beide kerken aan het begin van de dienst middels een filmpje het kinderverhaal klinken.

Voor persoonlijke bezinning, voor samen of voor aan tafel de prachtige kalender van Petrus: “Ik ben er voor jou.”

Dit dus – podcasts over levensvragen en geloof

Hoe kom je tot een gesprek over geloof? Wat is dat eigenlijk: geloven? Lukt dat wel, een uitwisseling tussen mensen met heel uiteenlopende opvattingen? De EO en de missionaire organisatie IZB, de makers van de dagelijkse bijbelpodcast Eerst Dit, hebben nu een 12-delige podcastserie gemaakt, waarin theoloog Kees van Ekris en host Rosa Douma in gesprek zijn met gasten die niets (meer) met het christelijk geloof hebben. Het zijn gesprekken over levensvragen die iedereen zichzelf weleens stelt: Wie ben ik? Waar ga ik voor? Wat heb ik te doen in het leven? Al pratend stuiten de gesprekspartners op bijbelse thema’s als genade, vergeving, recht en onrecht. Vandaar de naam van de serie: Dit dus. In de serie met wekelijkse afleveringen komen spraakmakende gasten voorbij, zoals Nina Polak (schrijfster/journalist De Correspondent), Noortje Veldhuizen (presentator BNN/VARA), Sywert van Lienden (opiniemaker), Franca Treur (schrijfster), Verona van de Leur (oud-topturnster) en Nathan de Vries (BNN/ VARA), Talitha Musse (influencer). Kijk op www.eerstdit.nl.

Afwezigheid predikant

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 februari ben ik afwezig. In dringende pastorale situaties kunt u contact opnemen met scriba Arie Stans. Hij weet wie van de predikanten achterwacht is. Heeft u verzoeken tot voorbede of dank in de eredienst, dan graag contact opnemen met ouderling Jenny van Voornveld.

Tenslotte

Een hartelijke groet uit de pastorie, in Christus verbonden, ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

Vieringen Parklaankerk afgelast

Vanwege de verscherpte maatregelen ter bestrijding van het coronavirus heeft de Parklaankerk moeten besluiten de zondagse vieringen niet door te laten gaan. Vooralsnog zal dat duren tot 8 maart 2021.

Meer actuele informatie op www.parklaankerk.nl

 

Traject24

 Bij de zondagse bijeenkomsten

In het rooster vooraan in dit Kerknieuws staan de sprekers vermeld voor de diverse zondagen. Met een klein aantal mensen (alleen zij die bij de organisatie betrokken zijn) komen we op zondag om 12.00 uur bij elkaar in ’t Hoge Licht; natuurlijk met inachtneming van de corona-regels en natuurlijk zingen we niet. Gelukkig is er de mogelijkheid om thuis via www.kerkdienstgemist.nl mee te kijken/luisteren; daar richten we ons in deze corona-tijd helemaal op.

Kids 3e zondag van de maand

Tijdens Corona komen de kids van Traject24 op de 3e zondag van de maand bij elkaar (dus ook op 21 februari). Vanaf 11.50 uur mogen ze direct naar hun eigen ruimte toe waar ze opgevangen worden. Na de bijeenkomst gaan ze gelijk mee naar huis.

Het programma duurt van 12.00 uur tot 13.15 uur. Ouders die geen taak hebben tijdens de online-meeting in de kerkzaal, wordt verzocht alleen te brengen en te halen.

Voor de kinderen is het heel fijn om elkaar in deze periode te blijven zien en contact te houden. Dit blijven we doen totdat er weer meer mogelijk is. De data: 21 februari, 21 maart, 18 april. Voor vragen: Rozemarijn Vrijland (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Gevolgen van de lockdown voor Traject24

Zoals in de vorige editie van Kerknieuws gemeld, zijn alle activiteiten opgeschort, geannuleerd of worden ze via beeldbellen gedaan. Voor actuele informatie is het altijd handig om de website te bekijken: www.traject24.nl

Dit betekent voor onze gemeenteleden en gasten dat gedurende de lockdown-periode je alleen in de bijeenkomst kunt komen op uitnodiging.

We zien er met elkaar naar uit dat deze periode snel achter ons ligt en verwelkomen dan graag iedereen weer zodra het kan. Mocht je in deze tijd extra hulp of even contact nodig hebben, laat het vooral weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Om over na te denken…

Zondag 31 januari sprak Joost van Heusden in de Traject24-bijeenkomst over ’Gods stem verstaan in luisterend gebed’. Hij sloot zijn toespraak af met een paar vragen om over na te denken:

  • Verlang jij ernaar om Gods stem persoonlijk te leren verstaan? Waarom wel/niet?
  • Op welke manieren mag/kan God op dit moment tot jou spreken?
  • Waar zou je in willen groeien?
  • Hoe zou je dit kunnen doen?
  • Zijn er eventueel nog blokkades/drempels die ‘intieme communicatie’ tussen Jezus en jou kunnen belemmeren?

Van de presentatie bij zijn toespraak hebben we een pdf-bestand gemaakt; dat bestand is te bekijken/downloaden via de homepagina van Traject24: www.traject24.nl.

Zijn hele toespraak is nog te vinden op www.kerkdienstgemist.nl.

Voor wie zich wat meer in dit onderwerp willen verdiepen heb ik de volgende tips.

Op de website https://lerenprofeteren.nl/ vind je meer uitleg en praktische tips en leuke (kinder)boeken als je je verder wilt verdiepen. Ook zijn er cursussen als je je verder wilt ontwikkelen in dit onderwerp:www.nederlandzoekt.nl/verdieping/profetie/prophecy-course / www.new-wine.nl/resources/cursussen/luisterend-bidden.

Roel Vermaas, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

 

Rehoboth

Het zijn zware en verdrietige weken in Rehoboth, helaas was er een grote corona uitbraak, veel bewoners testten positief. Voor bewoners, familie verzorgenden en verdere medewerkers een zware tijd. Ook zijn er een aantal bewoners overleden. Met name noem ik mevrouw F. Waasdorp–Brouwer, zij was 99 jaar en is in bijzijn van haar familie rustig gestorven. Wij bidden om steun en troost voor de naaste families die verder moeten met een lege plaats in hun leven. Om met de geestelijk verzorger Kees Maasland te spreken, wij bidden voor allen, bewoners, familie, verzorgenden en verdere medewerkers om kracht steun, licht en uitzicht.

Namens de pastorale commissie een hartelijke groet, Tiny Liebeek

 

Sparrenheide

Mevrouw Walst is verhuisd naar Beukenstein. De heer J. van Doorn is van de aanleunwoning komen wonen in Kamer 132.

Overleden is Mevrouw Heerink (voorheen Woonoord en later Oranjestein). Regelmatig kwam zij samen met de heer K.J. Smit onze kerkdiensten bezoeken. Ruim 50 jaar had zij al MS en de laatste tijd kwamen ze samen met de rolstoelbus die niet altijd op tijd was zodat de dienst soms al begonnen was als zij binnenkwamen. Na afloop van de dienst even koffiedrinken en lunchen in de Brasserie. We zullen haar missen en denken aan haar nabestaanden.

Op zondag 24 januari overleed mevrouw Miep van den Berg. Een aantal jaren geleden overgekomen van Rehoboth. Miep was kraamverzorgster en heeft vele baby’s in Driebergen de eerste tijd mogen verzorgen. Zij was ook een trouwe bezoekster van het Zingend Geloven en genoot als haar favoriete lied ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’ werd gezongen. Dit lied en nog anderen die zij zelf had uitgekozen werden ook gedraaid op haar afscheidsdienst in Zeist. Miep is in Austerlitz begraven. We wensen de familieleden veel steun toe om zonder Miep door te gaan en moge de herinnering aan haar ons allen tot zegen zijn.

Op 23 januari 2020 werd er in de Chinese stad Wuhan een lockdown ingesteld wegens het corona virus. Dit was een ver van ons bed show. Inmiddels weten we wat deze pandemie een ellende heeft veroorzaakt waar nog steeds geen einde aan komt.

Dat we nog eens mee zouden maken dat er een avondklok werd ingesteld. Dat hadden we toch nooit kunnen denken. Het is niet te vergelijken met de Spertijd. Toen was ons land in oorlog en de oorlog van nu is corona. Het was toen niet mogelijk om na 9 uur een Pizza te bestellen. Trouwens, na de watersnoodramp in 1953 was er ook tijdelijk een avondklok om plunderingen te voorkomen. Nu ik dit zo tik en uit het raam kijk, moet ik denken aan het lied uit het Nieuwe Liedboek 1003 ‘Stil is de straat’. Overal mensen in huizen verdwenen, even een luide sirene - stil is de straat. Komt er God, een nieuwe morgen als een teken van uw trouw, worden wij bevrijd van zorgen? God, kom gauw.

Inmiddels hebben de meeste bewoners van De Brug de eerste vaccinatie gehad. Nu maar hopen dat het virus niet meer in grote mate terugkomt. Diegenen het overleefd hebben, zijn wel hersteld, maar de moeheid blijf. Vanaf deze plaats nog maar eens een compliment voor allen die met de zorg voor bewoners te maken hebben. Ik hoop van harte dat we een fijn jaar tegemoet mogen gaan waarin weer wat meer mogelijk is.

Op 26 feb. a.s. vieren de joden het Poerim/Loofhuttenfeest. Leest u het bijbelboek Esther er maar eens op na. Het wordt uitbundig gevierd, soort carnaval. Trouwens februari is de maand van de bijbel. In sommige protestantse kerken wordt ook Aswoensdag gevierd. Dit is de 1e dag van de veertig dagen durende vastentijd als voorbereiding op het komende paasfeest. Gij zijt gekomen uit as en tot as zult ge wederkeren. Een spreuk: Schijnt op Aswoensdag de zon, dan wordt het een goed appeljaar; of: de vastentijd zonder regen verkondigt een jaar met veel zegen.

Ondanks alle beperkingen die er zijn en ons leven zwaar maken en stilzetten, wens ik u vrede en alle goeds toe. Laten we elkaar vasthouden en bemoedigen zoals God ons vasthoudt en lief heeft.

‘Lieve God verklaar uw woord in onze harten en maak het zo licht en warm dat wij er troost en vreugde van ervaren’. (Maarten Luther).

Met een hartelijke groet van huis tot huis. Elly Heek – van Doorn

 

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

Haak aan met je kerk of team

Van Edward de Kam kregen we informatie over de New Wine Winterconferentie (zaterdag 6 maart, 10.00-15.30 uur). Deze conferentie wordt dit keer georganiseerd samen met kerken in de regio Harderwijk-Ermelo. Het is een complete conferentie met worship, onderwijs en gebedsministry! Je kunt het programma online volgen via een livestream vanuit de Westerkerk in Ermelo. Een geweldige kans om vanuit je huiskamer thuis deel te nemen. Of, als corona het toelaat, met een kleine groep bij elkaar te komen, bijvoorbeeld met je pastorale team of ministryteam. New Wine is een beweging van plaatselijke kerken die verlangen naar méér van Gods Koninkrijk. Zo is er een netwerk van regionale kerngroepen voor predikanten, die geregeld bijeenkomen om naar God te luisteren en elkaar op te bouwen en te bemoedigen. De Winterconferentie wordt dit jaar georganiseerd door de kerngroep Ermelo/Harderwijk: de Westerkerk (PKN) in Ermelo en het Fonteinwerk (PKN) in Harderwijk. De predikanten André Priem en Henk Jansen zijn gastheer.

Je kunt deze link gebruiken: https://youtu.be/pdOiSsLcwQk (YouTube-kanaal: Westerkerk Ermelo). Deze link is gratis; je kunt dus gewoon inschakelen op 6 maart!

Thema: Vergeving en innerlijke genezing. Sprekers: Philip Troost en Agnes Huizenga

Veertigdagenproject Niet van brood alleen

NBG stimuleert tot verdieping, verstilling en verbinding

De tijd voor Pasen – de veertigdagentijd, vanaf 17 februari – is traditioneel een ‘woestijnperiode’, een tijd van soberheid en bezinning. ‘Dat geldt misschien wel extra in coronatijd, nu veel van wat we vanzelfsprekend vonden, minder moet of helemaal wegvalt’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands en Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘Met ons gratis veertigdagenboekje en podcasts Niet van brood alleen hopen we in deze tijd bij te dragen aan verdieping, verstilling en verbinding.’

‘In de Bijbel staat de woestijn voor ontbering en gevaar. Toch is het voor mensen ook de plek waar soms iets kan oplichten van wat echt belangrijk is’, aldus Buitenwerf. ‘Dat past bij de periode voor Pasen, als veel gelovigen minder eten of drinken of hun mediagebruik beperken, om te proberen ruimte te maken voor wat essentieel is.’

De titel van het boekje komt uit een bijbeltekst over de woestijnreis van het volk Israël. Jezus haalt die tekst aan als Hij zelf beproefd wordt in de woestijn: ‘De mens leeft niet van brood alleen’. Buitenwerf: ‘Ik hoop dat het boekje en de podcasts mensen helpen om te ervaren wat volgens Jezus ook nodig is: “Ieder woord dat klinkt uit de mond van God” (Mattheüs 4:4).’

Zondag, woensdag en vrijdag

Het gratis boekje Niet van brood alleen is bij het NBG te bestellen en bedoeld voor de zondagen in de veertigdagentijd. Het bevat de bijbeltekst voor die zondagen in een stijl die uitnodigt om alle facetten van een tekst te beleven: de ‘lectio divina’. Voor de woensdagen en de vrijdagen zal via een QR-code in het boekje een podcast te beluisteren zijn met een bijbelgedeelte en een meditatie. De woensdag-podcast is van zuster Katharina Michiels, abdis van het trappistenklooster in het Vlaamse Brecht, de vrijdag-podcast van de Brabantse pastoraal werker Frits Hendriks. De teksten van de podcasts komen in de gratis NBG-app Mijn Bijbel beschikbaar.

Kinderen en Pasen

Voor kinderen in de kerk én thuis is er het gratis te downloaden Bijbel Basics-paasproject Een spoor van liefde. Daarin staan teksten uit het Johannes-evangelie centraal. ‘Jezus gaf zijn leven uit liefde voor de mensen en vroeg zijn leerlingen om elkaar lief te hebben’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter. ‘Wij mogen Hem daarin navolgen, in zijn voetstappen treden. Dat gebeurt concreet met het projectlied Achter U aan, van Corien Oranje, op muziek gezet door Marcel Zimmer. Ook zijn er filmpjes waarin een verhalenverteller je meeneemt richting Pasen.’

Voor thuis zijn er een veertigdagenposter met luikjes en een bijbehorend boekje met opdrachten. Deze zijn voor een klein bedrag te bestellen in de NBG-webshop.

  

Deadline KerkNieuws 3  >  5 maart 2021

 

Adressen

Kerkelijk Bureau

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Website: www.pgdriebergen.nl

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Telefoon: 0343-513570

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Catharijne

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wgcatharijne.nl

Scriba: R. Spruit (06-30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar ma. t/m vrijdag van 09.00 tot 9.30 uur, (030-7852218) of 06-21893914; mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Gerrit van Dijk, (0343-758523 of

06-31515565); 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pim Vrijmoeth Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel.: 06-42281845; vaste werkdag: Maandag

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, 

(Wegens ziekte niet telefonisch bereikbaar)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

Voorzitter: C. van der Kooi (0343-533167)

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343512869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkrentmeesters

Voorzitter a.i.: R. van den Hoek

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: K. Allaart

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwillige bijdragen: NL28RABO0373718241

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Diaconie

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: M. Nijenmanting

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen van Amerongen

(0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

Wijkgemeente Immanuel

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Voorzitter: Ds. H.J. Reinders

Scriba: A. Stans (06-27430666)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: Ds. H.J. Reinders (06-10730732)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: mw. Clara Hagen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen van Amerongen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

Wijkgemeente Traject24

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.traject24.nl

Secretaris: Dina de Lange (06-43902179

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: vacant

Benader voor vragen de secretaris of het bestuur:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

Website: www.parklaankerk.nl

Theologisch inspirator: Dr. W. van der Meiden

(06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal punt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ISZ De Brug

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug,nl

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: Elly Heek (0343-518869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.