kerknieuws

 

Jaargang 11, nummer 3, 09-03-2021, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten

ZONDAG 14 maart                                                                                                     

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk  

10.00

Ds. Martin Walton

online

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Cees van der Kooi

 

Parklaankerk

 

Geen dienst

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Edward de Kam

 

ZONDAG 21 maart

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Aleida de Hoog

online

Grote Kerk

19.00

Passieconcert o.l.v. Wouter Harbers > online

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

 

Geen dienst

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Gerard Kansen

 

ZONDAG 28 maart  > Palmzondag

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

online

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

 

Geen dienst

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Bram Maarleveld

 

29, 30 en 31 maart

’t Hoge Licht

19.30

Vesper

 

’t Hoge Licht

19.30

Vesper

 

’t Hoge Licht

19.30

Vesper

 
       

Grote Kerk:

     

Witte Donderdag 1 april

19.30

Ds. Henk Reinders

Viering Heilig Avondmaal

Goede Vrijdag 2 april

19.30

Ds. Aleida de Hoog

 

Stille Zaterdag 3 april

22.00

Ds. Gerrit van Dijk

 

ZONDAG 4 april

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Algemene begraafplaats

08.30

Ds. Henk Reinders

 

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

Familiedienst

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

 

Geen dienst

 

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Hariët Tarpeh

 

 

Collectebestemmingen

 Zondag 14 maart 2021: Plaatselijke gehandicaptenwerk/gehandicaptenzorg

Met deze collecte ondersteunt u het vele werk dat we in onze gemeente doen om samen, mensen met en zonder beperking, kerk te kunnen zijn. Samen leven, samen geloven? Gewoon Doen! Enkele van de vele activiteiten: Pastorale begeleiding, geestelijke verzorging en bevordering van integratie van mensen met een beperking onderling

en in het dorp, bijbelgespreksgroepen, individuele catechese, doop- en belijdeniscatechese. We organiseren om de twee jaar een uitje.

Uw steun is onmisbaar.

 Zondag 21 maart 2021: St. Voorkom (drugspreventie)

St. Voorkom is een verslavingszorginstelling. Een stichting die preventieve voorlichting geeft op scholen door het hele land over alcohol, drugs, gokken, roken en internet. De doelstelling is: Jongeren weerbaar maken tegen het gebruik van verslavende middelen.

St. Voorkom heeft uw steun hard nodig.

Zondag 28 maart Palmzondag 2021 > Stille week

Zondag 4 en maandag 5 april Pasen 2021

ZWO: 2-jarig project > Cuba

De vrijheid van Cubaanse kerken werd vroeger lange tijd door de overheid ingeperkt.

Nu bloeien ze weer op en dat in een tijd waarin de samenleving hen hard nodig heeft.

De crisis heeft zijn weerslag op ouderen, zieken en kinderen. Kerk in Actie ondersteunt kerken, predikanten en vrijwilligers in Cuba met theologisch onderwijs en helpt kerken diaconale activiteiten op te zetten.

Wij vragen uw steun.

 

 Wijkgemeente Catharijne

Een spoor van liefde.

kruisenDat is het thema van het project van BijbelBasics waarmee we dit jaar met kinderen en ouders naar Pasen toeleven. Iedere zondag in de Veertigdagentijd staat daarbij een tekst uit het laatste deel van het Johannes-evangelie centraal. Jezus bereidt zichzelf en zijn leerlingen voor op zijn dood en opstanding, en vooral op de tijd daarna. Johannes legt er de nadruk op dat de volgelingen van Jezus het niet altijd gemakkelijk zullen hebben, maar toch hoeven ze niet bang te zijn. Jezus legt nog een keer uit hoe speciaal de verbondenheid tussen Hem en God de Vader is. Door de heilige Geest blijven ook de leerlingen altijd met God en Jezus verbonden. En door Jezus’ voorbeeld weten ze hoe ze met elkaar moeten omgaan. Een sleutelwoord in Jezus’ afscheidsrede is ‘liefde’: Jezus geeft zijn leven uit liefde voor de mensen. Hij vraagt aan zijn leerlingen om uit liefde voor Hem ook elkaar lief te hebben. Jezus heeft een diepe voetafdruk achtergelaten in de wereld en in hun leven. De leerlingen mogen in zijn voetstappen treden, en daarbij zal Hij hen nooit alleen laten.

Voor het moment in de kerk is er iedere zondag een filmpje dat het thema en de Bijbellezing inleidt. De gezinnen krijgen verder het materiaal om thuis mee aan de slag te gaan digitaal toegestuurd. Het project loopt tot en met Pasen. Het is afwachten hoe het met de besmettingscijfers en maatregelen (en de versoepelingen daarvan) gaat. Maar wie weet is er op palmzondag of met Pasen wel iets in de kerk mogelijk met ouders en kinderen.

Zondag 14 maart

Deze zondag is de evangelielezing Johannes hoofdstuk 6. Hierin klinkt het verhaal op waar vijf broden en twee vissen voor verzadiging van velen zorgt, met daarbij een overschot van twaalf manden. De getallen lijken niet zomaar gekozen, maar in hun symboliek veelzeggend. In het vervolg van het verhaal voegt Johannes een uitspraak van Jezus die behoort tot een spraakmakende reeks. Jezus heeft al gezegd dat hij het levende water is, de weg, waarheid en leven zullen nog volgen. Hier presenteert Jezus zich als het brood dat leven geeft. Martin Walton gaat voor in deze dienst en Lieke Geraats verzorgt de zang, Maarten van Kapel speelt op het orgel.

Zondag 21 maart

Zondag 21 maart lezen we uit het Evangelie van Johannes (hoofdstuk 15: 9-17) over de relatie die Jezus met ons mensen wil hebben. Hij heeft het over vriendschap. Wat betekent het, hoe ziet het eruit? Daarover denken we op deze vijfde zondag in de veertigdagentijd, die zondag Judica heet. Die naam verwijst naar Psalm 43 die begint met de bede ‘Doe mij recht o God’.  Geja Achterberg is de lector die ochtend,  Maarten van Kapel bespeelt het orgel en ik (madh) ben de voorganger.

Zondag 28 maart

Palmzondag. De kinderen knutselen thuis palmpaasstokken in elkaar die vol hangen met symbolische lekkernijen. We gaan ze zien via het scherm, tweedimensionaal. We missen elkaar en zouden samen willen zingen en misschien wel dansen. Net zoals de pelgrims deden die Jeruzalem binnentrokken. Toch krijg je bij het verhaal van de intocht van Jezus ook het gevoel dat we een dimensie missen. Jezus juichend binnenhalen en denken dat dat het is, blijkt te plat in de dagen erna. Daarmee worden we ruw geconfronteerd door het verhaal van zijn duistere gevangenneming. Jezus lijkt van vriend een vijand te worden, een vreemdelingen die eerst welkom leek, maar daarna buiten werd gegooid. Lieke zingt ook in deze dienst met Rogier Postma als organist en Gerrit van Dijk als voorganger.

Stille week en Pasen

Omdat we nu nog niet weten of we in de diensten in de Stille week weer mensen in de kerk kunnen ontvangen, moet u daarvoor de wekelijkse nieuwsbrieven in de gaten houden met actuele informatie.

In elk geval zullen de diensten in de Stille week online te volgen zijn. Als rode draad door alle vieringen heen weven we de werken van barmhartigheid. Elke dag zal één van die werken centraal staan. Daarbij gaat het over het eten geven aan wie honger heeft, de dorstigen laven, gevangenen bezoeken, zieken verzorgen en naakten kleden, vreemdelingen herbergen. Deze zes ‘werken’ vind je terug in Mattheus 25. Het zevende werk komt uit het Bijbelboek Tobit en gaat over het begraven van doden als een daad van eer en respect tonen. Een achtste werk van barmhartigheid is door de huidige paus Franciscus een paar jaar geleden toegevoegd: zorg voor de schepping. Dat laatste zal met Pasen een plek krijgen, op het feest van herschapen leven.

Een pastorale groet

Veel heb ik u, jullie niet te melden. Het is een tijd zonder veel ontmoetingen, zonder zang. Het is zo schraal als de scherpe, koude wind die er in deze tijd kan waaien. Maar de knoppen geven hoop en de zonnewarmte doet de rest. Laten we hopen dat we in deze periode op weg naar Pasen dat dat steeds sterker wordt. Het licht, de warmte. Dat we de pracht van het voorjaar mogen zien en beleven, ook in de kerk. Waar we dan -wie weet wanneer- weer samen mogen komen om te zingen dat God goed is. Ik wens u en jou deze veertig dagen een diep besef toe van die goedheid.

Met hartelijke groet, Ds. Aleida de Hoog

Afscheid

Beste allen, beste mensen met talenten, gaven en beperkingen, Goed nieuws! Ik heb een nieuwe baan gevonden als geestelijk verzorger in de ouderenzorg bij Aafje in Rotterdam. Daar ben ik blij mee. Een nieuwe stap in mijn nog prille loopbaan. Helaas betekent dit dat ik mijn functie neerleg als pastor voor de mensen met een beperking.

Graag neem ik jullie mee in een korte terugblik op onze tijd samen. Want wat is de tijd snel gegaan. Het was april 2020 toen ik bij jullie begon. Een vreemd begin zo tijdens de eerste lockdown. Het was roeien met de riemen die we hadden. Ik stelde mij voor via een filmpje in de dienst en leerde mensen kennen via telefoon gesprekken. Niet ideaal. Eind mei kreeg ik gezichten bij de intussen herkenbare stemmen. Het was de bedoeling dat ik voor 4 maanden zou blijven om Elisabeth te vervangen. Maar die tijd werd uitgebreid. Inmiddels ben ik al bijna een jaar verbonden aan de Protestantse Gemeente te Driebergen-Rijsenburg. Ik kijk terug op een tijd waarin ik een hoop mooie mensen heb leren kennen, af en toe voorgegaan ben in kerkdiensten, gesprekken heb gehad bij mensen thuis, samen geloof beleefd heb met anderen via online kringen en deelgenomen heb aan diaconale en pastorale activiteiten. Als er iets is wat ik geleerd heb van deze gemeente is het dit laatste – de diaconale presentie. Het is inspirerend om te zien hoe jullie kerk zijn midden in Driebergen. Betrokken op elkaar en op de mensen aan de rand van de samenleving. Met elkaar geven jullie kleur aan een veelzijdige gemeente. Het afgelopen jaar mocht ik daar ook een exotische tint aan toevoegen. En nu scheiden onze wegen weer. Zoals het begin vreemd was vanwege corona, vind ik dat ook van dit afscheid. Ik had dat graag gedaan met een vol kerkgebouw op een zondag met naderhand een kopje koffie. Maar we roeien nog steeds met de riemen de we hebben en doen het online, via email en telefoon. En te midden van alles wat er gebeurt, is óók dat goed. Zoals we bij ons vroeger zeiden: “it is good so.”

Voor ons beide begint er een nieuwe tijd. Voor mij in de ouderenzorg bij Aafje. Laatst sprak ik Henk, een deelnemer van de catechisatiegroep op maandag, daarover. Hij zei tegen mij: “Ik vind jou wel een trouwe herdershond hoor.” Wat een vondst en visie op wat pastoraat inhoudt (dit betekent letterlijk herderlijke zorg). Zo hoop ik ook voor de ouderen een trouwe herdershond te zijn met Jezus als onze goede Herder. Ook voor jullie breekt er een nieuwe tijd aan. Mijn hoop en gebed is dat Elisabeth haar werk in de loop van 2021 langzaam op kan pakken. Dat zou mooi zijn voor de mensen met een beperking, en vooral óók voor Elisabeth zelf. Het is jullie allen gegund.

Eind april treed ik uit dienst. De komende tijd zal in het teken staan van het nemen van afscheid, daarin uitgelicht de mensen met een beperking. Vanaf Pasen neem ik de tijd om mijn werk af te ronden en neem ik verlof op.

Rest mij verder niets dan jullie Gods zegen en blijvende aanwezigheid toe te wensen en te bidden in alles wat jullie zijn, doen en zullen worden.

In Hem verbonden,

Pim Vrijmoeth

 

Licht

Het licht, Gods witte licht, breekt zich in kleuren:
Kleuren zijn daden van het licht dat breekt.
Het leven breekt zich in het bont gebeuren,
En mijn ziel breekt zich als ze woorden spreekt.

Martinus Nijhoff

Ik zit buiten in de zon terwijl het 7 graden is en mijmer over de zegen van het licht.

Bij mijn bevestiging tot predikant jaren geleden zongen we:

Laat de zon van Uw aangezicht over ons opgaan,

Zegen ons allen met het licht van Uw ogen

Elke dag opnieuw mag deze bede klinken. Alsjeblieft God, verwarm ons …

Voor mij liggen verdrietige berichten:

Een vrouw uit ten Boer is gestorven na jarenlang in de schemer van een dementerings-proces te hebben geleefd.

Mijn achterneef heeft een ziekte die niet te genezen is. Zijn moeder, mijn tante van 91 jaar vraagt zich af waarom zij het niet heeft, haar zoon zou nog zoveel mooie jaren te leven hebben.

Een vriendin van boven de tachtig beschrijft haar beklemming nu ze al een jaar geen knuffels heeft gevoeld. Ze heeft nergens meer zin in.

Ik moet zelf ook moeite doen om lichtpuntjes te zien.

Ik speel wat met mijn trouwring.

Die is gemaakt van het goud van de trouwringen van mijn grootouders en er zit een steen in die de grootvader van mijn man aan zijn aanstaande gaf bij hun verloving.

Onze ringen zijn een doorgeefcadeau.

Erfgenade zou je kunnen zeggen.

We mochten het goud opnieuw laten smelten en er de steen inzetten om die te dragen als teken van de verbintenis tussen ons, de kleinkinderen …

licht 01licht 01licht02licht 01

Maar kijk nu eens:

Er valt zonlicht in de steen.

Het licht wordt gebroken in tientallen vlekjes zichtbaar op het papier voor me.

Ovaaltjes met regenboogkleuren en witte vlekjes.

Een waar strooisel van licht en doorzicht.

Een breking van het licht van de zon,

Een breking van de zon van Gods Aangezicht

Die zomaar voor mij op het papier opgaat.

In talloze spatjes licht en kleur voor al diegenen die het nodig hebben.

Nu.

Genadig moment.

       

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

 

Wijkgemeente Immanuel

 Rondom de erediensten

Op zondag 14 maart hoopt ons gemeentelid ds. Cees van der Kooi voor te gaan. Op deze zondag horen de kinderen over de vrede die Jezus geeft, Johannes 14: 15-17 en 25-28.

In de veertigdagenkalender wordt die week gelezen over “de naakten kleden”.

Op zondag 21 maart hoop ik voor te gaan, we lezen met de kinderen mee uit Johannes 15: 9-17 – Jezus die ons zijn vrienden noemt en ons opdraagt elkaar lief te hebben. Aan deze dienst werkt het combo mee: Rineke Sturm, Gea Bijl, Ans Reinders en Christian Westeneng. In de veertigdagenkalender wordt die week gelezen over “de hongerigen voeden”.

palmtakje’s Avonds is er om 19.00 uur vanuit de Grote Kerk een Passieconcert. Pianist Wouter Harbers heeft samen met violist Robert Cekov en sopraan Loes van Schothorst een passend en passievol programma voorbereid voor de Veertigdagentijd, voorafgaand aan Pasen 2021. Dit concert wordt gedragen door de beide wijkgemeenten Catharijne en Immanuel. Op zondag 28 maart is het Palmzondag. In deze dienst hoop ik voor te gaan. We lezen met de kinderen mee uit Johannes 18: 1-14, over Jezus die na Zijn feestelijke intocht in Jeruzalem gevangen genomen wordt. Deze zondag is de opmaat voor de Stille Week en in de veertigdagenkalender staat het zevende werk van barmhartigheid centraal: ‘de doden begraven’. Dit werk is door Paus Innocentius III in het jaar 1207 toegevoegd aan de zes werken uit het Mattheüs evangelie. Het is ontleend aan het apocriefe boek Tobit 1:17.

Palmzondag, een feestelijke optocht met kinderen en Palmpasenstokken! Achter de schermen wordt er hard gewerkt door Bertina Meurs en Desirée van Klaveren….

Op zondag 4 april vieren wij Pasen – het grootste en dapperste feest in de christelijke traditie. Tegen alles in vieren wij de overwinning van het leven op de dood. Er is hoop. Christus is opgestaan. We lezen uit het Johannesevangelie de ontmoeting tussen Jezus en Maria Magdalena, Johannes 20: 1-18. Aan deze Paasviering werken mee Wouter en Heidi Harbers en Robert Cekov.

We wensen elkaar goede en gezegende diensten toe!!

Stille Week 2021

In de Stille Week klinken de 7 werken van Barmhartigheid opnieuw en we voegen er nog een aan toe, want de huidige paus Franciscus heeft de zorg voor de Schepping als achtste werk genoemd. Op maandag tot en met woensdag (29-31 maart) zijn er om 19.30 uur vespers die we hopen te verzorgen vanuit ‘t Hoge Licht; Witte Donderdag (met Avondmaalsviering) Goede Vrijdag en Stille Zaterdag worden vanuit de Grote Kerk uitgezonden (1-3 april), dit alles in gezamenlijkheid.

Houd de nieuwsbrieven in de gaten voor juiste tijden, voorgangers en kerkgebouwen.  

Perspectief voor gemeente als lichtpuntje in schrale tijd

Met deze inzet verscheen in de krokusvakantie vanuit het moderamen van de landelijke PKN het bericht dat alle gemeenten weer wat mogen gaan versoepelen m.b.t. de eredienst: 4 zangers; 30 kerkgangers (exclusief ‘personeel’). Deze maatregelen volgden op de kleine versoepelingen door de overheid waarbij zeer terecht werd gezegd dat naast lichamelijke gezondheid óók geestelijke en psychische gezondheid van belang is en dat er daarom perspectief geboden dient te worden.

Als wijkkerkenraad hebben we overlegd hoe te handelen. Hoewel ook wíj dolgraag de kerkdeuren weer voor een deel openzetten, achten wij het tijdstip, gezien de toename van het aantal besmettingen en het feit dat de situatie in Nederland zeer zorgelijk en ernstig is, niet rijp voor gedeeltelijke opening.

Wij kijken als kerkenraad de situatie de komende weken nog even aan, waarbij we hopen dat er eind maart meer mogelijk is, ook door voortgaande vaccinatie, en wij bijvoorbeeld Palmzondag 28 maart voor het eerst weer 30 kerkgangers kunnen begroeten.

Wél zal in de diensten weer met 4 zangers vormgeven worden aan de gemeentezang.

Als kerkenraad bidden we u, jou volharding toe de komende weken: houd moed, zorg goed voor uzelf en elkaar. We zijn onderweg naar Pasen, er is HOOP!

Passieconcert 21 maart

Pianist Wouter Harbers heeft samen met violist Robert Cekov en sopraan Loes van Schothorst een passend en passievol programma voorbereid voor de Veertigdagentijd, voorafgaand aan Pasen 2021. In het programma weven ze verschillende elementen door elkaar. Klassieke aria’s uit Bachs Matthaüs Passion (waaronder ‘Erbarme dich’). Filmmuziek, zoals het thema van Schindlers’ List, waarin lijden echt verklankt is en verstilde muziek uit Taizé. De musici vertellen daarbij op een persoonlijke manier over de muziek en dragen citaten en gedichten voor.

De protestantse gemeente Driebergen biedt graag ruimte om deze muzikale bezinning op het verhaal van het lijden en sterven van Jezus mee te maken. Door middel van een online uitzending vanuit de Grote kerk in Driebergen op zondag 21 maart om 19.00 uur. U kunt deze uitzending vinden op https://kerkdienstgemist.nl/stations/1476-Grote-Kerk---Driebergen-Rijsenburg

U kunt dit concert mede mogelijk maken door een vrijwillige bijdrage over te maken op NL28RABO0373718241 ten name van Protestantse gemeente Driebergen onder vermelding van Passieconcert 21 maart.

Daden van dankbare dienstbaarheid – ter inspiratie

Daden van dienstbaarheid moeten een uiting zijn van het feit dat God naar ons is gekomen en in ons woont, en dat God ons al een eeuwig leven heeft gegeven omdat hij ons al zijn adem heeft gegeven. Wij zijn al in God. In principe hebben wij de dood en het kwaad al overwonnen en daarom kunnen we vrij zijn om dankbaar te leven en onze dankbaarheid te uiten door onze zorg voor onze buren, de mensen van God, en voor de wereld. Het is heel bevrijdend om te weten dat je de aanwezigheid van God in de praktijk kunt brengen door daden van dankbare dienstbaarheid. Dat maakt al het verschil. Bidden en dienstbaarheid, daar draait het in het leven om. Het is hoe de Geest van God zich aan jou openbaart. Bidden en dienstbaarheid vormen het hart van het volgen van Jezus.

Henri Nouwen, Jezus volgen. Thuiskomen in tijden van angst.

Tenslotte

Een hartelijke groet uit de pastorie, in Christus verbonden,

Henk Reinders

 

Parklaankerk

Vieringen Parklaankerk afgelast

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus heeft de Parklaankerk besloten de zondagse vieringen niet door te laten gaan. Meer actuele informatie, ook over onze activiteiten, vindt u op: www.parklaankerk.nl

 

Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

In het rooster vooraan in dit KerkNieuws staan de sprekers vermeld voor de diverse zondagen.

Vanaf deze week worden er landelijk weer kleine stapjes gezet om perspectief te bieden in de corona-regels; ondanks dat de besmettingsaantallen landelijk nog niet voldoende dalen. Ook de PKN geeft wat meer ruimte en daar willen we als Traject24 op aanhaken. Omdat we ons tegelijkertijd bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor elkaar zoeken we hierin een balans.

Op dit moment kunnen de bijeenkomsten in de praktijk alleen bezocht worden door mensen die een taak vervullen. Deze grens wordt iets ruimer zodat er meer mensen op uitnodiging kunnen komen; een beetje terug naar het niveau van medio december. Ook vragen we om de week weer een band om de muziek te maken.

Natuurlijk vragen we je uit respect voor de ander om de corona maatregelen in acht te blijven nemen: een mondkapje te dragen als je rondloopt, je handen te ontsmetten en 1,5 meter afstand te houden.

Gelukkig houden we de mogelijkheid om iedere zondag om 12 uur thuis via www.kerkdienstgemist.nl mee te kijken/luisteren naar de Traject24-bijeenkomsten.

Opgeruimd!

Rozemarijn gaf door dat de ‘kinderwerkers’ vorige week door de kinderwerk-kasten in ’t Hoge Licht gegaan zijn. Wat een hoop leuke spulletjes zagen ze voorbij komen. Ook is

zaal 5 opnieuw ingericht met 3 banken en een gezellige tijdschriftenwand. Nu maar hopen dat we hier met de kids weer snel intensief gebruik van kunnen maken. In ieder geval elke 3e  zondag van de maand voor het Traject24-kidsmoment! Dus ook op zondag 21 maart: vanaf 11.50 uur mogen ze direct naar hun eigen ruimte toe waar ze opgevangen worden. Na de bijeenkomst gaan ze gelijk mee naar huis. Het programma duurt van 12.00 uur tot 13.15 uur. Voor vragen: Rozemarijn Vrijland (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Filmpje over voorganger en bijeenkomsten

Namens het bestuur heeft Hester Touwen (voorzitter) weer een filmpje opgenomen; het is te vinden op het YouTube-kanaal van Traject24 (https://youtu.be/b_5f-RSBLRU). Daarin geeft ze nog wat uitleg over vervolgstappen rond het zoeken naar een nieuwe voorganger en hoe we kijken naar de bijeenkomsten. In onze Weekbrief van eind februari (nr. 08) staat hierover een uitgebreid bericht; die kun je bekijken via de home-pagina van de website rechtsboven: www.traject24.nl

Roel Vermaas, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

 

Rehoboth

Gelukkig zijn er geen corona besmettingen meer in Rehoboth, wel is het moeilijk om na de zware tijd min of meer het gewone leven weer op te pakken, wij moeten verder met lege plaatsen! Kees Maasland, de geestelijk verzorger, is iedere woensdagmorgen weer in de salon aanwezig. Voor 29 maart staat er een viering gepland van passie naar Pasen met voorganger Kees Maasland, of die door kan gaan weet ik op het moment van schrijven nog niet. Namens de pastorale commissie een hartelijke groet, Tiny Liebeek

 

Sparrenheide

Onze koster Pieter Borst is na een ziekenhuisopname opgenomen in het Zonnehuis voor verdere revalidatie. Ook een vaste bezoeker van onze kerkdiensten Johan de Langen is opgenomen in het ziekenhuis en zal ook moeten revalideren. Vanuit Sparrenheide wensen wij beide families veel sterkte en kracht toe. Mevrouw C. Pennewaard is verhuisd van de Meerzorg naar Beukenstein. De heer H.A .van Dolderen zal komen wonen op kamer 211.

Ik wil u graag even mee terug nemen naar begin maart 2020. De eerste berichten over het virus werden bekend gemaakt. Geen handen geven, vaak wassen en desinfecteren. Van een mondkapje en afstand houden was nog geen sprake. Op 8 maart hadden wij nog een gewone kerkdienst en weliswaar geen handen schudden maar na afloop hebben we nog gezellig met heel veel mensen koffie gedronken. Met weemoed denk ik terug aan die “goeie oude“ tijd. Helaas kunnen we niet zeggen: Gelukkig hebben we de beelden nog. Op dit moment is het ook weer begin maart en een jaar later. De sluipmoordenaar heeft behoorlijk huis gehouden en veel leed veroorzaakt. De coronapandemie heeft de samenleving nu al een jaar in haar greep en de vooruitzichten zijn nog steeds niet positief. Misschien moeten we wel leren leven met dit virus. Vooral de ouderen en eenzamen onder ons verkeren in een isolement. We zijn allemaal wel een beetje corona moe. Het ging juist zo goed in Sparrenheide maar op dit moment zijn er weer een aantal positieve gevallen bekend gemaakt. Toch hebben de meeste bewoners al een 2e prik gehad. De meesten van ons moeten nog even wachten voor ze de prik krijgen

Waar corona geen vat op heeft is de natuur. De afgelopen weken hebben ons sneeuw, ijs en een heerlijk voorjaarszonnetje gebracht. De sneeuwklokjes en krokussen bloeien nu volop en de narcissen en hyacinten doen ook hun best om te gaan bloeien. Hoe wonderlijk is het als je een paar weken geleden nog door de tuin liep en alles was kaal. Het is ieder jaar weer een verrassing wat er weer boven komt. Hoe mooi is dat en des te meer een reden om zuinig te zijn op de aarde. Op de 2e woensdag van maart is er Biddag voor gewas en arbeid. We vragen dan om Gods zegen over ons werk, om ons dagelijks brood. We weten dat het alleen kan om Jezus wil. Dit doet mij denken aan het oude scheppingslied : O God van hemel, zee en aard – Gij zijt ons loflied eeuwig waard –

O liefde nooit geëvenaard – Gij gaaft het al. Als lente blij ons tegenlacht –de zomer prijkt

met bloemenpracht – en de aren staan in volle dracht – Gij gaaft het al.

We bevinden ons midden in de lijdenstijd. Meer dan ooit worden we in deze tijd bepaald bij het lijden van Christus aan het kruis maar ook op de weg ernaartoe. Hij deed dat voor ons maar hoe zouden wij dat eigenlijk goed kunnen begrijpen? Tijdens de avondmaalsviering staan we er weer even bij stil.

Ds. A.F. Troost heeft een prachtig “Coronalied” geschreven op de wijs van Psalm 42 en de tekst is ons allen uit het hart gegrepen: “God hoe graag zou ik weer komen, waar uw kerk één lofzang is. Nu nog ver, om van te dromen, harten boordevol gemis. Ooit was alles zo gewoon, fluitspel, paaskaars, orgeltoon, stemmen stilte al die mensen, kan men zich iets mooiers wensen. God hoe graag zou ik weer zingen, juist nu ik niet zingen mag, waar zijn nu al die dingen, die ik liefhad zo gráág zag. Bidden, danken in uw huis, aan uw tafel rond het kruis, zwijgen, spreken, lachen, huilen, bij u rusten bij u schuilen. God hoe graag…. laat ons weer komen, dit of anders volgend jaar, laat ons bloeien als de bomen, onze dromen maak ze waar, laat ons weer vol vreugde zien, wie weet binnenkort misschien, wat wij nu zo vurig hopen, wagenwijd uw deuren open.”

U kunt het thuis rustig eens zingen.

U allen een goede, gezonde en gezegende paastijd toegewenst.

Elly Heek – van Doorn

 

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

Inspreken NBV21 Audiobijbel begonnen

Met de stemmen van actrice Marjolein Algera, theatermaker Louis van Beek, zangeres Lottie Hellingman en VPRO-en NOS-presentator Chris Kijne wordt de NBV21 Audiobijbel ingesproken. Het werk begint deze week, meldt het Nederlands en Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Deze luisterbijbel bevat de NBV21, de nieuwe, verbeterde editie van de Nieuwe insprekenBijbelvertaling uit 2004. De audioversie zal net als de gedrukte editie naar verwachting in oktober verschijnen.

Voor Chris Kijne zit er een emotioneel randje aan deze opdracht : ‘Mijn overleden vader leest over mijn schouder mee.  Die werkte als classicus en theoloog zijn hele leven bij het NBG en was nauw betrokken bij de vertaling uit 1951. Bij ons thuis werd er elke avond uit voorgelezen. Ik ben blij dat ik de Bijbel heb meegekregen. Alle grote levensvragen komen er aan de orde en zonder dat Boek kun je onze kunstgeschiedenis en de hele West-Europese cultuur niet begrijpen. Ik vind het geweldig dat ik nu complete bijbelboeken ga lezen, zoals Genesis.’

NBG-uitgever Stefan van Dijk verwacht veel belangstelling, mede door de inzet van de vier bekende, gewaardeerde stemmen: ‘Steeds meer mensen ontdekken het plezier van het luisteren naar boeken.’

3191 ‘vreemde’ namen

De NBV21 Audiobijbel wordt ingesproken in de studio’s van Thinium audioboekproducties, onder begeleiding van het NBG. Daarbij wordt onder meer gelet op de uitspraak van de liefst 3191 verschillende persoonsnamen die in de Bijbel te vinden zijn. De audiobijbel zal te beluisteren zijn via de NBG-app Mijn Bijbel en de gebruikelijke audioboekkanalen. Voor mensen met een leesbeperking komt deze bijbel beschikbaar bij de CBB in Ermelo.

NBV21

De NBV21 is een up-to-date gebrachte versie van de Nieuwe Bijbelvertaling. Alle sinds 2004 bij het NBG binnengekomen vertaalsuggesties van lezers werden beoordeeld. In totaal zijn er – naast eerbieds hoofdletters voor God, Jezus en de heilige Geest – ruim 12.000 wijzigingen in de vertaling aangebracht. Ongeveer 20% van de wijzigingen is het gevolg van de duizenden lezersreacties.

Nieuwsgierig naar de NBV21? Kijk op NBV21.nl of schrijf je in voor de NBV21-nieuwsbrief.

Kom-op-adem-driedaagse – Leven met verlies

De Herberg biedt herstelarrangementen van 2 tot 6 weken aan. Mensen die last hebben van eenzaamheid, uitputting, spanning of bijvoorbeeld geloofs- of zingevingsvragen hebben zijn van harte welkom. Daarnaast is er in april weer een driedaagse rond het thema verlies. Het verlies van iemand die je dierbaar is, grijpt diep in. Rouwen is hard werken op veel terreinen van het leven en vaak een ingewikkeld proces. Wat kun je er dan naar verlangen om er eens in alle rust bij stil te staan. Dat is mogelijk tijdens een driedaagse in Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg.

Met een kleine groep lotgenoten kom je samen. Er is ruimte voor je verhaal, herkenning en erkenning, en bemoediging vanuit de Bijbel. Je hoeft een paar dagen niet te zorgen, maar er wordt voor je gezorgd. Maaltijden en verschillende activiteiten vinden plaats in groepsverband, maar er is ook vrije tijd om te ontspannen en te genieten van de mooie omgeving van de Herberg. Datum: 15 - 17 april 2021.

Leiding: Diewertje Dorr en Bea Sonneveld

Informatie: www.pdcdeherberg.nl/wat-bieden-wij/kom op adem-leven-met-verlies.

Veertig jaar ervaring in de zending  

Maar liefst 40 jaar heeft Tim Verduijn zich ingezet voor zendings- en ontwikkelingswerk, eerst bij Woord en Daad, later bij de GZB. Dat betekent een schat aan verhalen en ervaringen. Deze maand gaat hij met pensioen.

Roeping

gzbTim: “Het begon met een verlangen om kennis te delen met anderen buiten Nederland. Vanuit dit verlangen hebben Elsbet en ik samen gezocht naar Gods weg in ons leven. In die tijd heb ik ook bij de GZB aangeklopt en een gesprek gehad in Zeist. Er was toen geen plek voor mensen met een landbouwkundige achtergrond. Via Woord en Daad zijn we in februari 1982 uitgezonden naar Haïti waar ik les gaf aan een technische school, als leraar landbouw.

Ook voor de uitzending naar Oeganda wisten we ons duidelijk geroepen. Het Karamoja gebied was niet zonder gevaar. Dit werd ons duidelijk verteld. Onafhankelijk van elkaar hebben Elsbet en ik een besluit genomen; beiden wisten we ons geroepen naar Oeganda. Terugkijkend hebben we op verschillende momenten in ons leven Gods leiding ervaren waardoor de roeping (het volgen Jezus) bevestigd werd.”

Geleerde lessen

“Ik begin met de belangrijkste les: In een kerk/gemeente die naar binnen gericht is, wordt God kleiner en de mens(elijke zaken) groter. Oftewel: de gemeente/persoon die betrokken is bij de wereldkerk, ontdekt meer over de grootheid van God. Ik voel me bevoorrecht dat ik daar deel van uit heb mogen maken en ben hier zelf enorm door verrijkt.

Een tweede les is het belang van de christelijke gemeenschap. Je hebt anderen nodig en je bent nodig voor anderen.”                                             Zie voor meer informatie www.gzb.nl.

 

 

Deadline KerkNieuws 4  >  2 april 2021

Adressen

Kerkelijk Bureau

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Website: www.pgdriebergen.nl

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Telefoon: 0343-513570

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Catharijne

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wgcatharijne.nl

Scriba: R. Spruit (06-30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar ma. t/m vrijdag van 09.00 tot 9.30 uur, (030-7852218) of 06-21893914; mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Gerrit van Dijk, (0343-758523 of

06-31515565); 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pim Vrijmoeth Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel.: 06-42281845; vaste werkdag: Maandag

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, 

(Wegens ziekte niet telefonisch bereikbaar)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

Voorzitter: C. van der Kooi (06-17475319)

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343-512869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkrentmeesters

Voorzitter a.i.: R. van den Hoek

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: K. Allaart

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwillige bijdragen: NL28RABO0373718241

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Diaconie

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: M. Nijenmanting

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen van Amerongen

(0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

Wijkgemeente Immanuel

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Voorzitter: Ds. H.J. Reinders

Scriba: A. Stans (06-27430666)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: Ds. H.J. Reinders (06-10730732)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: Clara Hagen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Clara Hagen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

Wijkgemeente Traject24

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.traject24.nl

Secretaris: Dina de Lange (06-43902179

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: vacant

Benader voor vragen de secretaris of het bestuur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

Website: www.parklaankerk.nl

Theologisch inspirator: Dr. W. van der Meiden

(06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal punt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ISZ De Brug

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug,nl

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: Elly Heek (0343-518869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.