kerknieuws

 

Jaargang 11, nummer 4, 07-04-2021, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkblad voor Driebergen-Rijsenburg van de Protestantse Gemeente

en de Vrijzinnigen Nederland

 

Kerkdiensten

ZONDAG 11 april                                                                                                       

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk  

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

online

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Marleen Kool, Baarn

 

Parklaankerk

     

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Arnoud Drop

 

Grote Kerk

19.30

Taizé viering

 

ZONDAG 18 april

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

online

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

 

Parklaankerk

     

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Ds. Henk Reinders

 

ZONDAG 25 april

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Aleida de Hoog

online

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Henk Reinders

m.m.v. combo

Parklaankerk

     

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Jan Wolsheimer

 

ZONDAG 2 mei

Plaats

Tijd

Voorganger

Opmerking

Grote Kerk

10.00

Ds. Gerrit van Dijk

online

’t Hoge Licht

10.00

Ds. Lisette van Buuren uit Wierden

 

Parklaankerk

     

’t Hoge Licht, Traject24

12.00

Lieuwe Schaafsma

 

 

Collectebestemmingen

 Zondag 11 april 2021: Stichting Exodus

Exodus Nederland is een vereniging met vijf leden die als doel heeft de kansen van (ex-) gedetineerden op een geslaagde terugkeer in de samenleving te vergroten.

De (ex-) gedetineerden die gemotiveerd zijn om na hun straf succesvol terug te keren in de samenleving kunnen hier terecht voor professionele ondersteuning of een vrijwillig maatje. Of allebei. Exodus richt zich ook op de familieleden en de kinderen van (ex-) gedetineerden. Uw steun is onmisbaar.

Zondag 18 april 2021: Vrije collecte Traject 24 - EMENA YFC Jordanië

Syrische jongeren in Libanon

91 Syrische jongeren met hun families die in tenten in Oost-Libanon’s Bekaa Valley leven krijgen maaltijden (Food vouchers). Deze kansarme Syrische jongeren worden enorm geholpen in hun bestaan. Bereikt wordt dat deze jonge mensen zich met God en met elkaar verzoenen in dit gebied dat bekend staat om verdeeldheid en conflicten.

Zondag 25 april 2021: Diaconale vakanties - Vakantiebureau PKN

Op landgoed Hydepark in Doorn staat het zorghotel Nieuw Hydepark. Het Vakantiebureau verzorgt Vakanties met aandacht. Men organiseert met veel plezier al bijna 60 jaar vakantieweken in heel Nederland voor circa 2.700 vakantiegasten en zijn gespecialiseerd op het gebied van zorgvakanties en senioren vakanties in Nederland.

Uw steun kan hieraan bijdragen.

Zondag 2 mei 2021: Plaatselijke Diaconie - Ouderenwerk / Prinsheerlijk

Deze zondag is er een collecte voor de eigen diaconie en deze keer specifiek als bijdrage voor de fantastische vakantieweek van “Prinsheerlijk” die, naar wij hopen, dit jaar toch kan worden gehouden. Tijdens deze vakantieweek staan vele ervaren vrijwilligers dag en nacht klaar om de gasten een heerlijk vakantiegevoel te bezorgen. Zij helpen bij de activiteiten, (persoonlijke) verzorging en bieden een luisterend oor.

Wij vragen uw bijdrage.

 

 Wijkgemeente Catharijne

Uitdaging van Pasen

PaaschallengeHet was een hit, mede dankzij de beperkingen vanwege corona. De PaasChallenge die ontwikkeld werd door de protestantse gemeente Delfgauw en de landelijke kerk. Het idee was dat je een (onbekende) route ging lopen waarbij je stukje bij beetje het verhaal van Jezus laatste dagen meekreeg. Tot en met de wonderlijke nieuwe morgen van Pasen. Jongeren van de catechesegroep gingen de uitdaging hier in Driebergen aan. Ze moesten een personage kiezen voor tijdens de tocht. Eén daarvan was Claudia, een zogenaamde powervrouw. Stiefdochter van keizer Tiberius die politieke carrière wil maken. Historisch niet heel verantwoord, maar wel hip en bij de tijd. Terwijl de jongeren onderweg waren, keken we als leiding naar de verdiepingsvragen die bij het materiaal zaten. Bij de figuur van Claudia cirkelden die rond het thema macht. We kwamen er op Goede Vrijdag met de jongeren niet meer aan toe. Maar het is wel iets om te bespreken tijdens de volgende catechisatieavond. Want in het licht van de huidige actuele politieke situatie in ons land, klinken die vragen best spannend:

  • Moet je in bepaalde situaties de orde kunnen bewaren?
  • Zijn regels belangrijker dan eigen verantwoordelijkheid?
  • Als je iets wilt bereiken en meer invloed wilt hebben, is het dan goed om meer macht te

vergaren?

  • Moet je mensen met macht volgen of juist niet?

Zondag 11 april

Deze zondag is de evangelielezing Johannes hoofdstuk 20. In dit verhaal ontmoeten we Tomas die zegt dat hij gelooft dat Jezus leeft als hij de gaten van de spijkers heeft gevoeld. Een heftig en lijfelijk verhaal dat dicht op je huid komt. Jezus doet op zich niet moeilijk over zijn ongeloof. Maar prijst gelukkig wie niet zien en toch geloven. Is dat iets dat wij op onszelf mogen betrekken? Hoe werkt geloof eigenlijk? Waarom gelooft de één wel en een ander niet? En is dat iets om met elkaar over te spreken? Of houd je dat liever voor jezelf….?

Gerrit van Dijk gaat voor in deze dienst. Er zijn in de komende weken steeds vier zangers, waaronder Lieke Geraats, waar we heel blij mee zijn. Paul van Oosten speelt op het orgel.

Taizéviering 11 april

Op 11 april is er een Taizé-viering in de Grote kerk. Vanwege de nog altijd geldende beperkingen is de dienst online te bekijken vanaf 19.30 uur.taize

De liederen zullen worden begeleid door Liesbeth van der Kwast en in de kerk worden gezongen door Lieke Geraats. Thuis kunnen we allemaal meezingen. Uit de Bijbel horen we een fragment uit het Lucas evangelie. Het verhaal over twee mensen die teleurgesteld terugkeren naar hun dorp Emmaüs. Dan voegt zich een derde bij hen en volgt een ontdekkingstocht door oude teksten die eindigt bij het breken van brood dat inzicht geeft.

Tijdens de stilte kijken we naar een schilderij dat Robyn Sand Anderson maakte bij dit verhaal. In de kerk bidden we en steken we kaarsen aan. Je kunt dit thuis ook doen en mogen we ons met elkaar op afstand verbonden weten en voelen. We hopen met elkaar op een mooie en inspirerende Taizé-viering. Graag tot 11 april!

Liesbeth, Lotte, Pim, Gerrit    

Taize schildering

 

Zondag 18 april

We lezen hoofdstuk 21 uit het Evangelie van Johannes, het slotakkoord. Hierin horen we over hoe Jezus ontbijt met zijn leerlingen met brood en gebakken vis. Het wonderlijke is dat ze aanvoelen dat het de Heer is maar het niet durven benoemen. Petrus krijgt drie keer de vraag of hij Jezus lief heeft. Het leidt opnieuw tot verdriet. Wat betekent het om Jezus lief te hebben? En wat krijg je er voor terug? Gerrit van Dijk gaat voor in deze dienst. Paul van Oosten speelt op het orgel.

Zondag 25 april

Zondag 25 april heet zondag Jubilate. Een zondag waarop de paasgebeurtenis verder wordt bezongen, doordacht, gevierd. We lezen die zondag uit Ezechiël 34: 1-10 en uit Johannes 10: 11-16. Er zijn veel herders, zo blijkt, maar de vraag is niet: Wil de echte herder opstaan. We vieren dát Hij is opgestaan! Dixy Veenstra is die morgen lector en Maarten van Kapel bespeelt het orgel. Zelf hoop ik voor te gaan (madh).

Zondag 2 mei

Opnieuw teksten uit het Johannes-evangelie, uit hoofdstuk 15. Daar begint het met mooie beelden over wijnranken en vrucht dragen. Over vriendschappelijke verhoudingen tegenover slaven en meester. Over liefhebben en voor elkaar instaan. Maar het gaat over in haat die dat kennelijk oproept.

Die leidt tot onvrijheid en vervolging. Teksten die oplichten tegen de achtergrond van gedenken van doden en vieren van vrijheid in de eerste dagen van mei.

Voorganger is Gerrit van Dijk en Maarten van Kapel speelt op het orgel.

Tenslotte

Op het moment van schrijven is het bijna Pasen. We hadden een mooi boekje met prachtige afbeeldingen. Die ons hielpen te verstaan dat die ene mens Jezus volledig toekwam aan de werken van barmhartigheid. Dat heeft ons hopelijk stilgezet, verrijkt, verdiept. Pasen is het feest van de nieuwheid, van de kansen, van de hoop, van de toekomst. Ik hoop met u dat ook de komende weken te vieren en te beleven, juist ook in deze moeilijke en verwarrende tijd.

Hartelijke groet, ds Aleida de Hoog

Uit de kerkenraad

Als gevolg van de lockdown vergaderde de kerkenraad de afgelopen twee maanden telkens later dan gepland en digitaal via Google Meet. Op 23 februari kwamen aan de orde: de kerkdiensten in de Veertigdagentijd, de mogelijkheden om het Heilig Avondmaal te vieren op Witte Donderdag, de komende vacature voor het pastoraat voor mensen met een beperking, het lief en leed van onze kerkenraad, een verzoek vanuit de Protestantse Gemeente Austerlitz om mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken, een studieproject van ds. Gerrit van Dijk inzake zijn vereiste permanente educatie en we zijn bijgepraat vanuit de taakgroepen Gebruik Kerkgebouw, JJG en Pastoraat en gemeenteopbouw. Verder verstrekte het College van Kerkrentmeesters positieve cijfers betreffende Actie Kerkbalans. Op 23 maart hebben we als kerkenraad intensief overlegd over de vraag of wij mee zouden gaan met het advies vanuit de landelijke PKN om eventueel weer tot maximaal 30 bezoekers toe te laten in de kerkdiensten. Alle voors en tegens zijn afgewogen en met pijn in het hart werd besloten de diensten ten minste online te houden zolang de lockdown nog duurt. Op 13 april zullen wij na de geplande persconferentie van het kabinet de situatie opnieuw bekijken. Verder is op 23 maart gesproken over de opvolging van Pim Vrijmoeth. Er is sprake van een geschikte kandidaat. Naar verwachting kan deze Pim per 1 mei a.s. opvolgen. Verslagen van de vergaderingen zijn te lezen in het ledengedeelte van www.wgcatharijne.nl

Volgens planning vergadert de kerkenraad weer op dinsdagavond 13 april.

Met hartelijke groet, Ron Spruit, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wijkgemeente Immanuel

 Rondom de erediensten

Op zondag 11 april gaat ds. Marleen Kool uit Baarn voor.

Op zondag 18 april hoop ik voor te gaan. We lezen dan het inspirerende en prachtige verhaal van de Emmaüsgangers, Lucas 24: 13-35. Op de nieuwe Paaskaars is daarvan een afbeelding te vinden.

Ik zal deze ochtend de hele ochtend in ’t Hoge Licht vertoeven. Want om 12.00 uur hoop ik eveneens voor te gaan bij onze broeders en zusters van Traject24. Eigenlijk heel gewoon dat ik in een andere wijkgemeente voorga, daar ben ik als hervormde jongen ook mee groot gegroeid: de breedte van de kerk dienen. Ik zie ernaar uit. Maar ik weet ook dat het bijzonder is dat ik als dienstdoend predikant van Immanuel voorga in deze bijeenkomst, gezien de scheuring in het verleden en de pijn die er nog gevoeld wordt. Het stemt mij dankbaar dat het op het verschillende niveaus tussen de beide wijkgemeenten tot normalisatie van de betrekkingen komt. En laat ik duidelijk zijn, als ik daar een steentje aan kan bijdragen, zal ik het niet laten. Wetend tegelijk dat mijn pogen stukwerk is en alleen God door Zijn Geest kan helen wat mensen verdeeld houdt.

Op zondag 25 april hoop ik eveneens voor te gaan. We lezen dan uit Johannes 20: 1-14, het thema is “Gooi het over een andere boeg”. Aan deze dienst werkt het combo weer mee.

Op zondag 2 mei gaat de inmiddels bekende dominee Lisette van Buuren uit Wierden voor.

We wensen elkaar goede en gezegende diensten toe! Voorlopig alleen online, maar we blijven uitzien naar heropening van de kerkdeuren.

Terugblik Veertigdagentijd

Wanneer ik deze woorden schrijf is het Goede Vrijdag en ligt Pasen nog voor ons. Opnieuw in lockdown, ik kan u zeggen dat voelt niet fijn, de weg van geduld en volharding is wel lang. Maar goed, iemand merkte droog op, de woestijnreis van het volk Israël duurde 40 jaar. Zeker waar, maar daar hoefde je geen anderhalve meter afstand te houden en kon je samen optrekken.

Tegelijk stemt het mij en ons als kerkenraad dankbaar voor wat er wél mogelijk is. Tel uw zegeningen. Ik hoop dat velen van u meegelezen hebben met de Veertigdagentijdkalender 2021 van de PKN, de kalender die bij alle adressen uit de wijkgemeente is thuisbezorgd, net als het prachtige boekje voor de Stille Week. Hulde aan de lopers/fietsers! De digitale versie van boekje Stille Week is tot in Spanje gelezen.

Dan de heerlijke cake als hart onder de riem bij vele alleengaanden in de PGD thuisbezorgd. Dank ook aan Bertina Meurs en Desiréé van Klaveren die 38 Palmpasenstokken gemaakt hebben met prachtige broodhaantjes. Wat mooi, die stralende gezichten van kinderen. Dank aan de interkerkelijke commissie ouderenwerk voor de mooie Paaskaarten bezorgd bij vele ouderen.

En dan de erediensten en vespers van de afgelopen periode... Wat een vreugde dat dankzij de nieuwe apparatuur de uitzendingen van de diensten zoveel mooier geworden zijn. Dank daarin voor de groep beamisten die zich dit in korte tijd eigen moesten maken en iedere keer trouw op hun post zijn. Veel werk is er aan de presentaties met filmpjes. En wat fijn dat er iedere zondag weer zangers zijn. Dat brengt zoveel meer in de dienst dan filmpjes alleen. Dank aan Els en Henk den Boon voor het regelen hiervan. Dank ook aan de musici en kosters. En last but not least: hulde aan de scriba, Arie Stans – elke week opnieuw een mooi verzorgde Nieuwsbrief, zo belangrijk nu.

Regelmatig wordt mij gevraagd hoe het is om voor een lege kerk te preken. Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat dat een wat eenzaam gebeuren is en ik op hoogtijdagen wel wat weg moet slikken, de verbondenheid en het samenzijn mis. Gelukkig zijn we altijd met zo’n 10 man/vrouw in het gebouw. Maar belangrijker nog: gemiddeld hebben we elke zondag zo’n 160 aansluitingen via kerkdienstgemist. Dat komt neer op tussen de 200 á 240 kerkgangers. Verheugend. Dank aan Henk Breukink die over kerkdienstgemist en alle digitale apparatuur een soort opperhoofd is, ons van informatie voorziet en veel regelt achter de schermen!

         Hoop

 

        Hoop is dat ding met veertjes

        Dat neerstrijkt in de ziel

        Er wijsjes zonder woorden zingt

        En nooit valt hij er stil.

        Hoe hard de wind ook waaien zal

        Hoe hevig ook de storm

        Hij die zovelen warmte biedt

        Dat vogeltje houdt volhoop

        Het klonk zelfs in het koudste land

        En in het verste oord

        Toch vroeg het mij in grote nood

        Nog nooit om kruimels brood.

                 Emily Dickinson (1830-1886)

Tenslotte

Een hartelijke groet van ons beiden uit de pastorie, in Christus verbonden,

Henk Reinders

 

Plaankerk

Vieringen Parklaankerk zijn afgelast.

Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus heeft de Parklaankerk besloten de zondagse vieringen niet door te laten gaan. Meer actuele informatie op www.parklaankerk.nl

Mocht u meer willen weten over onze activiteiten, kijk dan op www.parklaankerk.nl

 

Traject24

Bij de zondagse bijeenkomsten

In het rooster vooraan in dit Kerknieuws staan de sprekers vermeld voor de diverse zondagen.

Tot voor kort konden de bijeenkomsten in de praktijk alleen bezocht worden door mensen die een taak vervullen. Momenteel is dit wat ruimer zodat er ook enkele andere mensen op uitnodiging kunnen komen. Ook speelt er nu weer af en toe een muziekgroep als begeleiding bij de liederen. Natuurlijk blijven we de corona-maatregelen in achtnemen: een mondkapje te dragen als je rondloopt, je handen te ontsmetten en 1,5 meter afstand te houden. We houden natuurlijk de mogelijkheid om iedere zondag om 12 uur thuis via www.kerkdienstgemist.nl mee te kijken/luisteren naar de Traject24-bijeenkomsten. En dit is de laatste weken door de nieuwe camera’s en zo een stuk mooier geworden.

Nieuwe voorganger

In januari/februari heeft de algemene kerkenraad (AK) goedkeuring gegeven voor het werven van een voorganger voor 0,3 fte voor de komende vier jaar. Deze goedkeuring biedt een mooi perspectief voor de werving van een persoon die past bij het

protestants-evangelische profiel dat we met elkaar als wijkgemeente hebben opgesteld in het najaar.

Het bestuur is blij om te kunnen melden dat Ingrid Boer en Annelies van Dijk plaats zullen nemen in de selectiecommissie. Vanuit het bestuur zijn Edward de Kam en Frank van den Heuvel betrokken. Pieter Both, voorganger uit Harderwijk, acteert als consulent. Tevens wordt nog een vertegenwoordiger vanuit de PGD gevraagd.

Vanuit gesprekken tussen gemeenteleden en bestuur is duidelijk dat we vooral op zoek zijn naar de mens achter het geschetste profiel. Het bestuur ziet met verwachting uit naar hoe God zal leiden in deze volgende stap en vraagt gebed hiervoor.

De selectiecommissie is inmiddels aan de slag gegaan en sinds kort staat een compleet profiel in pdf-formaat op de homepagina van de website (www.traject24.nl). Heeft iemand suggesties dan kunnen die worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Andere activiteiten

Vanwege corona zijn veel andere activiteiten (zoals de training Mindful leven, het Mannenontbijt, de Vrouwenborrels enz.) stil komen liggen. Ik hoor veel geluiden over onderling contact via andere kanalen, zoals bezoek en wandelingen in klein verband,

zoom-overleg, telefoneren, enz. We zien allemaal uit naar weer ruimere contactmogelijkheden. Nog even volhouden dus en creatief blijven met alternatieve oplossingen.

Een bijbelgedeelte dat nogal eens wordt aangehaald om bezoek aan de kerkdiensten niet te verzuimen (Hebreeën 10:24, 25) legt toch ook een grote nadruk op het naar elkaar omzien en elkaar aansporen lief te hebben en goed te blijven doen.

”Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen.”

Laten we elkaar dus blijven bemoedigen. Zegen van God toegewenst daarbij!

Roel Vermaas, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0343-517768 / www.traject24.nl

 

Rehoboth

Er zijn in de afgelopen week enkele nieuwe bewoners komen wonen in Rehoboth, We wensen hen een goede tijd toe, en hopen dat zij zich spoedig mogen thuis voelen in hun nieuwe woonomgeving. Na enig overleg is er besloten de paasviering nog niet te laten doorgaan, en ook met de maandopeningen nog even te wachten. Kees Maasland was de woensdag voor Pasen wel in de salon en heeft daar in de gesprekken met de bewoners aandacht besteed aan de boodschap van Pasen.

Namens de pastorale commissie een hartelijke groet, Tiny Liebeek

 

Sparrenheide

 Op 10 maart jl. overleed mevrouw L. Bakker-van Sluijs.

Op 9 maart jl. overleed in de gezegende leeftijd van 101 jaar mevrouw G. A. van Middelkoop–de Greef. Na het overlijden van haar man Klaas kwam zij ongeveer twee jaar geleden van Rehoboth naar Sparrenheide. De laatste jaren waren moeizaam. Na de afscheidsdienst geleid door Ds. Aleida de Hoog is zij begraven bij haar man op de Algemene Begraafplaats.

Een heel dankbaar bericht is het dat onze koster Pieter Borst na revalidatie weer thuis bij zijn vrouw mocht komen. We hopen dat het met beiden weer gauw beter mag gaan.

In de afgelopen weken is het huis Sparrenheide weer gedeeltelijk op slot gegaan wegens een groot aantal besmettingen. Bewoners die besmet waren zijn overgebracht naar de cohortafdeling in Baarn. Op dit moment is nog de maatregel van 1 persoon per dag van kracht.

Als u dit kerknieuws leest zijn de paasdagen reeds voorbij, doch het moment van schrijven is ver voor de Pasen. Juist in deze week mis je toch wel de “gewone” kerkdiensten evenals vorig jaar. Samen witte donderdag en goede vrijdag vieren. Op paaszaterdag tijdens de paaswake tijdens het zingen van Licht van Christus als de nieuwe paaskaars binnen wordt gebracht en we onze kaars aan de paaskaars mochten ontsteken. Door middel van dit licht is Christus in ons midden. Op 1e paasdag de opstanding herdenken. Samen zingen “U zij de glorie, opgestane Heer”. Zie Hem verschijnen, Jezus, onze Heer. Zou ik nog vrezen, nu Hij eeuwig leeft?

Gods zoon overwon de dood, de straf op onze zonden. We kunnen met zijn gemeente meezingen “Die mij heeft genezen, die mij vrede geeft”. Als er al een moment is waarop we Pasen mochten vieren dan is het juist nu. Want we kunnen zo goed een beetje hoop gebruiken.

De kerk heeft een prachtig boekje rond gedeeld met de liturgieën van alle diensten die in de stille week online gehouden werden. Dit werd zeer gewaardeerd, ook door de mensen die geen internet hebben. Chapeau. Onlangs zag ik op de tv een uitzending over een schilderij dat gerestaureerd is van de gebroeders Van Eyk. Het Lam en het hangt in de kathedraal in Gent/België. Ontdaan van alle overschilderingen werd het lam weer zichtbaar.

Het lam is Christus die de zonden der wereld op zich neemt. Het is prachtig geworden.

Onlangs kreeg ik een gedicht van een bewoner en zij en ik willen dit graag met u delen:

 

Is het waar dat God regeert uit zijn hoge hemelwoning?

Is hij werkelijk een koning? ’t Gaat hier alles zo verkeerd.

Kan God werkelijk liefde zijn als er zoveel mensen treuren door de dingen die gebeuren, rampen, oorlogen en pijn?

Eens schiep God de wereld goed en oneindig schoon van waarde. Zonden maakte dat de aarde nu uit duizend wonden bloedt.

Toch is het waar dat God regeert. Hij is koning, hij is liefde. Hoe de mensheid hem ook griefde, nog heeft hij haar niet verteerd.bloem

In zijn liefde en geduld heeft hij ons zijn zoon gezonden, om te sterven voor de zonden en te boeten voor ’s werelds schuld.

Jezus, hij heeft alle macht, Wie door hem zich laat regeren, hem als koning zal vereren en zijn heerlijkheid rijk verwacht, wordt daar eeuwig in gebracht.

Met een warme groet wens ik u allen

een goede en gezegende tijd toe.

Elly Heek- van Doorn

 

Algemene informatie en activiteiten om aan mee te doen

Overzicht Collecte opbrengsten van januari en februari:

Januari: Schuldhulp € 131,-; Cuba € 477,- ; Inlia € 786,50; Beautiful Gate €1.139,-; Oecumene € 450,-; JOP € 421,50; Kerk € 584,-

Februari: Kerk  €551,-; YfC-Libanon € 724,-; ArmoedeHulp € 735,-; Ouderen € 749,42;

28 feb komt bij maart.

NBV21 vanaf nu te bestellennbg

Bijbellezers in Nederland en België kunnen vanaf vandaag intekenen op de NBV21, de nieuwe, verbeterde editie van de Nieuwe Bijbelvertaling. ‘Wie nu een exemplaar reserveert, krijgt dat geleverd zodra de NBV21 in oktober verschijnt’, aldus Stefan van Dijk, manager Ontwikkeling en Uitgeven van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Intekenen kan via de boekhandel en het NBG.

bijbelDe NBV21 verschijnt in oktober in 12 verschillende edities bij de NBG-uitgeverij’, vertelt Van Dijk. ‘Op elk daarvan kan worden ingetekend. Er is een standaarduitgave met hard kaft, een compacte editie, een luxe editie, een huisbijbel, een huwelijksbijbel en een kanselbijbel. Veel van de edities zijn er in twee uitvoeringen: met of zonder de deuterocanonieke bijbelboeken. Naast onze eigen edities verschijnt er een literaire editie bij Querido en een kunsteditie bij Athenaeum.’

NBV21

De NBV21 is een up-to-date gebrachte versie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) uit 2004. Alle sindsdien bij het NBG binnengekomen vertaalsuggesties van lezers werden beoordeeld. Drie jaar lang heeft een team van vertalers de duizenden lezersreacties gewogen en is ieder bijbelvers opnieuw getoetst aan de brontekst. Het resultaat is een verbeterde vertaling: vertrouwd en tegelijk als nieuw. In totaal zijn er ruim 12.000 verbeteringen aangebracht.

Van de NBV zijn zo’n 2 miljoen exemplaren verkocht. De NBV21 is net als de NBV een interconfessionele vertaling die de brontekst nauwkeurig weergeeft in natuurlijk Nederlands. Daarnaast heeft de vertaling speciale aandacht voor het eigen karakter van elk bijbelboek en de voorleesbaarheid van de tekst.

Intekenen

Intekenen kan via de boekhandel en in de NBG-webshop. De twaalf edities verschijnen in het najaar en zijn te zien via bijbelgenootschap.nl/aanbieding-nbv21/.

Meer weten over de NBV21? Kijk op NBV21.nl of schrijf je in voor de NBV21-nieuwsbrief.

 

Waarover praten wij?

40 thema's met vragen voor praatgroepen

waarover praten wijIn 'Waarover praten wij? - 40 thema's met vragen voor praatgroepen'  biedt Theo Wegman uit Zeist de lezer uiteenlopende thema’s met open vragen die aanleiding geven tot open discussies. De inhoud is uit de praktijk ontstaan en kan ruim worden ingezet bij het begeleiden van groepsgesprekken. Dit begeleidende boek met een maatschappelijk thema wordt sinds vrijdag 5 maart uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Waarover praten wij?, een titel die recht doet aan het boek, dat in de praktijk ontstaan is. De inhoud levert een waardevolle bijdrage aan het begeleiden van groepsgesprekken. Geestelijke verzorgers, psychologen, activiteitenbegeleiders, vrijwilligers en kringleiders in kerken zullen er heel veel steun aan beleven. Ook in huiselijke kring kan het boek gebruikt worden. De 40 thema’s met open vragen zijn bestemd voor elke levensbeschouwing en geven aanleiding tot open discussies. Bij het gebruik in kerken kan de kringleider een passend Bijbelgedeelte bij het thema zoeken.

 

Over de auteur

Theo Wegman (geb. 1948) is een veelzijdig persoon. Na de Pabo heeft hij theologie gestudeerd in Utrecht en is emeritus predikant in de Protestantse Kerk in Nederland. Elke week beklimt hij enthousiast de kansel. Daarnaast was hij met veel plezier docent op een aantal middelbare scholen en van 2010-2017 was hij geestelijk verzorger in een aantal Haagse verpleeghuizen (Haagse Wijk- en Woonzorg). Als predikant, maar niet in de laatste plaats als geestelijk verzorger, heeft hij een uitgebreide ervaring met praatgroepen.

Voor meer informatie, ga naar: http://www.theowegman.nl

 

Deadline KerkNieuws 5 >  30 april 2021

Adressen

Kerkelijk Bureau

Adres: De Lei 86, 3971 CA Driebergen

Website: www.pgdriebergen.nl

Open: do. van 08.30–11.30 uur

Telefoon: 0343-513570

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wijkgemeente Catharijne

Kerkgebouw: Grote Kerk, Hoofdstraat 115

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wgcatharijne.nl

Scriba: R. Spruit (06-30485346)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Aleida de Hoog: dinsdag en vrijdag, telefonisch bereikbaar ma. t/m vrijdag van 09.00 tot 9.30 uur, (030-7852218) of 06-21893914; mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ds. Gerrit van Dijk, (0343-758523 of

06-31515565); 

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pim Vrijmoeth Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel.: 06-42281845; vaste werkdag: Maandag

Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, 

(Wegens ziekte niet telefonisch bereikbaar)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene Kerkenraad

Voorzitter: C. van der Kooi (06-17475319)

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: J. Koerts (0343-512869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkrentmeesters

Voorzitter a.i.: R. van den Hoek

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: K. Allaart

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijwillige bijdragen: NL28RABO0373718241

Collectebonnen: NL39RABO0375225714

Diaconie

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: M. Nijenmanting

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Ellen van Amerongen

(0343-514883)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818

Wijkgemeente Immanuel

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.wijkgemeente-immanuel-driebergen.nl

Voorzitter: Ds. H.J. Reinders

Scriba: A. Stans (06-27430666)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: Ds. H.J. Reinders (06-10730732)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking (ZWO)

Per adres: Kerkelijk Bureau

Voorzitter: Clara Hagen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris: Clara Hagen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdragen: NL47RABO0385253818 (o.v.v. ZWO)

Wijkgemeente Traject24

Kerkgebouw: 't Hoge Licht, Klaproos 2

Per adres: Kerkelijk Bureau

Website: www.traject24.nl

Secretaris: Dina de Lange (06-43902179

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: vacant

Benader voor vragen de secretaris of het bestuur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Parklaankerk, Vrijzinnigen Nederland

Website: www.parklaankerk.nl

Theologisch inspirator: Dr. W. van der Meiden

(06-10968882)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastoraal punt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: L. Janssen

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ISZ De Brug

Nassau Odijcklaan 3, 3971 BN Driebergen

Website: www.iszdebrug,nl

Geestelijk verzorger: M. Zuilhof

(0343-555555, doorkiesnummer 813)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scriba: Elly Heek (0343-518869)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.